8. 2. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Kirstie Alley, známa náhlymi zmenami svojej telesnej váhy, si zahrá v pripravovanej pilotnej komédii seriálu The Minister of Divine ženu - rebelantku, z ktorej sa stala kazateľka. Predlohou televíznej šou sa stal seriál z produkcie BBC The Vicar of Dibley. Hlavnou postavou je žena, v mladosti rebelantka, ktorá sa vráti do svojho domovského mestečka, aby sa stala farárkou. Seriál bude vysielať televízna stanica Fox. Držiteľka prestížnej ceny Emmy si zahrala v seriáloch ako Cheers, Veronika, či Fat Actress.

Rozhlasová stanica Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE) plánuje rozšíriť vysielanie do Iránu. Návrh rozpočtu na rok 2008 zároveň predpokladá ukončenie vysielania rumunskej a macedónskej redakcie a obmedzenie rozpočtu pre krajiny bývalej Juhoslávie, Ruska a ďalších postsovietskych republík. Podľa stanoviska, ktoré vedenie rozhlasovej stanice zverejnilo v utorok, dôraz na Irán a postupné utlmovanie aktivít v bývalom komunistickom bloku zodpovedá snahe rádia posilňovať zameranie na Blízky východ a niektoré oblasti Ázie. Rozpočet musí schváliť Kongres Spojených štátov. Rozhlasová stanica Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE) vznikla v roku 1949 ako nezisková organizácia s cieľom podporovať slobodu a demokraciu v krajinách za železnou oponou. Stanicu financuje od jej založenia americká vláda. V súčasnosti vysiela v 28 jazykoch v 20 krajinách sveta, medzi nimi aj v Iraku a v Iráne. Od roku 1995 má sídlo v Prahe.

Populárna stránka YouTube v utorok súhlasila s uverejnením varovania pre svojich návštevníkov, aby neuploadovali na internet materiál, chránený autorskými právami. K tomuto kroku YouTube pristúpila po dohode s japonskými spoločnosťami. Varovanie bude v japonskom jazyku. YouTube taktiež oznámila, že v spolupráci so svojou materskou spoločnosťou Google vyvinie úsilie vyfiltrovať japonský audiovizuálny materiál, chránený autorskými právami. Japonská organizácia, zaoberajúca sa ochranou autorských práv skladateľov, hudobníkov a vydavateľov očakáva, že sa tak stane do mesiaca. V októbri YouTube vymazala takmer 30 000 súborov potom, čo japonská organizácia protestovala proti masovému porušovaniu práv duševného vlastníctva. Minulý týždeň americký koncern Viacom Inc., ktorý má vo svojom portfóliu hudobné stanice MTV, VH1 a filmové štúdiá Paramount Pictures, požiadal YouTube aby odstránila viac než 100 000 neautorizovaných videoklipov zo svojej stránky. Súčasne niektoré mediálne spoločnosti ako CBS Corp. a General Electric Co.'s NBC Universal uzavreli s YouTube dohody, umožňujúce stránke používať klipy z ich programu. YouTube už má pre návštevníkov upozornenie v angličtine, aby neporušovali autorské práva.

Fínsky parlament v utorok rozhodol o výraznom obmedzení reklamy na alkohol. Nový zákon zakazuje reklamu na alkoholické nápoje v televízii v čase od 7:00 do 19:00 a v kinách v prípade filmov pre divákov pod 18 rokov. V budúcnosti bude reklama na alkohol na verejnosti možná iba v obchodoch, baroch a reštauráciách, ktoré alkoholické nápoje ponúkajú. Zákon podporilo v 200-člennom parlamente 107 poslancov, 71 hlasovalo proti. Alkohol je vo Fínsku hlavnou príčinou smrti obyvateľov medzi 15. a 64. rokom životom. V roku 2006 zodpovedal alkohol v tejto vekovej skupine za 27,5 percenta všetkých úmrtí. Spotreba alkoholu vo Fínsku niekoľko rokov klesala, avšak od roku 2003 zaznamenáva prudký nárast. Cieľom legislatívy je podľa predkladateľov najmä ochrana mladých ľudí.