14. 7. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Svetové televízne stanice a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) tlačia na Čínu, aby v súvislosti s blížiacimi sa olympijskými hrami dodržala svoj skorší sľub a odstránila akékoľvek obmedzenia filmovať na námestí Nebeského pokoja. Na tomto námestí totiž komunistický režim 4. júna 1989 krvavo potlačili protesty proti vláde jednej strany v najľudnatejšej krajine na svete. Organizátori OH v Pekingu sa v obave z toho, že toto miesto by sa mohlo stať centrom opätovných protirežimových protestov rozhodli, že na námestí dovolia filmovať iba šesť hodín denne. "Čínski predstavitelia sa obávajú toho, že námestie Nebeského pokoja by svetu pripomenulo incident či masakru z roku 1989," povedala expertka na Čínu z Univerzity v Missouri Susan Brownellová. Dosiaľ nie je vyjasnené, koľko obetí si potlačenie protestov vyžiadalo - rôzne odhady uvádzajú stovky až tisíce mŕtvych.

Americká špecializovaná televízna stanica Tennis Channel zaradila do svojho vysielania reláciu pripomínajúcu najpovestnejšie "výbuchy" hráčov v histórii bieleho športu. Na prvej priečke sa ocitol wimbledonský incident Jeffa Taranga zo sezóny 1995. Američana natoľko rozhorčili rozhodnutia Bruna Rebeuha počas zápasu 3. kola proti Nemcovi Alexandrovi Mronzovi, že napokon naštvane odkráčal z dvorca. Korunu všetkému nasadila hráčova manželka Benedicte, ktorá arbitra prepleskla. Tarango dostal pokutu 63 000 USD a zákaz štartu na dvoch grandslamových podujatiach.V kategórii známych výrokov, samozrejme, dominovalo značkové pobúrené zvolanie Johna McEnroa: "To nemôžete myslieť vážne!" Ujalo sa však aj "Nevolajte ma Nastase. Oslovujte ma pán Nastase". Fernando González vstúpil do povedomia žiadosťou "Keď dohráme, pozrite si záznam, vyhľadajte ma a ospravedlňte sa mi". Jimmy Arias na to išiel sofistikovane: "Môžem byť potrestaný za to, čo si myslím? Nie? V poriadku. Myslím si teda, že ste somár." © 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vo veku 108 rokov zomrela v sobotu v Austrálii najstaršia blogerka na svete. Volala sa Olive Rileyová a s blogovaním sa zoznámila iba začiatkom roka 2007. Ešte dva týždne pred odchodom z tohto sveta písala na blog www.worldsoldestblogger.blogspot.com Zomrela pokojne v spánku, oznámil jej pravnuk a potvrdila to aj jej webová stránka s poznámkou, že na ňu budú spomínať tisíce jej internetových priateľov, stovky potomkov a ďalších príbuzných. Olive Rileyovú priviedla k blogovaniu vlani priateľka a odvtedy umiestnila na svoje blogy 74 svojich textov. Austrálčanka iba minulý mesiac nastúpila do domova dôchodcov severne od Sydney, odkiaľ písala, že má silný kašeľ a cíti sa byť slabá. V poslednom blogu z 26. júna poďakovala svojim internetovým priateľom za "kopu mailov" a opísala, ako sa spriatelila so ženou, ktorá leží na posteli vedľa nej. "Ona a ja sme si zaspievali pieseň šťastia, tak ako to robievam každý deň, a o chvíľu sa k nám pridalo niekoľko sestričiek. Bol to ozajstný koncert!" Jej pravnuk Darren Stone povedal, že prababka sa tešila, že je v kontakte s ľuďmi po celom svete. Verila, že jej to pomáha udržiavať si aktívnu myseľ. "Komunikovala s ľuďmi až z Ruska a Ameriky, a pravidelne, nie iba raz za čas." Olive Rileyová sa narodila v baníckom mestečku Broken Hill v roku 1899. Na svojich blogoch opísala, ako vyrástla v buši, vychovala tri deti a pracovala v mladosti ako kuchárka na farme a barmanka.

Copyright © TASR 2008