3. 4. 2009

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Verejnoprávna Slovenská televízia (STV) v stredu neodvysielala avizovanú reprízu záznamu zo slávnostného galavečera Slovenského paralympijského výboru k oceňovaniu najúspešnejších zdravotne postihnutých športovcov Slovenska za roky 2006 - 2008. Na oceňovaní, ktoré v pondelok 30. marca od 20:15 priniesla v priamom prenose Trojka a jeho repríza mala byť v stredu 1. apríla na Jednotke o 22:25, sa zúčastnila Iveta Radičová. Prísť na večer venovaný celosvetovým úspechom slovenských zdravotne postihnutých športovcov mal aj prezident SR Ivan Gašparovič. Na začiatku galavečera, ktorý sa konal 30. marca od 19:30 v novej budove Slovenského národného divadla, prezidentovu neúčasť ospravedlnil vedúci oddelenia pre styk s verejnosťou kancelárie prezidenta Dárius Rusnák. Rusnák zároveň prítomným hosťom a športovcom prečítal list od hlavy štátu. STV mala reprízu programu "Prišiel náš čas. Ocenenie paralympionikov" vysielať v stredu 1. apríla o 22:25, po skončení futbalového zápasu medzi ČR a SR. V tomto čase však divákom ponúkla Prípad pre Samanthu pôvodne zaradený do programu až na 00:35. Záznam odvysiela v pondelok 6. apríla. STV popiera, že by k zmene termínu vysielania reprízy oceňovania medailistov z paralympijských hier z roku 2006 v Turíne a 2008 v Pekingu pristúpila preto, že sa na ňom nezúčastnil Ivan Gašparovič. Prítomná však bola Iveta Radičová, ktorá odovzdala invalidný tanečný vozík malej adeptke tanečného športu telesne postihnutých Márii Gazdíkovej. "Išlo o štandardnú programovú zmenu, nič viac za tým nie je," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa STV Želmíra Habánová a bližšie dôvod programovej zmeny nespresnila.
Dvom kandidátom na prezidenta venovali televízie pred druhým kolom volieb 49 minút, čo je viac pozornosti, ako dostali všetci siedmi pôvodní kandidáti pred prvým kolom volieb (45 minút). Vyplýva to z analýzy, ktorú urobilo MEMO 98 počas deviatich dní kampane od 22. marca do 30 marca. Vo všetkých televíziách získala viac času Iveta Radičová, avšak rozdiel medzi ňou a Ivanom Gašparovičom nebol veľmi výrazný. Úplne vyrovnaná bola prezentácia kandidátov v TV Markíza, v STV bol percentuálny pomer získaného času 54 % pre Radičovú oproti 46 % pre Gašparoviča. V TA3 bol pomer: 56 % Radičová, 44 % Gašparovič. Najvýraznejši bol rozdiel v TV Joj, kde Radičová získala 67 % času prezentácie kandidátov, Gašparovič 33 %. V súkromných televíziách o oboch kandidátoch prevažovali skôr kritické informácie, verejnoprávna STV im venovala viac pozitívnych informácií. Iveta Radičová mala v porovnaní s Ivanom Gašparovičom v televíziách viac priestoru na tzv. priamu reč. Podľa MEMO 98 to mohlo byť spôsobené aktívnym vystupovaním podporovateľov Gašparoviča, predovšetkým predstaviteľov vládnej SNS a Roberta Fica. V porovnaní s prvým kolom bol podľa analýzy Ivan Gašparovič menej prezentovaný ako úradujúci prezident a viac ako prezidentský kandidát. TA3 sa venovala téme volieb najviac, takmer 40 minút, kandidátov prezentovala 22 minút. STV venovala téme prezidentských volieb 25 minút, pričom obom kandidátom venovala spolu 11 a pol minúty. Podľa MEMO 98 sa dá pozitívne hodnotiť fakt, že verejnoprávna televízia priniesla v období pred druhým kolom volieb oveľa viac informácií o voľbách a kandidátoch v porovnaní s predchádzajúcim obdobím kampane, kedy bola STV veľmi pasívna pri predstavovaní kandidátov a voľby takmer úplne odignorovala. Markíza venovala téme prezidentských volieb pred druhým kolom 24 minút svojho spravodajského času, samotným kandidátom deväť minút. Najmenej informácií podľa analýzy MEMO 98 priniesla o voľbách a kandidátoch TV Joj, ktorá venovala téme volieb 12 minút, z toho šesť minút kandidátom. Celá analýza MEMO 98 je TU
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.