27. 4. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Vo Viedni dnes majú stretnutie poprední vydavatelia a šéfredaktori európskych denníkov. Na European Newspaper Congress 2009 má 500 mediálnych odborníkov z 30 krajín prezentovať svoje koncepty a nápady. K hlavným témam podujatia patria napríklad vplyv internetovej generácie na denníky, vyrovnávanie sa mediálnych domov s finančnou krízou alebo najnovšie trendy v oblasti printových médií. Po prvý raz sa v rámci kongresu uskutoční aj fórum európskych vydavateľov. Na kongrese, ktorý potrvá do utorka, rozdajú aj ceny pre najlepšie európske denníky. Ocenenia tento rok získajú - lokálny španielsky denník Diari de Balears de Mallorca, švajčiarske regionálne noviny Basler Zeitung, grécky týždenník Athens Plus a švédsky denník Svenska Dagbladet. Bližšie informácie o kongrese a jeho programe sú prístupné na webovej stránke www.newspaper-congress.eu.
Švajčiarska vydavateľská spoločnosť Ringier dosiahla na Slovensku v minulom roku celkový obrat v objeme 84,4 mil. švajčiarskych frankov (CHF), čo je podľa aktuálneho kurzu približne 55,9 mil. eur. Rok predtým dosiahla spoločnosť na Slovensku obrat 76 mil. CHF. "Hoci obrat z printových médií smeroval nadol, príjmy a tržby z reklamy mierne rástli v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 41,1 mil. CHF," informovala v pondelok spoločnosť Ringier. Ako ďalej uviedla, denník Nový čas bol najúspešnejším titulom. Celkový obrat skupiny Ringier dosiahol za vlaňajšok 1,536 mld. CHF, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavovalo 5,3-percentný nárast. Konsolidovaný zisk po zdanení dosiahol 62,2 mil. CHF. Celkové investície predstavovali za vlaňajšok 321,9 mil. CHF. Najviac ovplyvnili výšku investícií najmä silná angažovanosť digitálnych platforiem. Ostatnými faktormi boli investície do tlačiarenských jednotiek a závodov a skúpenie menšinového akcionára v Srbsku. V aktuálnom roku budú podľa odhadu spoločnosti tržby a príjmy z reklamy a inzercie pravdepodobne pokračovať v naštartovanom poklese. "Prvé náznaky oživenia a zotavenia na inzertnom a reklamnom trhu sa očakávajú až najskôr v roku 2010," informoval vydavateľský dom. Skupina Ringier v súčasnosti zamestnáva približne 8 tis. zamestnancov v 10 krajinách, vydáva viac ako 120 novín a časopisov, vlastní približne 20 televíznych staníc a prevádzkuje 80 on-line a mobilných platforiem, ako aj 11 tlačiarenských závodov. Na Slovensku pôsobí prostredníctvom akciovej spoločnosti Ringier Slovakia, pričom okrem denníka Nový Čas vydáva aj portfólio ďalších časopisov a magazínov ako aj knižné publikácie určené pre rôzne čitateľské segmenty a DVD tituly. Spoločnosť tiež prevádzkuje informačný portál www.čas.sk, ženský portál www.lesk.sk a pánsky portál www.adamonline.sk. V súčasnosti zamestnáva Ringier Slovakia podľa vlastnej internetovej stránky približne 300 zamestnancov. Okrem centrálneho sídla spoločnosti v Bratislave má firma 8 regionálnych pobočiek na celom území Slovenska a inzertné kancelárie v Košiciach a Banskej Bystrici.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Otec americkej novinárky Roxany Saberiovej, väznenej v Iráne za údajnú špionážnu činnosť v prospech USA, vyhlásil, že po siedmich dňoch hladovky je jeho dcéra "veľmi slabá a bledá". Reza Saberi a jeho manželka mali dnes možnosť stretnúť sa so svojou dcérou, ktorú pred viac ako týždňom iránsky súd usvedčil zo špionáže a odsúdil na osem rokov väzenia. Po jej zatknutí v januári tohto roku iránske úrady Saberiovú sprvoti obvinili z vykonávania novinárskej práce bez potrebných dokumentov. Neskôr ju však obvinili z poskytovania tajných informácií tajným službám USA. Washington označil obvinenia, vznesené proti Roxane Saberiovej, za neopodstatnené a vehementne požaduje jej prepustenie na slobodu. Tridsaťjedenročná Saberiová žila pred zatknutím na území Iránu, kde zbierala materiál pre svoju knihu, šesť rokov. Pred odvolacím súdom ju bude obhajovať aj prominentná iránska právnička a bojovníčka za ľudské práva Širin Ebadiová, píše agentúra Associated Press (AP).

Copyright © TASR 2009