22. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Laura Lingová

Severná Kórea zatkla dve americké novinárky, ktoré nelegálne prekročili hranice krajiny, informovala v sobotu štátna spravodajská agentúra KCNA. Podľa jej údajov k ich zadržaniu došlo 17. marca, keď sa pokúšali "nelegálne preniknúť na územie (KĽDR) prekročením kórejsko-čínskej hranice". Ako agentúra dodáva, prípad je vo fáze vyšetrovania. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že Washington už bol o prípade informovaný. Ministerka zahraničia Hillary Clintonová "sa v súčasnosti prípadom zaoberá", povedal hovorca Robert A. Wood novinárom. Kórejská ľudovodemokratická republika je jedným z najizolovanejších štátov sveta. Novinári, ktorí ju chcú navštíviť, musia získať špeciálne víza, pričom následne ich sprevádza oficiálny sprievodca. V posledných rokoch takýchto povolení vydala komunistická krajina len niekoľko. Dve americké novinárky, ktoré zadržali v Severnej Kórei, pravdepodobne previezli do Pchjongjangu na vypočúvanie. V nedeľu o tom informujú juhokórejské médiá, ktoré zadržané novinárky identifikovali ako Lauru Lingovú a Eunu Leeovú z TV stanice Current TV. Agentúra Jonhap uviedla, že "vzhľadom na dôležitosť prípadu obe novinárky s najväčšou pravdepodobnosťou poslali do Pchjongjangu, kde ich priamo vypočúvajú" v ústredí tajnej služby. KĽDR chce podľa agentúry zadržanie novinárok využiť pri rokovaniach s USA. Severokórejská štátna spravodajská agentúra KCNA v sobotu napísala, že redaktorky zadržali 17. marca, keď sa pokúšali "nelegálne preniknúť na územie (KĽDR) prekročením kórejsko-čínskej hranice". Agentúra dodala, že prípad je vo fáze vyšetrovania. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že Washington už bol o prípade informovaný a šéfka rezortu Hillary Clintonová "sa prípadom zaoberá". Americké úrady požiadali severokórejských predstaviteľov o vysvetlenie prípadu a teraz čakajú na odpoveď. Novinárky zadržali pohraničníci na severokórejskej strane hranice pri rieke Tumannaja. V severovýchodnej časti KĽDR údajne chceli natočiť reportáž o ženách, ktorých obchodníci s ľuďmi nútia k striptízu pre internetových zákazníkov. Chceli sa tiež stretnúť s deťmi utečencov, ktoré sa v KĽDR nachádzajú v právnom Severná Kórea je jednou z najuzatvorenejších a najchudobnejších krajín sveta. Novinári, ktorí ju chcú navštíviť, potrebujú osobitné víza a musí s nimi byť oficiálny sprievodca.
Nevyliečiteľne chorá britská televízna hviezda Jade Goody zomrela v spánku v nedeľu nadránom. Informoval o tom jej hovorca Max Clifford. Príčinou smrti 27-ročnej Goody bola rakovina krčka maternice. Jade Goody sa preslávila v roku 2002 ako víťazka televíznej reality šou Big Brother. V špeciálnej edícii projektu, ktorý vysielali v roku 2007, vyvolala rozruch rasistickými poznámkami na adresu bollywoodskej hviezdy Shilpy Shetty. Herečke sa neskôr za ne ospravedlnila. Krátko pred smrťou sa vydala za 21-ročného Jacka Tweeda. Zosobášili sa krátko po tom, ako Goody lekári oznámili, že do konca života jej môže zostávať len niekoľko mesiacov. Po Goody ostali dve deti z predchádzajúceho manželstva. Jej hovorca pred niekoľkými dňami oznámil, že sa pripravuje vydanie denníka zachytávajúci jej posledné dni.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.