20. 11. 2008

RADA STV

RADA STV

Rada na včerajšom zasadnutí prerušila odpočet plnenia projektu „STV – Tvorivá autorská dielňa“ Š. Nižňanského a takisto aj hodnotenia GR STV .

Rada STV prerokovala Správu o činnosti a hospodárení STV za I. až III. štvrťrok 2008 a uložila GR STV, aby ju doplnil v zmysle listu predsedu rady č. 250/08 a pripomienok členov rady.

Rada STV vrátila návrh Organizačného poriadku STV na dopracovanie v zmysle pripomienok členov Rady STV.

Rada STV zobrala na vedomie Základnú stratégiu prechodu na digitálne vysielanie programov STV a požiadala GR STV, aby ju zapracoval do návrhu strednodobej stratégie .

Rada STV zobrala na vedomie návrh na aktualizáciu Charty spravodajstva a publicistiky STV s súčasne s tým ho požiadala , aby ho po zapracovaní akceptovaných pripomienok SSN a ÚSTT vydal Rozhodnutím GR.

Rada STV v súlade s § 8 ods. 1 písm. e) zákona č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii schválila návrh na zmenu a doplnenie Štatútu STV v zmysle schválených pripomienok členov rady a zároveň uložila GR STV, aby schválený Štatút STV vydal Rozhodnutím GR.

Rada STV neprerokovala Programový koncept STV 3 a zároveň aj požiadala GR STV, aby predložil podklady na zhodnotenie vysielania, organizačného, personálneho a technického zabezpečenia okruhu STV 3 v za obdobie od 15. 7. do 31. 12. 2008.

Rada STV uložila GR STV, aby predložil návrh strednodobej stratégie rozvoja programovej služby s dôrazom na jej tvorbu, výrobu a vysielanie, vrátane zamerania jednotlivých programových okruhov a s tým súvisiacich procesov.

Rada STV súhlasila s návrhom na novelu zákona č. 16/2004 Z. z. o STV predložený predsedom Rady STV a zároveň mu uložila, aby ho zaslal Ministerstvu kultúry SR.

Zvláštna komisia bude posudzovať aj programy 5 proti 5, Zdravo a naplno, Dr. Quiz, Duel, Humoriáda, Drišľakoviny, Hopla!, "Oldies" hitparáda - Zlaté hity, Takí sme boli (2007), Takí sme boli (2008), Športová akadémia, Kométy a legendy. Pribudli tak ku programom Deti to vedia najlepšie, 5 proti 5, 5 proti 5 Hviezdny špeciál z 8. 11. 2008 , Zdravo a naplno, Dr. Quiz , Duel, Humoriáda, Drišľakoviny, Hopla!, "Oldies" hitparáda - Zlaté hity , Takí sme boli (2007) a Takí sme boli (2008). Predraženejšie relácie si rada , pravdepodobne všímať nechce.

Riaditeľ Slovenskej televízie (STV) včera na Rade STV potvrdil nástup bývalého Mečiarovho hovorcu Jozefa Krošláka do televízie. Obsadil miesto riaditeľa Televízneho štúdia Banská Bystrica, kde vystriedal Martu Gajdošíkovú. Tá sa stala intendantkou Dvojky STV. Denník Sme 25. októbra informoval, že Krošlák bol kedysi pravou rukou Mečiara. Odísť musel pre nemiestne komentovanie súkromného života predsedu ĽS-HZDS a novinára. Krošlák, ktorý sa dnes označuje za publicistu a novinára, z politiky úplne neodišiel. Podľa Sme bol poslaneckým asistentom Gustáva Krajčiho v čase, keď bol poslanec ešte členom ĽS-HZDS. Neskôr bol mediálnym poradcom niekdajšieho banskobystrického župana Milana Marčoka, ktorý kandidoval za koalíciu Smeru-SD a ĽS-HZDS. Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský už postupne obmenil takmer celý manažment zdedený po svojom predchodcovi Radimovi Hrehovi. Na svojich stoličkách zotrvávajú iba výrobný riaditeľ Juraj Dobiš, šéf spravodajstva a publicistiky Ján Šmihula a riaditeľ Televízneho štúdia Košice Štefan Fejko. Riaditeľom programu je Roman Lipták.

