29. 7. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť BBC Worldwide Music uvedie na trh dve DVD írskej skupiny U2, z ktorých jedno bude zachytávať kapelu v súčasnosti a druhé sa zameria na históriu formácie filantropa Bona Voxa. Na prvom DVD s názvom U2=BBC bude koncert z februára 2009 zo strechy londýnskeho BBC Broadcasting House. Okrem neho nájdu fanúšikovia na disku aj rozsiahle interview s kapelou a tiež koncertný záznam pochádzajúci z programu BBC Radio 1's Live Lounge, kde Írov hostil Jo Whiley. Spolu s prvým DVD vyjde aj druhé s titulom U2=BBC: The History, na ktorom budú zachytené najstaršie vystúpenia U2, vrátane ich koncertu v Belfaste z roku 1981 či vystúpenia v Top of the Pops a The Old Grey Whistle Test. "Sme veľmi radi, že môžeme na trh priniesť kolekciu unikátnych vystúpení pre BBC tých najväčších kapiel na svete," uviedol jeden z predstaviteľov BBC Worldwide Music Jon Mansfield. Po vydaní záznamov skupiny U2 by mali nasledovať aj ďalšie, pri ktorých sa BBC zameria na britské kapely Oasis a Pet Shop Boys.
Americký herec David Boreanaz známy zo seriálu Kosti (2005) bude otcom dievčatka. "Trochu sa zdržím v Los Angeles a to pre fakt, že moja manželka je v 34. týždni tehotenstva. Chcem, aby ste vedeli, že moje druhé dieťa bude dievčatko," potvrdil 40-ročný rodák z Buffala. "Nepýtajte sa ma na jej meno, pretože vám aj tak neposkytnem žiadnu z týchto osobných informácií," uviedol. Boreanaz o tehotenstve manželky Jaime Bergman po prvý raz na verejnosti prehovoril v televíznej rannej šou Live with Regis and Kelly 11. marca. Dvojica sa zosobášila v novembri 2001, v máji nasledujúceho roka sa im narodil prvý syn Jaden.
Sudánska novinárka, ktorú nedávno zatkla polícia v jednej z chartúmskych reštaurácií za nevhodné obliekanie, by mala v stredu dostať za trest 40 rán bičom. "Volali mi, že mám prísť ráno na desiatu (09.00 SELČ) na súd," informovala v stredu ráno Lubna Ahmadová al-Husajnová z denníka al-Saháfa. Okrem toho, že ju zbičujú, má zaplatiť aj pokutu - to všetko za to, že ju v reštaurácii pristihli oblečenú v nohaviciach. Novinárka pritom vždy nosí na hlave predpísaný hidžáb. Do budovy súdu v stredu pozvala spriatelených novinárov. "Je dôležité, aby ľudia vedeli, čo sa deje," tvrdí. All-Husajnovú, ktorá spolupracuje s mediálnym oddelením Misie OSN v Sudáne, zatkli 3. júla v Chartúme spolu s ďalšími 12 ženami, ktoré boli rovnako ako ona "nevhodne oblečené" - mali nohavice. Al-Husajnová tvrdí, že niektoré z nich boli "južanky", teda obyvateľky sudánskeho animistického a kresťanského juhu, kde neplatí islamské právo ako na moslimskom severe. "O dva dni 10 z nich predvolali na policajnú stanicu v centre Chartúmu a každá dostala 10 rán," tvrdí novinárka. Jej samej ako verejne činnej osobe - zrejme v snahe zvýšiť odstrašujúci účinok na "neposlušné" ženy - vymerali 40 rán.
Najväčší svetový výrobca softvéru Microsoft a spoločnosť Yahoo poskytujúca vyhľadávacie služby na internete sa dohodli na 10-ročnej spolupráci v oblasti internetového vyhľadávania a reklamy. Uviedli to v stredu obidve firmy v spoločnom vyhlásení. Microsoft a Yahoo podľa agentúry Bloomberg hľadajú spôsob, ako konkurovať firme Google, ktorá v júni kontrolovala približne 65 % amerického trhu vyhľadávania na internete. Yahoo je s podielom 19,6 % na druhom mieste a firma Microsoft je tretia s podielom 8,4 %. Nová dohoda prinesie pre Yahoo zvýšenie ročných prevádzkových tržieb o približne 500 miliónov amerických dolárov, pričom úspory kapitálových výdavkov by mali predstavovať 200 miliónov dolárov. Internetový vyhľadávač Bing prevádzkovaný Microsoftom sa stane výlučnou a platenou technológiou pre stránky podporované spoločnosťou Yahoo, zatiaľ čo Yahoo bude zodpovedný za predaj prémiových reklamných odkazov na stránkach obidvoch spoločností. Najväčší izraelský denník má novú zahraničnú korešpondentku - Madonnu. Úryvok z článku s názvom Ako sa zmenil môj život preložili do hebrejčiny. Denník Yediot Ahronot publikuje celý text v piatok. Päťdesiatročná speváčka v článku opisuje svoje náboženské prebudenie pred takmer 14 rokmi. Uvedomila som si, že sláva a šťastie nie sú koncom ale iba začiatkom, napísala. Madonna je kabalistka a prijala hebrejské meno Esther. Svoju prvú súkromnú cestu do Izraela podnikla v roku 2004 a v septembri tohto roku plánuje v krajine dva koncerty ako súčasť jej svetového turné Sticky & Sweet.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
V Mexiku prišiel o život ďalší novinár. Mŕtve telo rozhlasového moderátora Juana Martíneza Gila našli policajti v utorok na území spolkového štátu Guerrero. Neznámi páchatelia novinára najprv zbili a potom usmrtili. Moderátor spravodajskej relácie rozhlasovej stanice W Radio Guerrero zmizol bez stopy ešte začiatkom minulého týždňa. Jeho únos a následné usmrtenie pripisujú politickí pozorovatelia na vrub organizovanému zločinu, ktorého exponenti majú v mnohých oblastiach Mexika dobré kontakty so zástupcami miestnych a regionálnych úradov. Mnoho mexických novinárov v súvislosti s násilnou smrťou Juana Martíneza Gila vyhlásilo, že nemajú žiadnu dôveru k prokuratúre štátu Guerrero, píše agentúra DPA.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu oznámil, že podniká kroky s cieľom zabezpečiť prepustenie dvojice amerických novinárok, ktoré v Severnej Kórei odsúdili na nútené práce za nelegálny vstup do krajiny. Ako informoval novinárov na pôde OSN, Pchjongjangu adresoval výzvu, aby Eunu Leeovú a Lauru Kingovú oslobodil z "humanitárnych dôvodov". Ďalšie podrobnosti však odmietol uviesť. "Vzal som iniciatívu do vlastných rúk, hoci nemôžem prezradiť viac," povedal Pan. Reportérky pracujúce pre kalifornskú televíziu Current TV zadržali 17. marca na hranici medzi Severnou Kóreou a Čínou. V severovýchodnej časti Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) chceli údajne nakrútiť zábery do reportáže o utečencoch, ktorá mala podľa Pchjongjangu negatívne vykresliť stav ľudských práv v komunistickej krajine. Štátnu hranicu tvorí rieka, ktorá bola v čase incidentu zamrznutá. Ženy sa k svojmu činu priznali a severokórejský súd ich v júni odsúdil na 12 rokov "nápravných prác". Severokórejský režim v minulosti viackrát oslobodil zadržaných Američanov, urobil tak však zakaždým až po vyvinutí diplomatického tlaku zo strany Spojených štátov.

Copyright © TASR 2009