26. 4. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
V reality šou nemeckej televíznej stanice RTL s názvom Mission Hollywood sa rozhodne o ďalšej hviezde niektorého z filmov zo ságy Twilight. Z dvanástich finalistiek bude vyberať nemecká superhviezda Til Schweiger, ďalším porotcom bude známy učiteľ herectva Bernhard Hiller. Tretí člen poroty sa bude každý týždeň striedať. Potvrdená je Carmen Electra, producent Erwin Stoff, nemeckí herci Thomas Kretschmann a Moritz Bleibtreu. Súťažiace v Mission Hollywood budú musieť dokázať svoj talent napríklad aj rôznymi kaskadérskymi kúskami alebo zahratím klasických scén z filmov ako Hriešny tanec (1987), Misery nechce zomrieť (1990) alebo 9 a 1/2 týždňa (1986).
Americký zabávač a moderátor Jay Leno zrušil pre hospitalizáciu prvý raz po 17 rokoch kariéry nakrúcanie slávnej The Tonight Show. Hovorca hviezdy médiám neprezradil, prečo Leno skončil pod dohľadom lekárov. Do práce by sa mal opäť vrátiť v pondelok. "Jay Leno sa má dobre. Žartoval a smial sa s nemocničným personálom, vymieňal si vtipy s doktormi a zdravotnými sestrami," uviedli zástupcovia televíznej stanice NBC. Päťdesiatosemročný Leno nezmeškal ani jediné nakrúcanie The Tonight Show, odkedy ju začal moderovať v roku 1992, s výnimkou šou pred niekoľkými rokmi, v ktorej si vymenili miesta s moderátorkou Katie Couric. Jay Leno v piatok po jednodňovej hospitalizácii opustil nemocnicu v Los Angeles. Zdravotné problémy, pre ktoré bol v nemocnici, jeho hovorca Dick Guttman bližšie nešpecifikoval. Podľa nepotvrdených správ išlo o otravu jedlom.
Severná Kórea v piatok oznámila, že sa rozhodla vzniesť obvinenia voči dvom americkým reportérkam, ktoré zadržala v marci na svojom území. "Úrady KĽDR ukončili vypočúvanie amerických novinárok a rozhodli sa ich postaviť pred súd na základe zdokumentovaných zločinov," napísala štátna agentúra KCNA. Nešpecifikovala, aké obvinenia voči Laure Lingovej a Eune Leeovej vznesú. Koncom marca KCNA informovala, že novinárky budú čeliť obvineniam z "ilegálneho prekročenia hranice" a "nepriateľských aktivít". Ak by ich obvinili zo špionáže, hrozí im najmenej päť rokov väzenia. Reportérky zadržali 17. marca na hranici medzi KĽDR a Čínou. Euna Leeová, kórejská Američanka a Laura Lingová, ktorá je čínskeho pôvodu, pracujú pre kalifornskú televíznu stanicu Current TV. V severovýchodnej časti KĽDR údajne chceli natočiť reportáž o ženách, ktorých obchodníci s ľuďmi nútia k striptízu pre internetových zákazníkov. Chceli sa tiež stretnúť s deťmi utečencov, ktoré sa v KĽDR nachádzajú v právnom vákuu. Juhokórejská televízia YTN uviedla, že severokórejské pohraničné jednotky prekročili rieku Tumen a vstúpili na územie Číny, kde novinárky zadržali. Komunistický režim KĽDR v minulosti viackrát oslobodil zadržaných Američanov, urobil tak však zakaždým až po vyvinutí diplomatického tlaku zo strany Spojených štátov.
