12. 3. 2024

V. Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci

V. Remišová: RTVS má byť po novom

 slúžkou vládnej moci

Mocenské ovládnutie RTVS bude znamenať, že verejnoprávny rozhlas a televízia sa stanú len slúžkou a handrou vládnej moci. K zámeru Ministerstva kultúry (MK) SR presadiť legislatívne zmeny v kreovaní orgánov RTVS to uviedla poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.
"To, čo si táto vláda dovoľuje, prekračuje všetky červené čiary a vytvára predpoklady na širší občiansky odpor. A my v parlamente urobíme všetko pre to, aby sme tejto vláde čo najviac sťažili jej snahu spáchať únos RTVS," uviedla Remišová.
Ministerstvo kultúry (MK) SR v pondelok (11. 3.) predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.



Zdroj: TASR