28. 8. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Asi 30 reportérov z Asociácie novinárov Srbska a Kosova sa v stredu zišlo na protestnom zhromaždení pred sídlom kosovskej misie EÚ (EULEX) v Prištine. Reportéri požadovali vyšetrovanie šiestich prípadov vrážd a zmiznutí svojich kolegov, ku ktorým došlo od roku 1998 do roku 2000. Počas pokojnej demonštrácie mali reportéri pri sebe transparenty v srbskom aj albánskom jazyku s nápisom "Chceme svojich kolegov späť", ako aj fotografie šiestich novinárov. Riaditeľka asociácie Liljana Smajlovičová uviedla, že do Prištiny prišli vyjadriť svoju úctu k mŕtvym a nezvestným srbským novinárom. Ako dodala, na protestnom zhromaždení sa zúčastnili aj albánski novinári. Predstavitelia demonštrantov sa po proteste stretli aj s lídrom EULEX-u Yvesom de Kermabonom, ktorý im prisľúbil vyšetrovanie všetkých šiestich prípadov.

Copyright © TASR 2009

Populárna palestínska stanica Bethlehem 2000 zmizla v noci na stredu z rozhlasových vĺn potom, čo jej izraelská armáda zhabala vysielače. Súkromná rozhlasová stanica vo vyhlásení uviedla, že izraelskí vojaci rozmontovali a zabavili jej vysielače počas razie v jej sídle v Beit Džalá, neďaleko Betlehemu na Západnom brehu. Vedenie rozhlasu zároveň varovali pred akýmkoľvek pokusom o obnovenie vysielania. Stanica považuje tento krok za "útok proti slobode slova".Izraelská armáda reagovala vyhlásením, že o zrušení vysielania Bethlehemu 2000 rozhodlo ministerstvo telekomunikácií. Vysielanie údajne "rušilo komunikáciu na medzinárodnom letisku Ben Gurion pri Tel Avive".Od svojho vzniku v roku 1996 sa Bethlehem 2000 stal najpopulárnejšou rozhlasovou stanicou na Západnom brehu. Stanica vysielala zmes správ, hudby, rozhovorov a reportáží.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.