27. 3. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Skupina tibetských mníchov v Lhase narušila oficiálny brífing pre prvých zahraničných novinárov, ktorým povolili vstup do regiónu po nedávnych nepokojoch. Mnísi vyzvali žurnalistov, aby neverili čínskym predstaviteľom, pretože o protestoch v Tibete klamú, uviedli svedkovia. Čínska vláda priviedla vybranú skupinu zahraničných a čínskych novinárov do tibetskej metropoly na trojdňovú prehliadku mesta, v ktorom pokojné protesty mníchov 14. marca prepukli do protičínskych násilností. Cieľom Pekingu je ukázať, že v regióne obnovil stabilitu. Počas zastávky novinárov v hlavnom chráme v centre Lhasy prenikla na brífing skupina približne 30 mníchov. Niektorí z nich hovorili, že ich z kláštora nepustili von od 10. marca. Incident trval asi 15 minút, po ktorých neozbrojení policajti Tibeťanov odviedli. Reportérom nevzali poznámky ani filmy, povedali im však, že majú odísť do ďalšieho chrámu. Nepokoje v tibetských regiónoch a reakcia Číny sú stredobodom medzinárodného pobúrenia pred olympijskými hrami, ktoré sa v auguste začnú v Pekingu. Americký prezident George W. Bush v stredajšom telefonáte vyzval čínskeho partnera Chu Ťin-tchaa, aby viedol rozhovory s dalajlámom. Chu uviedol, že tibetský exilový duchovný vodca musí upustiť od podpory nezávislosti Tibetu, pričom aj Taiwan musí prestať podporovať násilnosti a nelegálne aktivity zamerané na poškodenie olympiády. Dalajláma dnes opätovne poprel, že by jeho úmyslom bolo získať niečo viac ako väčšiu autonómiu pre Tibet. Zopakoval tiež svoju kritiku násilných protestov, dodal však, že olympiáda je príležitosťou na to, aby svet pripomínal Číne potrebu dodržiavania ľudských práv.
Internetový portál YouTube odstránil kontroverzné videoklipy, ktoré údajne urážali pamiatku zakladateľa moderného Turecka. Očakáva sa, že turecké úrady teraz čoskoro odblokujú prístup na obľúbený server. "Preskúmali sme obsah videí, ktoré videli k najnovšiemu zákazu a odstránili sme ich s ohľadom na obsah, porušujúci pravidlá YouTube," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré dnes pracovníci spoločnosti zaslali tlačovej agentúre Associated Press. Súd v Ankare rozhodol o zákaze prístupu na YouTube pre užívateľov na území Turecka pred dvoma týždňami. Stalo sa tak na žiadosť prokurátora, podľa ktorého videá vyjadrovali dešpekt voči prvému tureckému prezidentovi Mustafovi Kemalovi Atatürkovi. Turecké zákony považujú urážku uctievaného otca vlasti za trestný čin. Turecko dočasne zablokovalo server YouTube s podobných dôvodov už aj v minulosti, po odstránení sporných klipov však zakaždým došlo k obnoveniu prístupu. Opakované blokovanie najväčšieho internetového systému na zdieľanie filmových súborov podľa analytikov podčiarkuje existujúce problémy v oblasti slobody prejavu v Turecku, ktoré ašpiruje na vstup do EÚ.

Copyright © TASR 2008 Bieloruská tajná služba KGB vo štvrtok prehľadávala sídla dvoch minských rozhlasových staníc a príbytky najmenej desiatich nezávislých novinárov po celej krajine. Informovala o tom šéfka Združenia bieloruských novinárov Žanna Litvinová. V domoch novinárov podľa nej tajní agenti hľadali materiály hanobiace prezidenta Alexandra Lukašenka. Za hanobenie prezidenta hrozí v Bielorusku štvorročné väzenie. Podľa Litvinovej sú razie odplatou za to, že novinári pokrývali utorňajší opozičný protest. V takzvaný Deň slobody, na výročie založenia prvého bieloruského štátu v roku 1918, pozatýkala polícia v centre Minska najmenej 20 opozičných demonštrantov.

Dalajláma a Lhakpa Tshoko / vpravo/.

Dalajlámov zástupca pôsobiaci v Japonsku vo štvrtok vyzval Čínu, aby umožnila zahraničným novinárom v Tibete úplnú slobodu potom, čo Peking vyslal vybraných novinárov na trojdňovú návštevu regiónu. Zahraniční reportéri, ktorí do Lhasy pricestovali v stredu, sú prvými novinármi, ktorí himalájsky región po nedávnych krvavých protestoch navštívili. Nepokoje v Tibete prepukli v polovici marca na výročie neúspešného povstania, ktoré v roku 1959 viedol dalajláma nútený následne utiecť do exilu. Čína má však návštevu novinárov pevne pod kontrolou. "Mala by im byť umožnená voľnosť, mali by môcť navštíviť tibetské kláštory," povedal Lhakpa Tshoko, šéf dalajlámovho úradu v Tokiu. "Mali by vidieť, ako žijú mnísi a ako s nimi zaobchádzajú. Aspoň sa s nimi rozprávať," povedal novinárom. "V opačnom prípade nezískajú obraz o skutočnej situácii." Členov delegácie novinárov vybrala čínska strana. Agentúra AFP a niekoľko ďalších veľkých médií boli z cesty vylúčené, pričom čínski predstavitelia sa odvolávali na logistické obmedzenia. Hoci čínske úrady nevydali žiadne striktné zákazy pre skupinu novinárov, reportérov odrádzali od samostatného pohybu. Novinári uviedli, že sú sledovaní, videli tiež, ako predstavitelia kládli otázky Tibeťanom, s ktorými sa rozprávali.

Holandský poslanec Geert Wilders vo štvrtok na internetovej stránke www.liveleak.com zverejnil svoj antiislamský film Fitna, ktorý vyvolal všeobecné odsúdenie a obavy z odvety moslimov. Úvodné zábery 15-minútového filmu zachytávajú otváranie Koránu a text súry, ktorá vyzýva veriacich, aby "zastrašili nepriateľov Alaha." Nasledujú zábery lietadla mieriaceho na budovu Svetového obchodného centra v New Yorku 11. septembra 2001. Holandskí predstavitelia sa obávajú, že by film mohol vyvolať násilné protesty v moslimských krajinách, podobné k akým došlo pred dvoma rokmi po zverejnení karikatúr proroka Mohameda v dánskom denníku. Proti Wildersovmu filmu protestovali v sobotu v Amsterdame tisíce ľudí. Wilders stojí na čele reakcionárskej strany, ktorá má deväť kresiel v 150-člennom parlamente, pričom voličov oslovila svojou protiimigračnou politikou.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.