21. 4. 2010

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Poslanci miestneho zastupiteľstva žiadajú starostu mestskej časti Staré Mesto Andreja Petreka, aby bezodkladne ukončil spoluprácu so spoločnosťou TV Centrum. Tento návrh odsúhlasili dnes na zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Finančná komisia a Komisia nakladania s majetkom po analýze zmluvných vzťahov medzi mestskou časťou a spoločnosťou TV Centrum konštatovali, že zmluvný partner mestskej časti neplní podmienky zmluvy, čím vznikli pohľadávky mestskej časti voči TV Centrum vo výške 37 606 eur. Zmluvný vzťah považujú obe komisie pre mestskú časť za nevýhodný a neefektívny, preto je najvhodnejším riešením ukončenie všetkých zmluvných vzťahov s TV Centrum, čím sa zamedzí ďalšiemu zvyšovaniu pohľadávok mestskej časti voči TV Centrum. Vedúci právneho oddelenia mestskej časti Marek Šujan sa vyjadril, že bez hlbšej právnej analýzy by určite do takéhoto kroku nešiel. V záujme zabezpečenia informovania obyvateľov mestskej časti o dianí v meste prostredníctvom televízneho vysielania je podľa predkladateľa návrhu Radoslava Števčíka vhodným riešením poskytnúť TV kanál mestskej časti v základnom súbore UPC pre vysielanie TV Bratislava, ktorá vysiela denné spravodajstvo o dianí v Bratislave a v jej mestských častiach. Podobným spôsobom s TV Bratislava spolupracujú aj ďalšie mestské časti, ako aj samospráva hlavného mesta Bratislava.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané
Pravdepodobné porušenie zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý televíziám prikazuje vysielať objektívne, si všimol divák sledujúci predpovede počasia v rôznych slovenských televíziách. Prekvapený a rozhorčený zistil, že niekedy sa predpovede na ten istý deň v televíziách líšia. "Áno, môžem potvrdiť, že evidujeme takúto sťažnosť," odpovedal predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ľuboš Mistrík na otázku TASR, či evidujú sťažnosť diváka na televízne počasie. "Prišla sťažnosť v tom zmysle, že je rozdiel v predpovediach počasia a sťažoval sa na radu, respektíve spytoval sa, či by sme to nemohli riešiť," priznal Mistrík, ktorý predtým na túto tému neformálne diskutoval s poslancami parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Vtedy si sťažovateľ vyslúžil sympatie poslanca za SDKÚ-DS Tomáša Galbavého, podľa ktorého by rada mala riešiť aj prípady, kedy všetky televízie predpovedajú počasie rovnako, ale nič z predpovede sa nesplní. "To naozaj nie je v kompetencii RVR, táto sťažnosť sa nás netýka, možno sa týka inštitúcií, z ktorých televízie čerpajú informácie o počasí," oponoval Mistrík. Podľa neho by RVR mala riešiť aj predpovede počasia. Na otázku, či z troch rôznych predpovedí na ten istý deň nevyplýva, že minimálne dve televízie divákov neinformujú objektívne, Mistrík odpovedal, že možno v rovine humoru áno. "Všetci vieme, ako ťažko sa predpovedá počasie a viem si predstaviť, že medzi jednotlivými zdrojmi sú odchýlky. Neviem si predstaviť, že by sa to nejako spriemerovalo," poznamenal predseda RVR. Ak by podľa neho niektorá televízia robila počasie dlhodobo zle, odrazí sa to na jej sledovanosti. Na otázku, či nepríde deň, kedy TASR uverejní informácie v zmysle, že "Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila televízii X sankciu za porušenie objektivity spravodajstva pri predpovedi počasia" sa predseda RVR iba zasmial. "To určite nie," uzavrel.
Copyright © TASR 2010