11. 6. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Líbya vylúčila dánske spoločnosti z účasti na veľkom projekte rozvoja infraštruktúry v hodnote desiatok miliárd dolárov. Dôvodom je aféra okolo karikatúr proroka Mohameda uverejnených v dánskych novinách. Informovala o tom dnes líbyjská vláda prostredníctvom vyhlásenia uverejneného v miestnej tlači. Tripolis súčasne avizoval rozsiahly bojkot výrobkov dovážaných z Dánska, ktorý sa však nebude týkať importu liekov. Embargo sa vzťahuje predovšetkým na účasť dánskych firiem na päťročnom projekte rozvoja infraštruktúry v hodnote 126,5 miliardy dolárov (2,4 bilióna Sk). Západné krajiny tvrdo lobujú za lukratívne kontrakty pri modernizácii infraštruktúry v severoafrickej krajine bohatej na ropu, postihnutej dlhoročnými ekonomickými sankciami. Súčasťou projektu je napríklad výstavba domov, letísk a škôl. Kontroverzné karikatúry proroka Mohameda sa po prvý raz objavili v dánskej tlači v septembri 2005, neskôr ich uverejnili noviny vo viac ako 50 krajinách. To vyvolalo rozhnevané protesty moslimov po celom svete, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí.
Kenská rodina amerického prezidentského kandidáta Baracka Obamu už má po krk neodbytných novinárov a požiadala o policajnú ochranu. Najmä 86-ročná stará mama demokratického senátora má pocit, že ich redaktori obliehajú, uviedol dnes kenský denník Daily Nation. Novinári a televízne štáby "rozbili stany" v dedine Kogelo v západnej Keni v snahe získať o rodine informácie z prvej ruky. "Vzhľadom na súčasné okolnosti by bolo primerané, aby polícia chránila životy a majetok najbližších členov rodiny," povedal nevlastný brat senátora Malik Abongo Obama. Demokratický kandidát, ktorý sa môže stať prvým americkým prezidentom černošského pôvodu, má predkov v Keni. Jeho matkou je Američanka, ale otec bol Keňan.
Súkromná poľská televízia TVN musí za hanobenie poľskej štátnej vlajky zaplatiť vysokú finančnú pokutu - 471.000 zlotých (vyše 4,2 milióna Sk). Rozhodnutie poľskej rozhlasovej a televíznej rady, ktoré malo padnúť ešte v máji, potvrdila dnes pre agentúru DPA hovorkyňa rady. Ide údajne o doteraz najvyššiu udelenú pokutu, ktorá zodpovedá polovici ročného licenčného poplatku TVN. V zábavnom vysielaní koncom marca dvaja aktéri zapichli miniatúrne poľské vlajočky do psích výkalov. Chceli tak upozorniť na znečisťovanie verejnej zelene psami. Program vyvolal v Poľsku vlnu rozhorčenia. Protestný list podpísalo 11.000 ľudí. Rozhlasová a televízna rada to považovala za porušenie právneho poriadku a štátneho záujmu. TVN chcela udelenie pokuty napadnúť na súde.
Copyright © TASR 2008
Fanúšičky hororových filmov majú možnosť stať sa hlavnou hrdinkou plánovaného strašidelného príbehu. Televízna stanica VH1 dala zelenú projektu s názvom Scream Queens, informoval denník The Hollywood Reporters. Ide o sériu, v ktorej bude desať neznámych herečiek bojovať o hlavnú úlohu v horore z produkcie spoločnosti Lionsgate films, ktorá má na konte úspešnú snímku Saw: Hra o prežitie (2004) ako aj jej pokračovania. Nádejné hviezdy bude trénovať herec John Homa, na porotcovskú stoličku si sadne istý nemenovaný režisér z Lionsgate Films. Seriál, ktorý bude mať osem epizód, uvedú na televíznu obrazovku na jeseň. "Po desaťročia dominovali popkultúre hororové filmy, niektoré z nich produkovali aj veľké mená Hollywoodu," odôvodnil projekt viceprezident pôvodnej tvorby a produkcie hudobnej stanice VH1 Jeff Olde.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.