18. 4. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Skupina novinárov zablokovala vo štvrtok dôležitú cestnú tepnu na západe Ukrajiny. Protestovali tak proti útoku na ich kolegu, ktorého údajne zbili príslušníci daňovej polície. Zástup reportérov, redaktorov a ďalších zamestnancov novín Ekspress, vychádzajúcich v meste Ľvov, viac ako hodinu nepretržite prechádzal cez priechod pre chodcov. Na hlavnej ceste spájajúcej metropolu Kyjev s Maďarskom tak uviazli stovky osobných áut a kamiónov. Dopravní policajti proti účastníkom protestu nezasiahli. Blokáda mala upozorniť na pondelkový incident, počas ktorého ozbrojení príslušníci daňovej polície vtrhli do domu jedného z manažérov novín Ekspress, násilne odviedli do svojho úradu, kde ho údajne zbili. Cieľom akcie malo byť zastrašenie vedenia Ekspressu. Jedny z najväčších novín v Ľvovskom regióne v posledných mesiacoch zverejnili sériu článkov o zneužívaní verejných zdrojov a bratí úplatkov predstaviteľmi regionálnej daňovej polície a miestnych úradov.
Svetový internetový vyhľadávač Google oznámil 37-% rast čistého zisku za 1. štvrťrok, analytici však napriek tomu očakávali viac. Spoločnosť informovala, že čistý zisk za január až marec dosiahol 1,96 miliardy USD (1,45 miliardy eur), zatiaľ čo za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 1,42 miliardy USD. Tržby sa zvýšili o 23 % na 6,78 miliardy USD, k čomu firme dopomohol najmä rast tržieb z internetovej reklamy. Podľa finančného riaditeľa Google Patricka Pichettea chce firma pokračovať vo vysokých investíciách do inovácií. Spoločnosť zároveň oznámila, že v prvom štvrťroku prijala takmer 800 nových zamestnancov, čo je najvyšší nárast ich počtu od 1. kvartálu 2008. V súčasnosti zamestnáva Google vyše 20.600 ľudí. Informoval o tom server BBC.

Copyright © TASR 2010 Belgický denník Gazet van Antwerpen sa vo štvrtok ospravedlnil za pondelkovú kresbu, ktorá karikovala sobotňajšiu tragédiu poľského špeciálu pri ruskom Smolensku. Na kresbe s červenobielou vlajkou v pozadí je vyobrazená poľská štátna orlica, ktorá je zapichnutá v červenom poli vlajky ako havarované lietadlo. Titulok nad kresbou znie - The Eagle has Landed (Orol pristál), informuje poľský denník Gazeta Wyborcza. Karikatúra belgického denníka však vzbudila veľkú nevôľu poľského veľvyslanca v Bruseli Slawomira Czarlewského, ktorý žiadal ospravedlnenie. Kontroverzná kresba sa nepáčila ani mnohým poľským europoslancom. Šéfredaktor sa nakoniec ospravedlnil, no len veľvyslancovi prostredníctvom listu.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.