19. 10. 2008

Pozvánka

Pozvánka

Zajtra sa uskutoční o 18 00 v kine Mladosť v Bratislave druhé premietania nového dokumentárneho filmu režiséra Mareka Šulíka - Cesta Magdalény Robinsonovej.

V roku 2006 začal režisér Marek Šulík - na podnet producentky Miry Trizmovej a režiséra Maria Homolku - spracovávať dva rôzne, niekoľkohodinové rozhovory, ktoré fotografka Magdaléna Robinsonová poskytla historikom z Nadácie Milana Šimečku a neskôr bulharskému režisérovi Vladimírovi Trifonovovi. Rozhovory mapujú najmä jej život počas vojny a udalosti spojené s koncentračnými tábormi.Niektoré Robinsonovej výpovede sú ako farebné obrazy. Akoby svoj život zachytávala vo fotografických momentkách. No čas na doplnenie ďalších informácií už režisérovi neostane. Magdaléna Robinsonová v júli 2006 zomiera. Zanecháva po sebe rozhovory, fotografie, negatívy, krátky filmový záznam z mladosti, či vysušené ruže z Negevskej púšte. Tvorcom neostáva nič iné, len poskladať tieto úlomky do zmysluplného tvaru. Film Cesta Magdalény Robinsonovej teda vzniká neštandardným spôsobom. Keďže sama Robinsonová spomína televíziu ako zdroj jej znepokojenia nad opätovným rozmachom “ľudáckeho” myslenia, núka sa línia médií ako dôležitý rozprávačský prvok. Režisér Marek Šulík prichádza s nápadom vložiť rozprávanie Magdalény Robinsonovej do TV prijímača, ktorý by putoval po miestach dávnych tragédií a ukázal tak absurdný kontext cynických vyhlásení niektorých slovenských elít o spokojnom živote za Slovenského štátu. Vzniká tak zvláštna koláž fotografií, negatívov, televíznych záznamov, animácií a filmových záberov, svojou nehomogénnosťou evokujúca dojem rozpadu ľudskej pamäti. Natíska sa otázka, či je človek naozaj odsúdený donekonečna opakovať chyby, ktoré urobil, bez najmenšej šance na zmenu?

producent: RAMI AGENTÚRA - Mira Trizmová ; scenár, strih, réžia: Marek Šulík ; kamera: Tomáš Stanek ; hudba: Martin Burlas ; trikové zábery: Marek Šulík ; mixáž zvuku: Dušan Kozák ; trikový konzultant: Michal Struss ; dramaturgickí konzultanti: Mário Homolka, Peter Kerekes, Jan Gogola ml.