15. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinára, ktorý na amerického prezidenta Georgea W. Busha počas nedeľňajšej návštevy v Iraku hodil svoje topánky, zadržiava a vypočúva ochranka tamojšieho premiéra Núrího al-Málikího. Pod podmienkou zachovania anonymity o tom informoval predstaviteľ irackej vlády. Strážcovia tiež podľa neho zisťujú, či novinár nepožil alkohol alebo drogy. Muntadar az-Zajdí, ktorý pracuje pre televíznu stanicu Al-Baghdádíja so sídlom v Káhire, na tlačovej konferencii v Bagdade hodil na Busha dve topánky a zakričal: "Toto je bozk na rozlúčku, ty pes!". Podľa nemenovaného zdroja novinárovi kladú otázky, či mu za útok niekto zaplatil. Úder podrážkou patrí v arabskej kultúre medzi najhrubšie urážky. Bush sa pred topánkami uhol a neutrpel žiadne zranenie. Ako neskôr vyhlásil, pri útoku sa necítil "ani trochu ohrozený". Bush navštívil Irak štvrtýkrát od americkej invázie v roku 2003. Tentokrát prišiel zrejme posledný raz ako úradujúci prezident. Vôbec prvýkrát navštívil aj iné miesta ako americké vojenské základne, či nepriepustne chránenú Zelenú zónu, keď sa autom previezol ulicami Bagdadu.

Bývalá prvá dáma Českej republiky Dagmar Havlová sa vrátila pred kamery. Televízny film Kanadská noc, ktorý mal včera premiéru, predstavil Havlovú v tragédii o "náhradníkovi" za mŕtveho syna. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz. Neobyčajný scenár Hany Cielovej s poetickými indiánskymi prvkami spracoval režisér Zdeněk Zelenka. S Havlovou sa vo filme predstavili aj Viktor Preiss (otec), Filip Cíl ("náhradný" syn) a Karel Fairaisl (kameraman). Hviezda seriálu Sopranovci (1999) Lillo Brancato, ktorý čelí obvineniu z vraždy druhého stupňa, údajne nevedel, že jeho spoločník bol v tom čase ozbrojený. Povedal to dnes na newyorskom súde. Podľa žalobcu sa Brancato a Steven Armento 10. decembra 2005 vlámali do bytu, kde ich prekvapil policajt Daniel Enchautegui. Toho neskôr našli zastreleného na ulici. Brancato na súde vypovedal, že trpel nedostatkom heroínu, a preto išiel do bytu muža, ktorý mu v minulosti drogy predal. Stevena Armenta súd uznal v tomto prípade vinným z vraždy prvého stupňa, dostal doživotný trest. Lillo Brancato sa preslávil najskôr účinkovaním vo filme Príbeh z Bronxu (1993) po boku Roberta De Nira. Po účinkovaní v ďalších filmoch dostal ponuku zahrať si v druhej sérii populárneho seriálu Sopranovci.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Chalíl ad-Dulajmí, hlavný advokát popraveného diktátora Saddáma Husajna, dnes ponúkol obhajobu irackému žurnalistovi, ktorý hodil topánky do prezidenta USA Georgea W. Busha, keď prišiel na rozlúčkovú návštevu Iraku. Právnik v jordánskom hlavnom meste Ammán uviedol, že sa tak rozhodol v nedeľu večer krátko po incidente, a teraz sa snaží vytvoriť právnický tím na obhajobu televízneho reportéra. "Novinára by mali pustiť z väzby na slobodu," zdôraznil Dulajmí podľa čínskej agentúry Sinchua. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii, ktorú Bush usporiadal v prísne stráženej Zelenej zóne Bagdadu spolu s irackým premiérom Núrím al-Malíkím, reportér domácej televízie al-Bagdadíja Muntadar az-Zajdí vyskočil a hodil do amerického prezidenta svoje topánky jednu po druhej. Navyše ho nazval po arabsky "pes". Oba prejavy správania sa na Blízkom východe pokladajú za hrubé urážky. Bush sa prikrčil, takže ani jedna topánka ho netrafila. Novinára však niekoľko telesných strážcov zhodilo na dlážku, tam s ním zápasili a potom ho za jeho hlasného kriku vyviedli zo sály. Bush pricestoval do Bagdadu v nedeľu niekoľko hodín pred incidentom. Išlo o neohlásenú návštevu, ktorá sa uskutočnila 36 dní pred jeho januárovým odchodom z prezidentského úradu.

Copyright © TASR 2008