29. 11. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy začal v pondelok vychádzať prvý súkromný denník v anglickom jazyku Palestine Times. 12-stránkový denník bude prinášať informácie o udalostiach v regióne, ako sú palestínske záležitosti, konflikt s Izraelom a situácia arabskej komunity v Izraeli, povedal šéfredaktor Othman Hadž Muhammad. Denník nie je lojálny voči žiadnej politickej strane. Na titulnej strane pondelkového vydania sú články, ktorých autormi sú hovorcovia vlády hnutia Hamas a strany Fatah, ako aj nezávislý analytik. Denník s počiatočným nákladom okolo 5000 výtlačkov stojí niečo vyše jedného dolára a bude distribuovaný na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy. Taktiež sa plánuje jeho distribúcia do Izraela a internetové vydanie. Šéfredaktor uviedol, že sa chce venovať témam z oblasti Západného brehu Jordánu a Pásma Gazy z palestínskeho uhla pohľadu. Šéfredaktor denníka al-Ajjam, ktorý vychádza v arabčine, sa vyjadril, že denník Palestine Times vyplní medzeru na palestínskom mediálnom trhu. Na palestínskom území vychádzajú v arabčine tri denníky. Dva anglické týždenníky prestali vychádzať po niekoľkých rokoch.

Americkí černošskí vodcovia v pondelok vyzvali zábavný priemysel, vrátane hercov, raperov a hlavné filmové a nahrávacie spoločnosti, aby nechali na pokoji rasové nadávky, ktoré spustil škandál okolo hviezdy sitcomu Show Jerryho Seinfelda, herca Michaela Richardsa. Známy černošský aktivista reverend Jesse Jackson spolu s ďalšími uviedol, že sa chce stretnúť s televíznymi a filmovými spoločnosťami, ako aj hudobníkmi, aby spoločne zakázali jedno konkrétne slovo, ktoré je pre černošskú populáciu hanlivé. "Chceme dať našim predkom darček. Dôstojnosť pred ponižovaním," povedal Jackson, ktorý na tlačovej konferencii vyzval verejnosť, aby si nekupovala novú DVD sériu siedmej sezóny Show Jerryho Seinfelda, ktorá vyšla minulý týždeň. Richards, ktorý v sitcome hrá bláznivého suseda Kramera, 17. novembra počas komediálneho vystúpenia v nočnom klube Laugh Factory v západnom Hollywoode, spustil vlnu nadávok proti dvom černochom, keď sa mu nedostalo uznania za jeho humor. Jeden z návštevníkov si celý incident nahral na mobilný telefón. Richards sa odvtedy niekoľkokrát ospravedlnil, dokonca aj v Jacksonovej rozhlasovej relácii. Ako povedal, k nadávkam ho motivoval hnev a nie rasová neznášanlivosť.

Bieloruské úrady varovali vedenie nezávislého týždenníka Naša Niva, že im zrušia registráciu . Námestníčka ministra informácií Lilia Ananich oznámila, že vydavatelia hrubo porušili zákon . Týždenník, ktorý oslávil svoje sté výročie tento mesiac, musel už po štvrtý raz zmeniť svoje kancelárie, pretože ich úrady prakticky vyhnali Minska. Štátna pošta odmietla ich distribúciu a všetky úrady odhlásili predplatné.