15. 7. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sir Sean Connery sa zúčastní na 60. Medzinárodnom filmovom festivale v Edinburgu. Jedným z premietaných filmov bude jeho dokument z roku 1967 The Bowler and the Bonnet. Ako informoval portál news.bbc.co.uk, po jeho prezentácii odpovie Connery na otázky divákov. Festival sa bude tento rok konať od 14. do 27. augusta. Je známy premietaním kontroverzných filmov a ako informovali organizátori, tentoraz bude hlavnou témou násilie a sex.

Čo sa stane, keď sa zrazia dve supernovy? Rozpúta sa súdny spor. Teda aspoň v americkej Kalifornii, kde rocková skupina Supernova zažalovala reality show producenta Marka Burnetta Rock Star: Supernova na televíznej stanici CBS. Skupina v žalobe tvrdí, že názov patrí jej, pretože ho používala ako prvá. V žalobe, ktorú zástupcovia skupiny podali 27. júna, sa tvrdí, že televízna relácia sa dopustila nekalej súťaže a porušenia ochrannej známky. Skupina žiada okamžité zastavenie programu a pre jej účastníkov zákaz používať označenie Supernova. Okrem toho žiada odškodné a náhradu škody s represívnou funkciou. "Naši klienti veria, že majú prednostné právo na značku Supernova," uviedol právny zástupca skupiny John Mizhir. Ako dodal, skupina má "dlhoročné bežné právo na obchodnú značku". Podľa žaloby skupina po prvý raz pod označením Supernova vystupovala v roku 1991. Pod týmto názvom nahrala tri albumy i niekoľko singlov. Reality show spoločnosti CBS Rock Star: Supernova sa na obrazovkách po prvý raz objavila 5. júna. Súťaží v nej 15 uchádzačov o post hlavného speváka do novej rockovej skupiny Supernova, ktorej členmi budú bývalý bubeník skupiny Mötley Crüe Tommy Lee, bývalý gitarista skupiny Guns N' Roses Gilby Clarke a bývalý basgitarista skupiny Metallica Jason Newsted. Víťaz súťaže so skupinou vyrazí na turné a nahrá s ňou album. Podľa súdnych dokumentov podala produkčná spoločnosť Marka Burnetta sedem žiadostí o registráciu obchodnej značky Supernova a dve na názov Rock Star: Supernova. "Sťažovateľ nemá žiadnu výhodu," uviedol právny zástupca produkčnej spoločnosti Gary Hecker.

Takmer polovica slovenskej internetovej populácie počúva rádio cez internet. Z užívateľov túto alternatívu najčastejšie využívajú študenti a mladší ľudia vo veku do 29 rokov. Denne alebo každý deň rádio cez internet počúva 23 percent poslucháčov, dva až päť dní v týždni 29 percent a takmer polovica využíva túto možnosť najviac raz za týždeň. Šesťdesiatdva percent ľudí si pritom myslí, že kvalita počúvanosti je v porovnaní s klasickým rozhlasovým prijímačom porovnateľná. Viac ako pätina má opačný názor. Najobľúbenejšími rádiami sú Radio Expres (47%) a Fun Rádio (37%). Prostredníctvom rozhlasového prijímača počúva rádio 84 percent užívateľov internetu. Výsledky z aprílového prieskumu na vzorke 1 162 respondentov poskytla spoločnosť TNS SK. Kontroverzná epizóda seriálu South Park Trapped in the Closet, ktorá si zobrala na mušku scientológiu a jej horlivého zástancu, herca Toma Cruisa, pôjde opäť do televízie. Televízna stanica Comedy Central sa totiž rozhodla, že túto epizódu, ktorá získala nomináciu na televíznu cenu Emmy, opätovne uvedie 19. júla. Pôvodne ju stanica mala reprízovať už v marci, no v poslednej chvíli tento zámer zmenila. Ako uviedol hovorca stanice Tony Fox, v televíznom vysielaní v súčasnosti rotuje 150 častí populárneho animovaného seriálu. "Stalo sa iba to, že na ňu opäť prišiel rad," povedal. Tvorcom seriálu Treyovi Parkerovi a Mattovi Stoneovi v máji televízia svoje rozhodnutie o marcovom stiahnutí epizódy zdôvodnila tým, že chcela upokojiť spor s Tomom Cruisom. "Ak by túto epizódu teraz opäť neodvysielali, dostali by sa do sporu s nami a tým by sa naša spolupráca definitívne skončila," povedal Stone pre stredajšie vydanie denníka Variety.

Vlastníci počítačov vo Švédsku budú musieť platiť 218 EUR ročne vďaka zmene zákona o televíznych poplatkoch i napriek tomu, že nebudú mať možnosť sledovať verejnoprávnu SVT. Radiotjänst, egantúra, ktorá manažuje výber poplatkov ešte nevie, ako bude samotný výber prebiehať. Problémom môže byť definícia TV prijímača v novom zákone. Ročné koncesionárske poplatky vo Švédsku s ú 214 EUR

Európsky parlament tento týždeň schválil milión EUR pre projekt internetovej TV . Parlament dúfa, že v druhej polovici roku 2007 sa spustí skúšobné streamingové vysielanie televízneho kanála a na jeseň ostrá prevádzka. Kanál bude vysielať, okrem plenárnych zasadnutí parlamentu a stretnutí výborov aj rozhovory a správy. Náklady sa pohybujú medzi 7 a 9 miliónmi EUR ročne . Zdroj :EU Observer Harry Kewell a Sheree Murphy

Partnerky a priateľky hráčov anglického národného futbalového tímu Wives And Girlfriends / WAGs / by mali účinkovať v novej reality TV show nazvanej FW Boutique. Séria by mala ukazovať dva tímy, ktoré si otvoria konkurenčné butiky, ten tím, ktorého butiky bude mať väčší zisk, vyhrá. Zatiaľ sa hovorí o snúbenici Wayna Roonyho Coleen McLoughlinovej, snúbenici Stevena Gerrarda Alex Curranovej, priateľke Thea Walcotta Melanie Sladovej , partnerke Joe Cola Carly Zuckerovej , snúbenici Franka Lamparda Elen Rivesovej , Sheree Murphyove, žene Harryho Kewella a ex manželke Georga Besta Alex Bestovej. Nakrúcať by sa malo už v auguste v Miláne počas Milan Fashion Week . Tvorcovia údajne oslovili aj Victoriu Beckhamovú, ktorá by pre tento typ reality show bola ideálnou. Po neúspechu futbalistov v Nemecku je však otázne, či produkčná spoločnosť Off The Radar show vôbec spustí.