23. 3. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Piatková vražda riaditeľa dagestanskej televízie Gadžiho Abašilova bola motivovaná jeho novinárskou prácou. V sobotu to vyhlásil vyšetrovateľ Vladimir Markin z úradu ruského generálneho prokurátora. "Hlavným motívom bola jeho profesionálna činnosť," povedal pre ruskú štátnu televíziu Prvý kanál. Abašilova zastrelili v piatok pri útoku v hlavnom meste Dagestanu Machačkala, kde na jeho auto spustili paľbu z okoloidúceho vozidla. Útočníci zasiahli aj Abašilovovho vodiča, ktorého hospitalizovali s ťažkými zraneniami. Vraždu dagestanského novinára v piatok zaznamenali aj v Moskve, kde sa stal obeťou neznámych útočníkov spravodajca Prvého kanálu Iljas Šurpajev. Jeho telo našli v prenajatom byte s bodnými ranami a remeňom okolo krku. Dagestanská pobočka ruského ministerstva vnútra vyhlásila, že piatkové vraždy môžu súvisieť, neuviedla však ďalšie podrobnosti. Motív vraždy Šurpajeva tak zostáva nejasný. V Rusku od roku 2000 zahynulo rukou nájomného vraha už vyše desať novinárov. Vražda však mohla mať aj rasový motív, čo je v Rusku tiež bežný jav, keďže Šurpajev (32) pochádzal z prevažne moslimského Dagestanu a pripravoval spravodajstvo z nepokojného severného Kaukazu.

Víťazom veľkého finále afganskej verzie talentovej súťaže SuperStar sa v kábulskom opevnenom hoteli Intercontinental stal 19-ročný Rafi Naabzada. Relácia sa v problémovej krajine stala absolútnou senzáciou. Pravidelne ju sledovala viac ako tretina populácie, teda asi 11 miliónov divákov. Šou sa stala aj predmetom kritiky konzervatívnych duchovných, ktorým sa nepáčilo, že do finálovej trojky sa dostala žena. "Som veľmi šťastný, že som sa stal Afganskou hviezdou," uviedol Naabzada. Tomu sa vo finálovom kole spolu s 21-ročným Hameedom Sakhizadom podarilo získať viac ako tristotisíc SMS-iek. Dvanástich finalistov vybrali zo všetkých kútov krajiny spomedzi asi dvetisíc uchádzačov. Spievali pritom tradičnú hudbu, podľa internetovej stránky spoločnosti BBC, kombinovanú s modernými rytmami.

Najprominentnejší moslimský novinár Talianska, ktorý sa dlhodobo kriticky vyjadroval k islamistickému fanatizmu, a ktorému sa vyhrážali smrťou, prestúpil na rímskokatolícku vieru a dal sa v sobotu vo Vatikáne pápežom pokrstiť. 55-ročný Magdi Allam, zástupca šéfredaktora talianskeho denníka Corriere della Sera, píše otvorene o moslimských a arabských záležitostiach. Narodil sa ako moslim v Egypte, podľa vlastných slov však islam nikdy nepraktizoval. V roku 2003 mu po kritike palestínskeho terorizmu musela byť poskytnutá štátna ochrana, pretože sa mu militantné hnutie Hamás vyhrážalo smrťou. Pápež Benedikt XVI. počas Veľkonočnej vigílie v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne okrem Allama pokrstil aj ďalších šiestich ľudí. Na Bielu sobotu, kedy sa slávi zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, obrady tradične sprevádzajú krsty dospelých.
Turecká polícia v nedeľu prepustila na slobodu známeho novinára, hlavného komentátora opozičného denníka Cumhuriyet Ilhana Selcuka. Kým sa však neskončí jeho vyšetrovanie, nemôže opustiť krajinu. O prepustení 83-ročného kritika súčasnej vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana informujú turecké médiá. Selcuka zatkli v piatok nadránom spolu s ďalšími 11 ľuďmi v súvislosti s vyšetrovaním tajnej nacionalistickej organizácie, ktorá mala okrem iného pripravovať vraždu tureckého spisovateľa Orhana Pamuka. Podľa kritikov vlády však súčasná garnitúra zneužíva vyšetrovanie tejto kauzy aj na zastrašovanie svojich kritikov, čo by mal byť práve prípad Selcuka. Spolu s ním policajti v piatok zatkli napríklad aj vodcu krajne pravicovej Strany pracujúcich Dogu Perinceka, či bývalého rektora Istanbulskej univerzity Kemala Alemdarogla. Spolu s ľuďmi, ktorých pozatýkali už predtým, zadržala polícia v súvislosti s touto kauzou už 39 osôb. Sú medzi nimi vysokopostavení predstavitelia tureckej armády, sudcovia či právnici. Niektorých z nich už medzičasom prepustili. Organizácia, ku ktorej by zadržaní mali patriť, údajne pripravovala vraždu Pamuka, držiteľa Nobelovej ceny za literatúru, a ďalších ľudí, ktorí podľa nich neboli dostatočne lojálni k svojej vlasti. Podľa niektorých informácií stála aj za vraždami arménskeho novinára Hranta Dinka a talianskeho katolíckeho kňaza Andrea Santoru. Spisovateľ Pamuk sa stal terčom ostrej kritiky nielen zo strany krajne pravicových kruhov, ale aj samotnej tureckej vlády, za otvorené stanoviská v otázkach, o ktorých bolo v krajine dlhé roky zakázané hovoriť. Svetoznámy turecký spisovateľ napríklad žiada diskusiu o genocíde Arménov v rokoch 1915 až 1917, ktorá podľa oficiálnej tureckej štátnej doktríny vôbec neexistovala.
Americký rapper LL Cool J pracuje s tvorcom C.S.I. Anthonym Zuikerom na novom televíznom seriáli. Autor hitov ako Phenomenon, či Control Myself bude v seriáli, ktorý má zatiaľ názov The Man hrať a zároveň ho bude aj produkovať. "Pripravujeme úžasnú šou, kde bude úroveň kvality scenára na úplne novej úrovni," uviedol LL Cool J pre internetovú stránku ContactMusic.com. Hudobník, ktorý 14. januára oslávil štyridsiate narodeniny doteraz hral v takmer dvadsiatich filmoch.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.