17. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Viac ako 130 hollywoodskych hviezd, vrátane Georgea Clooneyho, Toma Hanksa, Charlize Theron, Morgana Freemana a Sally Field, sa v pondelok postavilo proti štrajku, o ktorom bude v januári hlasovať herecká asociácia Screen Actors Guild (SAG). Uvedení oscaroví herci a herečky vyjadrili svoj nesúhlas v liste, ktorý koloval po internete. V tom istom čase sa vedúci únie, vrátane prezidenta SAG Alana Rosenberga, stretli v New Yorku s ďalšími členmi, aby hľadali podporu pre vyhlásenie štrajku. Herecká asociácia sa nevie dohodnúť s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá zastupuje filmové štúdiá, na podmienkach novej pracovnej zmluvy. Problematickou časťou je najmä zisk hercov z programov zverejnených na internete a z predaja DVD. Menšia skupina hercov, medzi ktorými sú napríklad Mel Gibson a Martin Sheen, vyjadrila podporu štrajku. Asociácia plánuje hlasovať o štrajku na začiatku budúceho roka - hlasovacie lístky rozošlú 2. januára a vrátiť sa majú do 23. januára. SAG môže vyhlásiť štrajk, ak s ním budú herci súhlasiť na 75 percent vrátených lístkov.
Španielsky súd v utorok nariadil televíznej stanici Telecinco zaplatiť 240 tisíc eur (7,2 milióna korún) pre ujmu, ktorú televízia spôsobila premiérovi Josému Maríovi Aznarovi a jeho žene, keď nepravdivo informovala o ich údajnom rozvode. Stanica kontrolovaná talianskou skupinou Mediaset patriacou talianskemu predsedovi vlády Silviovi Berlusconimu, sa voči verdiktu plánuje odvolať. Sumu, ktorú má Aznarovi zaplatiť označila za "prehnanú", informovala agentúra Europa Press. Aznar a jeho žena Ana Botella, ktorá je poslankyňou madridského zastupiteľstva, označili informácie o ich údajnom rozchode za "nelegitímne zasahovanie do ich základných práv na česť a rodinné súkromie". Päťdesiatpäťročný Aznar pôsobil vo funkcii premiéra počas dvoch volebných období v rokoch 1996 až 2004 ako líder konzervatívnej Ľudovej strany, ktorá sa momentálne nachádza v opozícii. Mediaset disponuje 50-percentným podielom v španielskej súkromnej televízii Telecinco.
Násilné demonštrácie v Grécku pokračovali aj v utorok. Tamojším študentom sa najnovšie podarilo vlámať do televíznych a rádiových štúdií a prinútili tak vysielateľov vyslať do éteru protivládne správy. Skupina asi desiatich mladíkov vtrhla do štúdií štátnej televízie NET a prerušila vysielanie prejavu premiéra Costasa Karamanlisa, informovali predstavitelia stanice. Protestujúci prinútili kameramanov vziať do záberu ich transparent s nápisom "Prestaňte pozerať, vyjdite do ulíc" a "Osloboďte každého, kto bol zatknutý". Pri incidente sa nikto nezranil a úrady neinformovali ani o žiadnych zatknutiach. Šéf televízie NET Christos Panagopoulos uviedol, že demonštranti pravdepodobne vedeli, ako ovládať kamery a štúdiovú techniku. "Toto je už za hranicou akejkoľvek únosnosti," vyhlásil. V severnom meste Solún sa medzitým študentom podarilo vtrhnúť do troch lokálnych rádiových staníc a ich budovy neopustili, kým zamestnanci neprisľúbili prečítať protestné odkazy. Násilie v gréckych uliciach medzitým takisto pokračovalo.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Najväčšie vydavateľstvo tlačených médií v Kanade Sun Media dnes oznámilo, že v reakcii na zhoršujúce sa ekonomické podmienky zruší 600 pracovných miest, čo predstavuje 10 % z celkového počtu zamestnancov. Náklady na prepúšťanie sa odhadujú na približne 14 miliónov USD (312,49 milióna Sk). Vlastník vydavateľstva, mediálny gigant Quebecor, informoval, že väčšinu pracovných miest zrušia ešte do konca tohto roka, čo znamená, že stovky ľudí prídu o prácu pred vianočnými sviatkami. Podľa Quebecoru je prepúšťanie nevyhnutným dôsledkom nielen súčasnej krízy, problémov ekonomík, a tým poklesu príjmov z reklamy, ale aj presunu mnohých zákazníkov na internet. "Rýchlosť s akou sa naše ekonomické prostredie zhoršuje, nás núti robiť ťažké rozhodnutia, a to aj v tomto citlivom ročnom období," povedal výkonný riaditeľ Quebecoru Pierre Karl Peladeau. Sun Media vlastní 43 platených a voľných titulov, medzi nimi aj Toronto Sun. Kríza, ktorá už zobrala so sebou viaceré banky a firmy, spôsobila nárast nezamestnanosti a pokles objemu reklamy, ohrozuje celý severoamerický mediálny trh. Prvou väčšou obeťou sa minulý týždeň stalo vydavateľstvo Tribune Co., ktoré je vlastníkom denníkov Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun a iných, keď požiadalo o ochranu pred veriteľmi. Bolo to prvé väčšie vydavateľstvo, ktoré sa pre takýto krok rozhodlo.
Predseda irackého parlamentu Mahmúd al-Mašhadání dnes vyhlásil, že odstupuje z funkcie po búrlivej hádke poslancov o novinárovi, ktorý hodil svoje topánky na amerického prezidenta Georgea W. Busha. Na zasadnutí irackého parlamentu vypukol chaos, keď sa poslanci začali hádať o to, či by mal byť žurnalista Muntazar az-Zajdí prepustený z väzby. Zišli sa na diskusii o uznesení vyzývajúcom na odchod všetkých neamerických vojakov z Iraku do konca júna. Poslanci podporujúci radikálneho šiitskeho duchovného Muktadu as-Sadra prerušili zasadnutie s tým, že parlament by sa mal namiesto návrhu zákona sústrediť na Zajdího prípad. Spor eskaloval a zákonodarcovia začali po sebe kričať, až Mašhadání vyhlásil: "Nie je mi cťou viesť tento parlament a oznamujem svoju rezignáciu." Nemenovaný predstaviteľ Mašhadáního kancelárie uviedol, že si nie je istý vážnosťou takéhoto úmyslu. Prchkosťou známy šéf parlamentu podľa neho mohol byť len veľmi rozčúlený. Mašhadání, člen menšinovej sunnitskej strany, už v minulosti hrozil odstúpením a dočasne ho zbavili funkcie, keď svojím nevyspytateľným správaním spôsobil nepríjemnosti premiérovi Núrímu al-Malíkímu. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) medzitým vyzvala na prepustenie Zajdího z "humanitárnych dôvodov a pre zmiernenie napätia". "Aj keď neschvaľujeme takéto správanie ako prostriedok vyjadrenia názoru alebo presvedčenia, pokoj, s ktorým George W. Bush neskôr hovoril o tomto incidente, by mala dať irackým úradom ďalší dôvod, aby preukázali zhovievavosť," uvádza vyhlásenie RSF.
Copyright © TASR 2008