30. 7. 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Uplynul už mesiac, odkedy Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) spustila vo svojich servisoch multimediálny systém prepojenia textových a obrazových správ. Pokračuje tak v modernizácii svojho agentúrneho spravodajstva, ktorú odštartovala minulý rok zavedením vyhľadávacieho systému AUTONOMY. Ako povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník, je prioritou, aby tento rok TASR prostredníctvom AUTONOMY ponúkala klientom komfortný multimediálny servis, v ktorom nájdu k aktuálnej udalosti na jednom mieste nielen textovú správu a zvukový záznam, ale aj fotografie a od septembra už aj video. "Od 22. júna sme začali k textom priraďovať priamo aj fotografie. Klient, ktorý má predplatený obrazový servis, si môže rovno stiahnuť fotku v potrebnom rozlíšení. Ostatní klienti, ktorí majú napríklad len servis textových správ, môžu napriek tomu fotky vidieť aspoň v náhľadoch a v prípade záujmu si ich môžu individuálne objednať. Takto vlastne TASR zvyšuje aj potenciál možných ad-hoc klientov," komentoval Rezník. Novinkou, ako dodal, je aj možnosť vidieť hneď pri priradenej fotke z aktuálnej udalosti celú fotosériu obrazového materiálu z tejto udalosti a navyše má klient možnosť vyhľadať cez ňu všetky podobné fotografie na základe kľúčových slov. Podľa riaditeľa úseku obchodu a marketingu Jána Melicha klienti TASR tento posun veľmi oceňujú. "Urýchľuje a uľahčuje im to prácu, pretože k správe, zvukovému záznamu a fotografii z tej istej udalosti sa už nemusia dostávať cez tri cesty – cez preklikávanie akoby troch servisov – ale iba jednou cestou." Melich sa zároveň domnieva, že ak bude od septembra v tom istom prostredí implementovaný už aj videoservis, je vysoko pravdepodobné, že to ocenia najmä tvorcovia a prevádzkovatelia webov, lebo tak môžu ušetriť vzácny čas svojich editorov.

Copyright © TASR 2009

Z českej internetovej televízie Bedna TV sa postupným pridávaním slovenského obsahu stane česko-slovenská. Ako povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Bedna TV Jakub Červenka, zakladatelia chcú pokračovať v česko-slovenskej tradícii aj v televíznej rovine. Slovenskú produkciu odštartovali rozhovormi s raperom Rytmusom a speváčkou Tinou. Tím v súčasnosti nakrúca ďalšie slovenské programy, v jednom z nich sa objaví aj tanečník Laci Strike, v ďalších sa diváci a diváčky dostanú na salaš či na Spišský hrad. Ďalšie slovenské programy prídu postupne. Keďže jedným z pilierov Bedna TV má byť autorská tvorba, spoločnosť hľadá na Slovensku mladé tváre, vrátane režisérov či kameramanov. Bedna TV plánuje postupne vytvoriť z internetovej televízie s jedným kanálom "komunitný audiovizuálny systém", ktorý by mal do konca roka 2009 obsahovať dvadsať až tridsať staníc, vrátane filmovej. Tá by mala začať fungovať v októbri alebo novembri tohto roka a bude mať dve zóny - platenú a neplatenú. Diváci a diváčky si okrem iného budú môcť vychutnať českú a slovenskú dokumentárnu tvorbu. Spoločnosť tiež kontaktovala sociológa a publicistu Fedora Gála, "s ktorým sme rokovali, že by nám tiež poskytol dokument," uviedol Červenka s tým, že v tomto smere sa konajú rôzne rokovania. Česko-slovenské zameranie sa neprejaví len v programovej rovine, ale aj jazykovej skladbe. Podľa Červenku je cieľom projektu, aby popri češtine znel často aj slovenský jazyk. Okrem zábavného tak televízia bude presadzovať aj svoj edukatívny zámer, ktorým češtinu a slovenčinu pripomenú aj mladším ročníkom, ktoré majú problémy porozumieť či už jednému alebo druhému jazyku.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.