16. 4. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Do panarabskej televízie al-Džazíra v utorok zatelefonoval väzeň z amerického zajateckého tábora na Guantáname a podrobne popísal podmienky, ktoré v tábore panujú. Ide o prvý prípad, keď sa niektorému zo zajatcov z Guantánama podarilo skontaktovať s nejakým médiom, keďže americká armáda styk zajatcov s novinármi nepovoľuje. Muhammad al-Gharání, 21-ročný zajatec pochádzajúci z Čadu, tvrdí, že ho americkí vojenskí dozorcovia surovo zbili. Stalo sa to, keď ho chceli premiestniť do inej časti zariadenia, no on na protest proti podmienkam panujúcim na Guantáname odmietol opustiť svoju celu. Onedlho prišli šiesti dozorcovia a dobili ho tak, že potom dlho "takmer nemohol dýchať a nič nevidel". Al-Džazíra neuviedla, akým spôsobom sa al-Gharánímu podarilo skontaktovať s jej redaktorom. Podľa hovorcu zajateckého tábora na Guantáname Brooka DeWalta však majú zajatci každý týždeň povolený jeden telefonát rodinným príslušníkom a al-Gharání v utorok zrejme namiesto rodine zavolal do al-Džazíry. K obvineniam, ktoré vzniesol v rozhovore pre al-Džazíru, sa al-Gharání podľa DeWalta odmietol pred Američanmi vyjadriť.
Richard Dean Anderson, Amanda Tapping a Michael Shanks, známi ako členovia elitného tímu SG-1 z úspešného seriálu Hviezdna brána (1997 - 2007), budú hosťovať v novinke s názvom SGU: Stargate Universe. Tá bude už tretím seriálom s tematikou hviezdnych brán. Hlavné úlohy v ňom stvárnia Robert Carlyle, Lou Diamond Phillips a Ming-Na. "Traja veteráni" Hviezdnej brány si ako hostia v novom seriáli zopakujú svoje staré úlohy - Richard Dean Anderson stvárni generála Jacka O'Neila - bývalého veliteľa tímu SG-1, Amanda Tapping si zahrá Samanthu Carter - astrofyzičku a plukovníčku amerického letectva, a Michael Shanks doktora Daniela Jacksona - archeológa a lingvistu v programe Hviezdna brána. Štvrtým hosťom, známym z pôvodného seriálu, bude Gary Jones, ktorý si zopakuje úlohu Waltera Harrimana. Ako hosť sa v seriáli predstaví aj americká speváčka Janelle Monáe, ktorá si zahrá sama seba a spolu so svojou skupinou zaspieva dve piesne. Informácie zverejnila internetová stránka www.hollywoodreporter.com.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Česko-slovenská satelitná platforma Skylink si pripísala ďalších 100 tisíc zákazníkov. Uplynuli 3 mesiace od okamihu, kedy počet zákazníkov Skylinku prekročil 500.000. Počet zákazníkov Skylinku neustále rastie rýchlym tempom. Na obľúbenosti Skylinku medzi zákazníkmi v Českej republike a na Slovensku sa podieľa niekoľko dôležitých faktorov. Patrí medzi ne zvyšujúce sa povedomie o blížiacom sa konci analógového terestriálneho televízneho vysielania a zároveň možnosť získať s kartou Skylink zaujímavú programovú ponuku bez pravidelných mesačných poplatkov. Skylink distribuuje signál koncovým užívateľom prostredníctvom satelitov Astra na pozícii 23,5° E. Tento satelitný operátor je zatiaľ jedinou televíznou platformou, ktorá poskytuje vysielanie vo vysokom rozlíšení obrazu (HDTV) na celom území Českej a Slovenskej republiky.
Nemecký denník Berliner Tageszeitung musí zaplatiť odškodné 600 eur dcére páchateľa najhoršieho prípadu incestu v rakúskych dejinách Josefa Fritzla. Podľa viedenského súdu svojím článkom porušil "navýsosť osobnú oblasť života a ochranu identity“ Elisabeth Fritzlovej, ktorú otec 24 rokov väznil v pivnici ich domu, opakovane ju znásilňoval a splodil s ňou sedem detí. Jej právnik Christoph Herbst povedal, že na rôzne médiá podal asi 20 žalôb. Podľa sudkyne Karin Burtscherovej sa berlínsky denník zásahu do práv Fritzlovej dopustil v článku nazvanom V krajine psychopatov, v ktorom zverejnil celé meno obeti. Sudkyňa je presvedčená, že neexistoval dôvod, prečo ho menovať, a tak ho "vláčiť na verejnosti“. Pri stanovení výšky trestu prihliadla na obmedzenú dostupnosť nemeckého denníka v Rakúsku. Verdikt ešte nie je právoplatný, právny zástupca denníka sa proti rozsudku odvolal. S médiami sa úspešne súdila aj matka Elisabeth, Rosemarie Fritzlová. Vo februári jej viedenský súd priznal odškodné 11-tisíc eur, ktoré jej za narušenie súkromia vyplatil rakúsky magazín News. Od nemeckého časopisu Der Spiegel má dostať za rovnaké previnenie štyritisíc eur.
Copyright ČTK © 2009