17. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Neznámy útočník zastrelil v pondelok na juhu Filipín rozhlasového komentátora, ktorý pravidelne kritizoval korupciu. Informovala o tom polícia. Komentátor Arecio Padrigao je už siedmym zavraždeným žurnalistom v krajine od začiatku tohto roka. Newyorská organizácia Výbor na ochranu novinárov kritizovala filipínsku vládu za to, že pri vyšetrovaní týchto prípadov postupuje príliš pomaly. Vládni predstavitelia sa však sťažujú na to, že svedkovia sa často zdráhajú vypovedať pre obavy z pomsty. Od roku 2001 na Filipínach zastrelili už viac ako 60 žurnalistov. Krajina sa tak považuje za jedno z najnebezpečnejších miest na svete pre žurnalistickú prácu. Sudánska polícia zadržala najmenej 60 novinárov počas pokojnej demonštrácie proti cenzúre, ktorá sa v pondelok odohrala pred budovou parlamentu. Informovali o tom reportéri a očití svedkovia. Davy žurnalistov sa zhromaždili pred parlamentom a požadovali prijatie zákona na ochranu slobody slova, ktorú zaručuje ústava prijatá v roku 2005 po skončení občianskej vojny medzi severnou a južnou časťou krajiny. Jeden poslanec prišiel medzi demonštrantov a prehovoril k nim. Krátko na to, ako sa vrátil späť do budovy, však medzi novinárov prišla polícia a naložila ich do dvoch nákladných vozidiel, informoval korešpondent agentúry AFP. Všetkých odviezli na policajnú stanicu v Ombdurmane neďaleko hlavného mesta Chartúm. "Nikto nám nepovedal, čo sme urobili, alebo čo od nás chcú," povedal jeden reportér pre AFP. Medzi zadržanými je najmenej jeden šéfredaktor a tiež prominentný ľudskoprávny aktivista. Sudánski novinári tento mesiac vystupňovali protestné aktivity voči cenzúre v krajine.

Už tretí týždeň za sebou patrí prvé miesto v britskom rebríčku singlov Top 10 UK Chart finalistom súťaže X Factor a ich spoločnej pesničke Hero. Druhú priečku obsadila novinka - Live Your Life, ktorú naspieval raper T.I. so speváčkou Rihannou. Ďalšou novinkou je skladba Human od kapely The Killers, ktorá sa umiestnila na štvrtej priečke. Na treťom mieste je novinka americkej speváčky Beyoncé s názvom If I Were A Boy, ktorá sa predáva len na internete. Singel bývalej líderky formácie Destiny´s Child sa dostal do Top 10 UK Chart už po desiaty raz. Prvú päťku uzatvára Alesha Dixon a jej The Boy Does Nothing. Bývalá trojka The Promise od skupiny Girls Aloud klesla na šieste miesto. Z rebríčka singlov vypadla americká speváčka Pink so skladbou So What a duo Jacka Whita a Alicie Keys s názvom Another Way To Die.
Na budovu komerčnej televíznej stanice ATV cez víkend neznámy páchateľ vypálil niekoľko striel z neidentifikovanej zbrane. V pondelok o tom agentúru MTI informovala v oficiálnom stanovisku samotná televízia. Nábojnice, ktoré sa našli na mieste činu, boli z ostrej munície, uviedol hovorca budapeštianskej polície. Odmietol však špecifikovať, koľko nábojníc sa v kanceláriách ATV našlo, ani z akého typu zbrane pochádzali. Pri incidente nebol nikto zranený. Internetový portál televízie informoval o piatich výstreloch vypálených na budovu stanice a dodal, že ATV pred tým prostredníctvom telefónu dostala viaceré anonymné vyhrážky. Útočníci sa v nich vyhrážali, že "budú konať", ak televízia nezastaví svoje "rasistické programy".
Predstavitelia talianskeho prvoligového futbalového klubu Catania Calcio sa rozhodli potrestať trénera Waltera Zengu za inzultáciu novinára po nedeľňajšom zápase 12. kola Serie A proti FC Turín (3:2). "Čo sa stalo v nedeľu, je poľutovaniahodné. "Walter Zenga dostane trest, pretože s jeho reakciou sa vedenie klubu vôbec nestotožňuje. Takéto konanie je možné vysvetliť neskúsenosťou, ale nie ospravedlniť. Ceníme si jeho prácu a pokrok, ktorý s mužstvom dosiahol, musí sa však správať primerane," reagoval výkonný riaditeľ Catanie Pietro Lo Monaco pre RAI. Štyridsaťosemročný bývalý brankár talianskej reprezentácie Zenga pôsobí v najvyššej domácej súťaži v úlohe hlavného trénera vo svojej prvej sezóne.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Ruský súd dnes rozhodol, že proces s trojicou mužov, obvinených zo spoluúčasti na vražde novinárky Anny Politkovskej, bude verejný. Moskovský obvodný vojenský súd tak rozhodol po tom, ako svoj súhlas so sprístupnením procesu pre verejnosť vyjadrili kolegovia zavraždenej i obvinení. Reportáže Anny Politkovskej o porušovaní ľudských práv uvádzali Kremeľský palác do rozpakov. Zavraždili ju pred blokom s bytmi, v ktorom bývala, v roku 2006.

Copyright © TASR 2008