13. 3. 2024

Medzinárodné združenie verejnoprávnych médií kritizuje slovenskú vládu

 Medzinárodné združenie verejnoprávnych médií



 kritizuje slovenskú vládu


Medzinárodné združenie verejnoprávnych médií kritizuje slovenskú vládu za návrh zákona, ktorý zruší súčasnú podobu národnej televízie a rozhlasu. Podľa Európskej vysielacej únie (EBU) je návrh nebezpečný pre demokraciu.

RTVS je členom únie.

Podľa návrhu zákona by sa RTVS premenovala na Slovenská televízia a rozhlas, čo by umožnilo vláde odvolať všetkých doterajších členov Rady RTVS vrátane generálneho riaditeľa.Maďarič (+ video)

„Bol by to nebezpečný krok späť pre demokraciu a slobodu prejavu,“ povedal generálny riaditeľ EBU Noel Curran. „Nezávislé, objektívne verejnoprávne médiá slúžia ako základný kameň zdravej spoločnosti, poskytujú občanom rôzne perspektívy a dávajú na zodpovednosť tých, ktorí sú pri moci.“

„Musíme tvrdo chrániť integritu a nezávislosť RTVS, pretože je to nevyhnutné pre podporu informovaného občianstva a ochranu demokratických hodnôt,“  dodal vo vyhlásení.

Podľa návrhu slovenskej vlády by mala vzniknúť nová riadiaca rada zo siedmich členov – troch vymenuje ministerstvo kultúry a štyroch parlament ovládaný vládnou koalíciou.

Generálneho riaditeľa nového vysielateľa by menovala táto rada, ktorá by mala tiež právomoc odvolať ho z akýchkoľvek dôvodov. 


Zdroj: ČTK a Denník N