8. 8. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Predstavitelia americkej rozhlasovej spoločnosti Rádio Slobodná Ázia (RSA) vo štvrtok vyhlásili, že jeden z ich redaktorov nedostal vstupné víza do Číny a nebude sa tak môcť v najľudnatejšej krajine sveta nachádzať v centre diania olympijských hier. Americký občan Dhondup Gonsar, ktorý je zodpovedný za vysielanie určené pre v ostatnom čase nepokojmi zmietanú provinciu Tibet, nedostal spomínané víza a RSA sa s podnetom obrátila na Medzinárodný olympijský výbor. "Ľutujeme toto rozhodnutie čínskych úradov. Žiadame čínsku vládu, aby dokázala, že svet sa už nemusí obávať mediálnej cenzúry a ľudia môžu dostávať informácie v ich rodnej reči. Takáto iniciatíva by bola vhodná pre svetovú superveľmoc a organizátora olympijských hier," povedala prezidentka RSA Libby Liuová a dodala, že stanica riadne a včas splnila všetky požiadavky na získanie akreditácie.Rádio Slobodná Ázia je súkromnou spoločnosťou, ktorú založil Kongres USA. RSA vysiela v deviatich ázijských jazykoch a na pekinské OH sa rozhodla vyslať troch reportérov - jeden cestuje s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom, druhý dostal potrebnú akreditáciu a tretím je práve Gonsar.
Európska komisia (EK) odštartovala vo štvrtok výberové konanie pre poskytovateľov komunikačných služieb cez satelit v rámci celej Európy. "Satelitní prevádzkovatelia budú môcť po prvý raz ponúkať služby ako vysokorýchlostné údaje, mobilná televízia, zmierňovanie následkov katastrof a diaľkové zdravotnícke služby v rámci jednotného európskeho výberového konania, namiesto 27 rôznych národných systémov," informovala vo štvrtok EK. Poskytovanie týchto služieb umožnilo nové rozhodnutie EÚ o mobilných satelitných službách, ktoré v júli tohto roka nadobudlo účinnosť. poločnosti, ktoré majú záujem zúčastniť sa výberového konania, majú do 7. októbra tohto roku predložiť svoje žiadosti EK. Počas prvej fázy výberového konania sa budú posudzovať technické a komerčné schopnosti kandidátov týkajúce sa včasného sprevádzkovania ich systémov. V druhej fáze výberového konania posúdi EK najmä kritériá ako rýchlosť pokrytia všetkých členských štátov; rozsah služieb aj vo vidieckych oblastiach, počet koncových používateľov a kapacitu systému so zreteľom na plnenie cieľov v oblasti verejného záujmu a účinnosti spektra. Všetky členské štáty musia zabezpečiť, aby vybraní kandidáti mali právo vykonávať činnosť v ich krajine. V závislosti od počtu kandidátov Komisia očakáva, že výberové konanie sa ukončí v prvej polovici budúceho roka.Nové európske výberové konanie by malo umožniť, aby od roku 2009 spoločnosti po celej Európe ponúkali inovačné bezdrôtové služby v rámci špecificky vyhradeného spektra. "Mobilné satelitné služby majú obrovskú výhodu, pretože sú schopné pokryť väčšinu územia EÚ, vďaka čomu sa dostanú k miliónom občanov EÚ aj cez hranice. Pre všetkých Európanov predstavujú bezprecedentnú príležitosť prístupu k novým komunikačným službám, a to nielen v mestských oblastiach, ale aj vo vidieckych a menej osídlených regiónoch," informovala komisárka EÚ pre telekomunikácie Viviane Redingová. Prvý vypustený satelit očakáva Redingová už počas budúceho roka.Celosvetový satelitný priemysel predstavuje trh v objeme 77 mld. eur a v minulom roku vykazoval 16 % rast. Iba satelitné služby z toho vyprodukovali približne 38 mld. eur celkového príjmu. Napriek cezhraničnému rozmeru satelitných služieb bránili existujúce vnútroštátne predpisy vytvoriť jednotný trh mobilných satelitných služieb a ponechávali výber prevádzkovateľov na každý členský štát. Výsledkom bol nesúlad vo vnútroštátnych prístupoch, ktoré tvorili právnu neistotu a v hospodárskej súťaži významne znevýhodňovali satelitný priemysel v Európe.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Reportéri bez hraníc spustili v pekinskom rozhlase na frekvencii FM 104.4 o 8.15 miestneho času pirátske vysielanie. V desaťminútovom vstupe odsúdili cenzúru Komunistickej strany Číny voči médiám a porušovanie ľudských práv. "Čína je striktne cenzurovaná krajina a cieľom tohto vysielania je kritizovať čínsku vládu. Chceme povedať čínskej vláde, že v deň, keď sa otvorí olympiáda, budú ľudia stále počuť tieto hlasy, ktoré vláda nechce počuť. Nechceme olympiádu, chceme ľudské práva," povedal reportér najprv v mandarínskom jazyku a potom vo francúzštine. Časť vysielania v angličtine nemohla byť podľa všetkého odvysielaná. Toto vysielanie, približne 12 hodín pred slávnostným otvorením olympijských hier v Pekingu, bolo prvé bez kontroly štátu od roku 1949, keď sa dostala k moci Komunistická strana. Hoci zakázaná polonáboženská sekta Falun Gong urobila v roku 2002 niekoľko súkromných televíznych vysielaní v niektorých častiach Číny. Reportéri zároveň vyzvali na prepustenie viac ako 100 čínskych občanov, ktorých väznia za kritické správy a názory, najmä na internete. Ak nemôžeme protestovať v Pekingu fyzicky, stále budeme tu. Technológia vysielania na frekvenčnej modulácii FM je ľahká. Techniku sa podarilo previezť do Číny v uplynulých týždňoch dobrovoľníkmi na malých plavidlách, informoval v telefonickom rozhovore hovorca organizácie so sídlom v Paríži Vincent Brossel. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Britské noviny Evening Standard sa dnes ospravedlnili za článok o rakovine prostaty princa Philipa a odvolali svoje tvrdenia. Noviny v stredu informovali, že 87-ročnému manželovi kráľovnej Alžbety II. v apríli diagnostikovali rakovinu, keď bol v nemocnici kvôli hrudnej infekcii, uviedla agentúra AP. Buckinghamský palác správu poprel a oznámil, že podá sťažnosť britskej organizácii, dozerajúcej na činnosť médií. Londýnsky denník uznal, že správa bola nepravdivá. Princovi Philipovi sa noviny ospravedlnili za problémy spôsobujúce "nepodložené tvrdenie a za porušenie súkromia". Od aprílovej hospitalizácie princ sprevádzal kráľovnú Alžbetu II. na viacerých cestách, ako aj pri iných príležitostiach.
Copyright © TASR 2008