Americko-iránska novinárka Roxana Saberiová, ktorú odsúdili v Iráne za špionáž, už piaty deň drží hladovku, uviedol v sobotu pre tlačovú agentúru AFP otec odsúdenej. "Začala držať hladovku a dnes to je už piaty deň," povedal Reza Saberi. "Jej právnik sa dnes proti rozsudku odvolal," dodal. Tridsaťjedenročnú Saberiovú na osem rokov väzenia za špionáž odsúdil iránsky revolučný súd, ktorý sa zaoberá záležitosťami národnej bezpečnosti. Proces so Saberiovou sa začal začiatkom minulého týždňa, verejnosť nemala do pojednávacej miestnosti prístup. Saberiovú od januára zadržiavajú v teheránskej väznici Evin. Reportérka, ktorá má americké aj iránske občianstvo, podľa prokuratúry vykonávala špionážnu činnosť pre USA pod zámienkou, že je novinárka. Pôvodne ju zatkli za kupovanie alkoholu, čo je v Iráne zakázané. V marci iránske ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že jej preukaz totožnosti zrušili v roku 2006 a že novinárka odvtedy pracovala v krajine nelegálne. Neskôr obvinenie zmenili na špionáž napriek výzvam najvyšších predstaviteľov USA na jej prepustenie. V USA narodená Saberiová pracovala ako nezávislá reportérka pre viacero rozhlasových a televíznych staníc vrátane BBC a Fox News a v Iráne žila asi šesť rokov. V Iráne môže za špionáž hroziť až trest smrti.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Nepríjemný telefonát v piatok ráno absolvovali moderátori anglického rádia LBC, do ktorého zavolal anglický futbalový reprezentant Frank Lampard, aby reagoval na kritiku svojho osobného života. Lampard moderátorom vyčítal neférový prístup, keďže tí ho po rozchode so snúbenicou označili za "špinu". Moderátori kritizovali hráča Chelsea Londýn za rozchod s partnerkou Elen Rivesovou a nedostatočnú starostlivosť o dve dcéry, ktoré z tohto vzťahu pochádzajú. Vychádzali pritom z rozhovoru, ktorý s bývalou Lampardovou snúbenicou absolvoval jeden z nich v londýnskom bare. "Neviete o mne nič a pritom vyhlasujete, že som špina a slaboch iba preto, že som nebojoval do konca, aby som zachránil vzťah. Najhoršie to je predsa pre mňa, že sa prebúdzam bez prítomnosti svojich detí," vyčítal rozhorčený futbalista moderátorom. "Dúfam, že vaša priateľka za vami nepríde a nepovie vám, že už s vami nechce byť, pretože to by znamenalo, že svoje deti uvidíte len raz za týždeň. Neviem, ako by ste sa s tým vyrovnali vy," pokračoval Lampard. Tridsaťročného anglického reprezentanta najviac rozhnevala skutočnosť, že rádio prišlo s touto kritikou v deň výročia úmrtia jeho matky Pat, ktorá zomrela presne pred rokom. Lampard momentálne prežíva úspešný rok, s Chelsea sa prebojoval do semifinále Ligy majstrov i do finále anglického Pohára FA, pričom londýnsky klub si stále uchováva aj nádej na zisk majstrovského titulu.

Viacero výstrelov do vzduchu včera vypálili zatiaľ neznámi ozbrojenci pred objektom štvrtej najväčšej gréckej televíznej spoločnosti Alter. Pri incidente nebol nikto zranený. Znalci pomerov dnes vo vysielaní gréckeho rozhlasu uviedli, že neočakávajú v blízkom čase ukončenie tejto série. Polícia predpokladá, že za akciou najmenej štvorčlennej skupiny, ktorá strieľala z dvoch vozidiel, by mohla stať ľavicovo orientovaná organizácia Revolučná sekta. Hovorca vlády v Aténach zdôraznil, že slepé násilie nehrozí slobodu tlače a tým ani kvalitu demokracie v krajine. Tento zbabelý čin odsudzuje celý grécky ľud, zdôraznil. Na sídlo rovnakého elektronického média sa strieľalo už vo februári tohto roku. Od vlaňajšieho decembra, keď policajti pri nepokojoch v Aténach nešťastnou náhodou zastrelili tínedžera, boli grécke mestá opakovane dejiskami bombových atentátov a podpaľačských akcií. Násilnosti a demonštrácie značne podkopali autoritu vlády premiéra Kostasa Karamanlisa, obviňovanej z neschopnosti zabezpečiť v krajine pokoj a poriadok.

Copyright © TASR 2009