28. 4. 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Slovenská asociácia novinárov (SAN) dnes zastavila petíciu za zachovanie televízneho centra v Mlynskej doline. Reagovala tak na rozhodnutie ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý upustil od zámeru vybudovať nové spoločné sídlo pre Slovenskú televíziu (STV), Slovenský rozhlas (SRo) a Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR). "V prípade zmeny stanoviska ministra SAN opäť obnoví petičnú akciu, ktorú do dnešného dňa podpísalo 2 246 novinárov, umelcov a občanov SR," uviedol predseda SAN Štefan Dlugolinský. Petíciu odštartovala Slovenská asociácia novinárov v decembri 2008 podpismi 81 účastníkov seminára SAN. "Plánovaný areál je situovaný v oblasti, kde pri päťsto až tisícročnej zrážkovej vode môže dôjsť k zaplaveniu územia a znefunkčneniu verejnoprávnych inštitúcií, najmä jej archívov," argumentoval vtedy Dlugolinský. Ďalším protiargumentom bolo nestabilné podložie pod budúcou stavbou, čo podľa SAN znemožňovalo postavenie a zabezpečenie protiatómového krytu.

Na slovenskom mediálnom trhu možno pribudnú nové špecializované časopisy. Novinárov o tom informoval Peter Mertus, riaditeľ slovenskej pobočky Ringieru, ktorý dnes spolu s najvyšším manažmentom predstavil výsledky firmy za minulý rok a ďalšie projekty, ktorým sa chce firma venovať. Oblasť, ktorej by sa časopisy mali venovať, nekonkretizoval. Najskôr o tom musí rokovať vedenie firmy, uviedol. "V každom segmente existuje veľké množstvo produktov, ktoré sú predateľné," povedal novinárom Mertus. Na predaj špecializovaných časopisov je tu stále dosť miesta, povedal. Na Slovensku Ringier pôsobí prostredníctvom akciovej spoločnosti Ringier Slovakia, vydáva bulvárny denník Nový Čas, ďalšie časopisy, magazíny, knižné publikácie a DVD tituly. Mertus vidí budúcnosť slovenskej pobočky Ringieru v rozvoji digitálnych technológií. Inšpiráciou má byť Švajčiarsko. Výkonný riaditeľ celej skupiny Ringier Christian Unger pripomenul, že ide o rozvinutie tzv. elektronickej komercie. "Známosť našich titulov môžeme preniesť na internetový obchod," vysvetlil, ako to bude fungovať. Ringier u nás prevádzkuje portály www.čas.sk, www.lesk.sk a www.adamonline.sk. Ringier Slovakia má približne 300 zamestnancov. Sídlo má v Bratislave, na území Slovenska má firma osem regionálnych pobočiek a inzertné kancelárie v Košiciach a Banskej Bystrici. Vlani dosiahla švajčiarska vydavateľská spoločnosť Ringier na Slovensku obrat 84,4 mil. švajčiarskych frankov (CHF). Rok predtým mala obrat 76 mil. CHF.

Predseda vlády Robert Fico je ochotný diskutovať o otázkach žurnalistiky, vrátane tlačového zákona. Slovenský syndikát novinárov (SSN) dnes premiér vyzval, aby predložil ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi svoje návrhy na zmenu tlačového zákona. Uviedol to počas prijatia tajomníka Svetovej federácie novinárov (International Federation of Journalists - IFJ) Aidana Whitea a delegácie syndikátu novinárov vedenú jeho predsedníčkou Zuzanou Krútkou. Išlo o vôbec prvé oficiálne stretnutie predstaviteľov SSN u premiéra od nástupu jeho vlády v lete 2006, odkedy syndikát oň žiadal. Ako ďalej agentúru SITA informoval podpredseda SSN Karel Ilja Dvořák, zástupcovia tlače s premiérom hovorili aj o otázkach, ktoré ovplyvňujú kvalitu domácej a svetovej žurnalistiky, o vzťahu politickej moci a médií s dôrazom na Slovensko. Hovorili aj o slovenskom mediálnom práve, pričom šéfka SSN Krútka zdôraznila, že uplatňovanie nového tlačového zákona v praxi od 1. júna 2008 potvrdilo pripomienky, ktoré mal syndikát k zákonu ešte počas jeho príprav. SSN chýba najmä definícia cenzúry. Stretnutie na Úrade vlády SR sa konalo pri príležitosti dnešnej medzinárodnej konferencie Novinárska etika v meniacom sa svete v bratislavskom Dome novinárov. Potreba vytvorenia dialógu medzi vládou, verejnou mocou a novinármi je podľa Aidana Whitea nevyhnutná, lebo len tak možno potvrdiť demokratický charakter Slovenska. "Premiér Robert Fico označil pracovné stretnutie za začiatok takého dialógu a podčiarkol, že on sám je na diskusiu s novinárskou organizáciou pripravený. Pripomenul, že je to v záujme občanov Slovenska, ktorí majú právo na kvalitné a pravdivé informácie," dodal Dvořák. SSN je profesijnou, stavovskou a odborovou organizáciou novinárov, má viac 2000 členov, je najväčšou novinárskou organizáciou na Slovensku, je členom medzinárodných asociácií a federácií.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.