29. 7. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Televízna stanica Show TV sa rozhodla stiahnuť z vysielania tureckú verziu americkej reality šou Beauty and the Geek na popud sťažností zo strany divákov a vlády, že program podporuje rodové stereotypy. Predseda kontrolného úradu pre dohľad nad televíznym vysielaním dnes uviedol, že program Beauty and the Genius, ktorý dáva dokopy inteligentných, no nie príliš spoločenských mužov, s atraktívnymi, avšak nie príliš inteligentnými ženami, stiahnu z vysielania ani nie mesiac po jeho prvom odvysielaní. Vysielanie programu malo pôvodne trvať desať týždňov, avšak televízia Show TV zaznamenala sťažnosti, uviedol predseda kontrolného úradu Zahid Akman. Súťažiaci, ktorí by prešli najväčšou zmenou, mali získať finančnú odmenu. Program vyvolal po jeho prvom odvysielaní 7. júla škandál, keď počas vedomostného kvízu všeobecných vedomostí si jedna zo súťažiacich pomýlila operného speváka Luciana Pavarottiho s Billom Gatesom a ďalšia nazvala amerického prezidenta Georga W. Busha Clintonom Bushom. Ministerka pre záležitosti žien a rodiny Nimet Cubukcu vyjadrila svoju sťažnosť Akmanovi, že program podporuje "negatívne a ponižujúce predsudky voči ženám". V piatok poslala Cubukcu ďakovný list vedeniu televízie za krok, ktorý podniklo, informovala štátna tlačová agentúra Anatolia.
Štyria ľudia zahynuli potom, ako sa v piatok poobede zrazili dve televízne helikoptéry konkurenčných staníc v Arizonskom Phoenixe, keď nakrúcali policajný zásah. Helikoptéry patrili staniciam KTVK-TV a KNXV-TV . KNXV-TV potvrdila že jej reportér-pilot Craig Smith a kameraman Rick Krolak sú mŕtvi a KTVK takisto potrdila smrť pilota-reportéra Scotta Bowerbanka a kameramana Jima Coxa .
Séria škandálov spôsobila pokles dôvery Britov v spoločnosť BBC. Podľa prieskumu 60 percent opýtaných dôveruje korporácii menej, ako pred medializovaním dvoch nedávnych škandálov, v sobotu o tom informoval denník The Guardian. Prvým bolo zistenie, že hovory do telefonickej súťaže boli falošné. Druhým bola upútavka na televízny špeciál o kráľovnej Alžbete I., ktorú zostrihali tak, že diváci nadobudli klamlivý dojem, že kráľovná počas fotografovania rozčúlene odišla. Najvyšší pokles dôvery zaznamenali u skupiny vo veku nad 65 rokov. Až 67 percent z nich stratilo dôveru v BBC. Ešte viac zaráža fakt, že väčšina respondentov nedôveruje štátom dotovanej BBC viac ako ostatným médiám. Z prieskumu vyplynula aj celková nedôvera ľudí vo vzťahu k televízii. Iba 22 percent divákov uviedlo, že verí tomu, čo vidí.
Obľúbená kreslená rodinka Simpsonovcov z televízneho seriálu má na konte už celovečerný film, počítačovú hru v štádiu dokončovania, kolotoč v zábavnom parku a titul najdlhšie vysielanej situačnej komédie. Simpsonovci však toho chystajú oveľa viac, uviedol v sobotu ich tvorca Matt Groening a jeho tím pre 6500 fanúšikov seriálu počas podujatia Comic-Con v kalifornskom San Diegu. Deň predtým sa v amerických kinách začala premietať snímka Simpsonovci vo filme (2007). Fanúšikovia sa v novej sérii môžu tešiť na návrat Ľaváka Boba spolu s Johnom Mahoneym ako jeho otcom a Davidom Hideom Pierceom v úlohe jeho brata, uviedol hlavný autor seriálu Al Jen. Ľavák Bob bude na jar budúceho roku aj súčasťou novej atrakcie v zábavnom parku vo filmových štúdiách Universal Studios v Orlande na Floride a v Universal City v Kalifornii.