3. 6. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Qualcomm z amerického San Diega, ktorá sa zaoberá bezdrôtovými tecnológiami ohlásila , že pripraví ešte tento rok na trh mobilný štandartný televízny chip . Universal Broadcast Modem (UBM) bude podporovať tri svetové najdôležitejšie štandarty na svete Integrated Digital Broadcasting – Terrestrial (ISDB-T), FLO technológiu a Digital Video Broadcasting – Handheld (DVB-H). UBM by mala riešiť dostupnosť contentu v reálnom čase.

Televízia ABC poúkne v novej sezóne novú show National Spelling Bee, ktorú chce pretvoriť na reality show v štýle American Idol. Súťaž detí National Spelling Bee sa tak prvý raz vo svojej 79 ročnej histórii dostane do prime timu a live. Moderovať ju bude Robin Roberts z relácie Good Morning America. National Spelling Bee bude vysielaná v HDTV kvalite a so zvukom 5.1 Surround

.

Herec zo seriálu Little Britain David Walliams sa pokúsi preplávať kanál La Manche. Takýmto spôsobom chce vyzbierať peniaze pre charitatívnu organizáciu Sport Relief. Tridsaťštyriročný komik dúfa, že sa mu 33 kilometrov dlhú vzdialenosť podarí prekonať za menej ako 16 hodín. Jeho pokus zachytia aj kamery spoločnosti BBC, ktorá plánuje o ňom 14. júla odvysielať dokumentárny film. Posledných 11 mesiacov Walliams strávil pri tréningu s bývalým olympijským päťbojárom Gregom Whyteom. "Svoje šance odhadujem tak 50 na 50. Dúfam, že ľudia to budú vnímať rýdzo symbolicky," uviedol Walliams. Z odhodlancov, ktorí sa kanál La Manche v minulosti pokúsili preplávať, brehy Francúzska dosiahlo menej ako desať percent z nich. "Plávanie som vždy zbožňoval. Neviem si však predstaviť ako ďaleko to je a ako zima bude," priznal Walliams, ktorý sa bude počas svojho pokusu musieť okrem silného vetru vyrovnať aj s dvojmetrovými vlnami. Tréner Whyte si svojho zverenca nevie vynachváliť. "David posledných 11 mesiacov neúnavne na sebe pracoval. Svojou snahou preukázal výnimočné odhodlanie, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani žiaden elitný atlét, s ktorým som sa kedy stretol," prezradil Whyte. Niekdajší účastník Olympijských hier pritom opísal preplávanie kanála za jednu z najväčších fyzických výziev na svete. Slávny pás vody medzi britským a francúzskym pobrežím patrí k miestam s najväčšou hustotou dopravy. Každý deň ho prekročí asi 600 tankerov a dvesto trajektov. Walliams svoj pokus zaháji v prístave Dover. Jeho telo bude pred chladnou vodou chrániť nanesená vrstva tuku. Verejnosť bude môcť zaslať peniaze prostredníctvom internetovej stránky Sport Relief.

Tí, ktorí dúfajú, že v nadchádzajúcej sezóne mimoriadne obľúbenej reality show The Simple Life sa dozvedia viac o spore medzi hviezdami Paris Hilton a Nicole Richie, budú sklamaní. No diváci káblovej televíznej stanice E! sa môžu tešiť na nové dobrodružstvá bývalých priateliek, ktoré napriek medializovaným rozporom súhlasili, že spolu budú vystupovať v novej sérii populárneho seriálu. V ňom sa peniazmi a luxusným životom rozmaznané celebrity musia vyrovnať z bežnými každodennými situáciami. Hilton vzťah s Richie opísala ako vzťah absolútnych protikladov. "Ja som tá milá, ona je ten diabol," povedala. "Niektorí ľudia sa zmenia, keď si myslia, že sa z nich stala hviezda, iní zostanú stále rovnakí. Ja som vždy bola takáto, ona rozhodne nie," dodala. Nicole Richie má však na veci triezvejší pohľad. "Nič sa nedeje. Nemôžete len tak stratiť kontakt s niekým, kto je vo vašom živote," uzavrela. Najpopulárnejšia americká moderátorka Oprah Winfrey navštívila americkú oblasť Navajo Nation, aby tu nakrútila dokument, ktorý odvysiela počas svojej televíznej talkshow. Winfrey v stredu navštívila hlavné mesto oblasti Window Rock a stretla sa tu s deťmi, ktoré jej predviedli tradičné indiánske tance. "Bola to veľká česť, že nás návštevou poctila takáto osobnosť, najmä na posvätnom mieste vo Window Rock," povedal prezident samosprávnej oblasti Navajo Nation Joe Shirley Jr. "Je to veľmi milá a vážená osoba," dodal. Window Rock, skala s otvorom v tvare okna, je nezvyčajným prírodným úkazom, ktorý dal mestu i oblasti meno. "Oprah je naším kľúčom ku svetu," povedala Priscella Littlefoot, organizátorka moderátorkinej návštevy. "Dúfame, že jej návšteva ukáže, že aj napriek tomu, že máme sociálne problémy, stále je tu naše bohaté dedičstvo, kultúra a jazyk," dodala. Oblasť Navajo Nation sa rozprestiera v štátoch Utah, Arizona a Nové Mexiko na ploche takmer 70 tisíc kilometrov štvorcových. Diné Bikéyah, teda Zem Navajov, je rozlohou väčšia ako 10 z 50 štátov USA.

Online filmová služba CinemaNow začala predávať filmy a TV shows od Warner Bros. Warner tak urobil iba deň potom, ako The Walt Disney Co oznámila , že bude svoj obsah ponúkať cez CinemaNow. Hollywoodske major štúdia sa tak plne zapájajú do online predaja a požičiavania filmov .Nové kryptovacie softwary a aj iné faktory, ako nové zdroje príjmov, prispeli k tomu, že zmenili svoj postoj. Warner Bros. začal včera svohj predaj titulmi ako Harry Potter and the Goblet of Fire a The Matrix. Film Firewall bude dostupný už 6. júna. CinemaNow už distibuuje programy a filmy od spoločností ako sú 20th Century Fox, ABC News, Endemol, MGM, Miramax, NBC Universal, Sony, Sundance Channel, a Lions Gate Entertainment.

CinemaNow vznikla v roku 1999 a medzi jeho investormi sú Menlo Ventures, Microsoft, Lions Gate Entertainment, Cisco Systems a Blockbuster.