Miliónová kompenzácia pre Slovenskú televíziu (STV) je na dobrej ceste. Rade STV to včera povedal generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský. O kompenzácii sa zatiaľ nerozhodlo, „takže je predčasné vyjadrovať sa,“ uviedol. Televízia žiada 162 miliónov korún (5,38 mil. €) za stratu na koncesiách za dôchodcov a ďalších občanov oslobodených od platenia úhrad za služby verejnosti poskytované STV a SRo. Ministerstvo financií o požiadavke STV vie. Podľa jeho hovorcu Miroslava Šmála sa bude jej prípadné poskytnutie odvíjať od diskusií medzi ministerstvom kultúry s STV a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Poskytnutie kompenzácie závisí od verejných financií, čo bude známe až koncom roka, doplnil Šmál. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny rozumie argumentom STV. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy mu ale nedáva právo na rozhodnutie o pridelení kompenzácie pre STV alebo inej inštitúcie vo verejnej správe. Rozhodujúcou inštitúciou je rezort financií, povedal agentúre SITA hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.
Riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Štefan Nižňanský včera Rade STV nepovedal meno právneho zástupcu, ktorý ju zastupuje v miliónovom spore so Štúdiom Beta. S touto požiadavkou sa na neho obrátil predseda Rady STV Bohumír Bobocký. Pokračovanie sporu, v ktorom bývalá produkčná spoločnosť Štúdio Beta žiada od verejnoprávnej televízie odškodné 790 miliónov korún (26,2 mil. eur), sa odkladá na 14. január. „Na výstupy slovenskej tlače nebudem reagovať,“ povedal Nižňanský Bobockému a ďalším členom Rady STV. Pripomenul, že v spore bude STV postupovať v súlade so zákonom a najlepšie pre STV. Televízia požiadala o odloženie pojednávania 14. novembra pre zmenu právneho zástupcu. Nový právny zástupca ospravedlnil svoju neúčasť a požiadal o odročenie pojednávania a poskytnutie primeranej lehoty na naštudovanie súdneho spisu vzhľadom na jeho rozsiahlosť. Na pojednávanie sa dostavil zástupca žalobcu, ktorý nepredložil ďalšie návrhy na doplnenie dokazovania v spore a súdu oznámil, že žalobca - Štúdio Beta trvá na svojich doterajších vyjadreniach. Kauza zmlúv medzi STV a Štúdiom Beta sa začala koncom roka 1997. Vtedajší ústredný riaditeľ STV Igor Kubiš podpísal so štúdiom koprodukčnú zmluvu o spoločnej výrobe relácie Dobré ráno, Slovensko. V októbri 1998 podpísal ďalšiu zmluvu o koprodukčnej výrobe televízneho programu. Jeho nástupca Milan Materák však v decembri 1998 oba kontrakty zrušil a ako dôvod uviedol porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Štúdio Beta preto STV zažalovalo a žiadalo odškodné za zisk z reklamy, ktorý by mala, ak by zmluvy platili. Beta v spore STV viackrát vyzvala na mimosúdne vyrovnanie, televízia však na ponuku nepristúpila. Okresný súd Bratislava IV. v máji 2005 rozhodol, že zmluvy medzi televíziou a štúdiom, uzatvorené ešte za manažmentu Igora Kubiša, sú platné a STV ich mala plniť. Pre vtedajšie vedenie STV to znamenalo, že štúdiu malo zaplatiť vyše 790 miliónov korún (26,2 mil. €). Verejnoprávna televízia sa voči rozsudku odvolala. Bratislavský krajský súd však v máji 2006 rozsudok okresného súdu potvrdil. STV sa tak s celým prípadom obrátila na Ústavný súd SR. Ten vlani v auguste rozhodol, že krajský súd porušili ústavné právo televízie na spravodlivý proces a vrátil ho späť na krajský súd, ktorý prípad vrátil bratislavskému okresnému súdu.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. / krátené / a © Lepšienformácie.sk 2008

Návrhom novely zákona o Slovenskej televízii (STV) sa včera zaoberala Rada STV. Novela vzniká pod gesciou rezortu kultúry, v pracovnej skupine sú zastúpené vedenia oboch verejnoprávnych médií - STV a Slovenského rozhlasu, ako aj zástupcovia Rady STV a Rozhlasovej rady. "Rada STV dnes schválila návrh a pripomienky k novele zákona o Slovenskej televízii v súvislosti so zmluvou so štátom, ku ktorej nás prizvala Sekcia médií, audiovízie a autorského práva Ministerstva kultúry SR. Je to po prvý raz, kedy orgány STV boli prizvané k spolupráci na novelizácii zákona na začiatku procesu, t.j. keď sa koncipuje a predkladá vedeniu ministerstva pred medzirezortným pripomienkovým konaním," povedal pre TASR predseda Rady STV Bohumír Bobocký. Do zákona sa dostane financovanie verejnoprávnej STV prostredníctvom tzv. zmluvy so štátom pre realizáciu programov vo verejnom záujme. Podľa tohto návrhu sa má upraviť aj pôsobnosť Rady STV v časti schvaľovania zástupcov generálneho riaditeľa, kompetencie štatutárneho zástupcu, štatútu, rozpočtu i správy o činnosti. Aktualizovaná je pôsobnosť dozornej komisie. Úprava sa týka aj postavenia generálneho riaditeľa a skončenia výkonu jeho funkcie. Keďže jeho voľba sa koná tajným hlasovaním, návrh upravuje jeho odvolanie rovnakým spôsobom. V ďalšej časti zasadnutia prerokovala rada správu o činnosti a hospodárení STV za prvý až tretí štvrťrok 2008. Uznesením zaviazala generálneho riaditeľa Štefana Nižňanského doplniť ju podľa požiadaviek členov rady. Nižňanský informoval o príprave rozpočtu na rok 2009, ktorý bude ešte dnes ukončený a predložený Rade STV na schválenie. Jeho súčasťou bude aj doriešenie nesplnených záväzkov televízie z roku 2008, ako aj programový koncept vysielania. Na otázku ohľadom žiadosti o kompenzáciu výpadku príjmov za poskytnutie programovej služby generálny riaditeľ reagoval, že žiadosť adresoval Úradu vlády SR, písomnú odpoveď do dnešného dňa nedostal.

Copyright © 2008 TASR