1. 4. 2008

SLOVAK FREE MEDIA

SLOVAK FREE MEDIA
Opoziční lídri dnes vyzvali premiéra Roberta Fica na rokovania o zmenách v tlačovom zákone. Na dnešnej tlačovej konferencii zároveň potvrdili, že sa v prípade nesplnenia ich podmienok nezúčastnia hlasovania o Lisabonskej zmluve. "SMK je pripravená postupovať koordinovane v rámci opozície," reagoval predseda SMK Pál Csáky na otázku, či niektorí z jeho poslancov nezmenili názor a eventuálne sú ochotní Lisabonskú zmluvu podporiť. "Osobne som hovoril s každým jedným poslancom v klube," dodal. Na doplňujúcu otázku, koľko poslancov bolo vtedy v klube prítomných, odpovedal bonmotom: "Ja viem počítať do dvadsať, ale zdá sa mi, že koalícia nevie do 90." Tak Zsolt Simon, ako aj Béla Bugár sa totiž netaja kritickým postojom k taktike opozície, ktorá podporu Lisabonskej zmluvy podmieňuje zmenami v návrhu tlačového zákona. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zdôraznil, opozícia nechce trucovať, ani ukazovať svaly a je ochotná rokovať. "Máme celkom inú predstavu o tlačovom zákone ako vládna koalícia, ale nežiadame, aby bola kompletne naplnená," vysvetlil Dzurinda s dodatkom, že napriek tomu existuje hranica, ktorú nechcú prekročiť. "Nikto nás nedonúti k tomu, aby sme obmedzovali slobodu slova," uzavrel. Rozhodnutie štyroch bývalých poslancov KDH hlasovania sa zúčastniť podľa Dzurindu na dnešnom stave veľa nemení, keďže sú odhodlaní hlasovať proti zmluve. Predseda KDH Pavol Hrušovský doplnil, že bude možné už na najbližšej schôdzi predložiť novelu tlačového zákona a opätovne je podľa neho možné predložiť aj Lisabonskú zmluvu.
Copyright © TASR 2008
Právo na opravu a odpoveď by malo byť len v prípade, ak médiá uverejnia informáciu nepravdivú a súčasne sa dotýka cti, dobrého mena alebo neprimerane zasahuje do súkromia. Návrh predloží v druhom čítaní predseda parlamentného mediálneho výboru Pavol Minárik. Žiadosť na opravu a odpoveď musí byť podaná do 60 dní od zverejnenia, inak toto právo zanikne. Minárikov pozmeňujúci návrh sa bude týkať aj ochrany zdroja. "Sme na strane toho, že je to právo novinárov, vydavateľov. Nemôže sa z neho urobiť povinnosť, pretože novinársky priestor by sa výrazne oklieštil," povedal ďalej Minárik. Ak budú prijaté tieto pozmeňujúce návrhy, zavládne podľa neho spokojnosť na strane novinárov a vydavateľov ako aj na strane vlády. Predseda OKS Peter Zajac na spoločnej tlačovej besede s KDS kritizoval školskú reformu, ktorú pripravuje rezort školstva. "V podstate celá obsahová reforma vzdelávania sa zúžila na jedinú otázku, a tou je počet hodín," zdôraznil Zajac, podľa ktorého dnes lobistické skupiny medzi sebou na ministerstve školstva zápasia o to, kde sa hodiny majú a kde nemajú redukovať. Výsledkom tohto zápasu bude to, že k nijakej veľkej redukcii poznatkov nedôjde," zdôraznil Zajac. Pozastavil sa tiež nad tým, že od prvého septembra sa spúšťa reforma len v prvých ročníkoch jednotlivých stupňov. To spôsobí, že reforma sa rozbehne tak, že učitelia nebudú vedieť, ako reforma má postupovať ďalšie roky.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.