31. 7. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Severokórejská televízia odvysielala reportáž o Južnej Kórei s cieľom poukázať na sociálne a ekonomické problémy svojho omnoho bohatšieho južného suseda. Ako dnes informovala tlačová agentúra AP, ide o zriedkavý krok štátnej televízie komunistického štátu, ktorá sa očividne pokúsila vyvrátiť rozširujúci sa "mýtus" medzi obyvateľmi chudobnej KĽDR, že za južnými hranicami sa žije lepšie. Rozpadajúce sa domy v slumových štvrtiach, bezdomovci a nezamestnaní, ako aj svedectvá ľudí vyjadrujúce nespokojnosť s vládou boli zakomponované do desaťminútového strihového dokumentu, ktorý odvysielali v stredu večer a zachytili ho reportéri AP v Soule. Propagandistickú reportáž skompilovali z programov juhokórejských staníc KBC a MBC, ktorých logo sa objavilo na záberoch. "Juhokórejská ekonomika sa teraz neútešne rozpadá," konštatovala severokórejská komentátorka na pozadí pochmúrnej hudby. "Prevažná väčšina ľudí v Južnej Kórei žije biedne životy," hovorí ďalej. Južná Kórea, ktorá bola pred polstoročím jednou z najchudobnejších krajín sveta, zaznamenáva odvtedy pretrvávajúci hospodársky rast a stala sa jednou z najvyspelejších ekonomík. Napriek bohatstvu krajiny je v uliciach metropoly Soul pomerne bežné stretnúť bezdomovcov a žobrákov. Napriek silnej propagande zo strany severokórejských úradov sa medzi obyvateľmi izolovaného štátu ústnym podaním roznieslo, že na juhu je lepší život a každoročne sa tisíce Severokórejčanov pokúsia nelegálne prekročiť hranicu do Južnej Kórey, najčastejšie cez menej strážené hranice s Čínou.

Copyright © TASR 2009
Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad zmenami v srbskom Zákone o verejných informáciách, ktoré navrhli tamojšie ministerstvá kultúry a spravodlivosti. Ako uvádza vo svojom vyhlásení, kontroverzný návrh schválila 9. júla srbská vláda bez toho, aby poskytla úplné informácie o nových ustanoveniach domácim a medzinárodným expertom. Srbskí novinári a predstavitelia mediálneho priemyslu žiadajú upravenie sporných častí novely, v čom ich SEEMO podporuje. Organizácia "víta túžbu po vytvorení právneho systému, v ktorom budú môcť médiá prispievať k demokratickému rozvoju krajiny", ako aj niektoré časti navrhovaných doplnkov, ako sú pravidlá informovania o maloletých alebo opatrenia s cieľom zabrániť distribučným spoločnostiam diskriminovať určité printové médiá z politických dôvodov. "Hoci SEEMO chápe, že v Srbsku je potreba určitého stupňa regulácie médií a že médiá sa musia správať zodpovedne, má obavy, že nadmerná výška pokút, ktoré požadujú dodatky, môže odrádzať od investigatívneho žurnalizmu a viesť k samocenzúre či zatvoreniu niektorých mediálnych filiálok." Zákon v novej podobe môže podľa SEEMO "potenciálne zastaviť demokratický rozvoj" Srbska. Namiesto prísnych pokút a predpisov odporúča samoreguláciu médií, ktorú považuje za "najspoľahlivejšie riešenie pre zodpovedný žurnalizmus". SEEMO tiež vo štvrtok vyjadrila svoje sklamanie nad postupmi pri schvaľovaní predošlých zmien v srbských mediálnych zákonoch. Spomína pritom prípad spred niekoľkých týždňov, keď parlament na základe návrhu skupiny poslancov vládnej koalície pozmenil zákon o vysielaní bez predošlej verejnej diskusie.

Americká speváčka Christina Aguilera bude DJ-kou na vlastnej rozhlasovej stanici. Vďaka projektu A.P.E. Radio (Artist Personal Experience) bude púšťať do éteru skladby podľa svojho vkusu, komentovať ich, ale aj oznamovať novinky zo svojho života a hudobnej kariéry. "Budem hrávať množstvo štýlov a žánrov, od A Tribe Called Quest cez The Beatles, Billie Holiday po Björk a Black Sabbath," povedala popová hviezda. Dvadsaťosemročná matka ročného syna okrem toho pracuje na novom štúdiovom albume, ktorý by sa mal na trh dostať na budúci rok. Vlastnú rozhlasovú stanicu bude mať aj kapela The Eagles, moderátorom bude gitarista Joe Walsh.

Niektoré televízne ceny Emmy neodovzdajú v priamom prenose ceremónie 20. septembra. Víťazi si preberú ceny už skôr, ďakovnú reč dopredu nakrútia a diváci uvidia zostrihané videoklipy. Členovia Akadémie televíznych umení sa pre tento krok rozhodli, pretože chcú šou urobiť atraktívnejšou. Pre zdĺhavé odovzdávanie cien totiž každým rokom výrazne klesá sledovanosť slávnostného večera. Zoznamu kandidátov na televízne ceny Emmy vládne satirický sitcom 30 Rock (2006) s 22 nomináciami. Dramatické kategórie ovládli Mad Men (2007) so šestnástimi nomináciami. Oba seriály v minulom ročníku Akadémia televíznych umení a vied ocenila v kategóriách Najlepší komediálny seriál a Najlepší dramatický seriál, čo znamená, že majú šancu svoje úspechy zo septembra 2008 zopakovať.

Na 26. ročníku udeľovania MTV Video Music Awards vystúpi skupina Green Day a speváčka Pink. Na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa uskutoční v nedeľu 13. septembra v newyorskej Radio City Music Hall, sa naživo predstaví aj kapela Muse so singlom Uprising pochádzajúcim z ich očakávanej nahrávky The Resistance, country speváčka Taylor Swift so skladbou You Belong With Me a speváčka Mariah Carey. Tridsaťdeväťročná popová hviezda by mala zaspievať jednu zo skladieb z pripravovaného albumu Memoirs of an Imperfect Angel (2009). Moderátorom večera bude rovnako ako minulý rok komik Russell Brand. Ďalší účinkujúci a mená známych osobností, ktoré ceny odovzdajú, budú organizátori postupne zverejňovať v najbližších dňoch.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.