13. 9. 2005

Protinázor

Protinázor
Naozaj nečíitate zákon? Ja teraz nespochybňujem údaje z výkazu, ktorým operuje ministerstvo /a aj mňa zaujíma, kto v tomto pripade klame, lebo ak by si RR dovolil takto klamať, tak má problém /, ale ich interpretaciu: Vy píšete:
„7.440 hod programov vo verejnom záujme predstavuje voči celkovému objemu odvysielaného programu 48,43 %.” A to nie je pravda!
Celkový objem odvysielaného PROGRAMU (poda zákona 308/2000!) bol 14 198 hodín.
A 7440 z 14 198 je naozaj 52,40! To, že vy aj ministerstvo nesprávne rátate podiel 7440 z 15 361 (čo je celkový objem vysielania, ale to sa podľa zákona skladá z vysielania PROGRAMOV a DOPLNKOVEHO VYSIELANIA), je váš problém.
Svoju interpretáciou (7.440 hod programov vo verejnom záujme predstavuje voči celkovému objemu odvysielaného programu 48,43 %.”) však – čo ma teší – potvrdzujete môj názor, akurát zle počítate, ale myslím, že tento matematicky problém sa dá odstrániť. Ad ministerske stanovisko:
Bavili sme sa o tom so Zuzkou cely piatok, samozrejme, ze som iné nečakal a iné byť nemôže. Ale keď si pozriete § 18 Osobitné povinnosti vysielateľa na základe zákona (1) Základným poslaním vysielateľa na základe zákona je slúžiť veciam verejného alebo iného spoločenského záujmu, prispievať k rozvoju demokratickej spoločnosti, utvárať vo vysielaní priestor pre pluralitu názorov, bez uprednostňovania záujmov len jednej politickej strany, politického hnutia, skupiny alebo časti spoločnosti alebo náboženského vyznania a viery a podporovať rozvoj umeleckej tvorby, kultúry a vzdelávania. (2) Vysielateľ na základe zákona je povinný a) vo vysielaní televíznej programovej služby zabezpečiť skrytými alebo otvorenými titulkami najmenej 25 % všetkých vysielaných programov na každom programovom okruhu, a to do piatich rokov od nadobudnutia účinnosti tohto zákona, b) vo vysielaní televíznej programovej služby zabezpečiť tlmočenie do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich najmenej 1 % všetkých vysielaných programov na jednom programovom okruhu, c) vo vysielaní televíznej programovej služby označiť všetky programy vysielané v skrytých titulkoch označením "(ST)", v otvorených titulkoch označením "(OT)" alebo v posunkovej reči nepočujúcich označením "(PRN)", d) zabezpečiť rôznorodú skladbu programov, najmä väčšinový podiel programov vo verejnom záujme, e) využívať všetky svoje zdroje na plnenie povinností podľa tohto zákona a podľa osobitných predpisov 1).
Tak je úmysel zákonodarcu jasný aj právnemu laikovi – aj bez dodatočneho vysvetlenia ministerských právnikov.
Miro Kollár