2. 9. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Výkonný producent komediálneho programu o autách Top Gear (1978) žaluje vydavateľstvo HarperCollins, pretože chce v novej publikácii prezradiť identitu slávnej postavičky v kombinéze menom Stig. Andy Wilman tvrdí, že BBC má právo chrániť Stigovu anonymitu pred "bandou darmožráčov snažiacich sa informáciu speňažiť". Zástupcovia HarperCollins uviedli, že budú tvrdo brániť svoje právo vydať knihu. "Sme sklamaní, že BBC sa rozhodlo míňať koncesionárske poplatky na zabránenie vydania nejakej knihy." Wilman však tvrdí, že BBC má právo míňať tieto peniaze na ochranu intelektuálneho majetku, ktorý vytvorilo. Dôvodom, prečo si Stig nikdy nedal z hlavy helmu je podľa neho fakt, že to chránilo mystickosť postavy, čo sa publiku páčilo. "Je to vec dôvery. Všetci, ktorí pracovali na Top Gear, udržali Stiga v tajnosti a osoba, ktorá kostým nosí, musela podpísať zmluvu o mlčanlivosti," vysvetlil producent. O tom, či sa verejnosť dozvie totožnosť Stiga, rozhodne súd. Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk. BBC napokon prehralo súdny spor o zastavenie publikovania knihy, ktorá prezradí identitu televíznej postavičky menom Stig v komediálnom programe o autách Top Gear (1978). Výkonný producent televíznej šou Andy Wilman argumentoval, že BBC má právo chrániť Stigovu anonymitu, pretože to uchová mystickosť postavy, čo sa publiku páčilo. Zástupcovia žalovaného vydavateľstva HarperCollins minulý týždeň uviedli, že budú tvrdo brániť svoje právo vydať knihu. "Sme sklamaní, že BBC sa rozhodlo míňať koncesionárske poplatky na zabránenie vydania nejakej knihy." Wilman sa bránil, že BBC môže míňať tieto peniaze na ochranu intelektuálneho majetku, ktorý vytvorilo. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa kniha dostane na pulty kníhkupectiev, ani kto je jej autorom. Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.
Z komiksovej série Sandman, ktorú napísal Neil Gaiman, by mal vzniknúť televízny seriál. Spoločnosť Warner Bros. podľa magazínu Hollywood Reporter v súčasnosti pracuje na získaní práv a rokuje s niekoľkými scenáristami a producentmi o adaptácii. Jedným z hlavných kandidátov je Eric Kripke, tvorca seriálu Hrozba z temnoty (2005). Snaha o filmovú adaptáciu komiksovej série Sandman sa datuje do polovice deväťdesiatych rokov, pričom na jednej z raných verzií pracoval spoluscenárista snímky Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994) Roger Avary. Neskôr sa od myšlienky filmovej adaptácie upustilo s tým, že lepšie bude uviesť Sandmana v televízii. Vydavateľstvo komiksu ešte pred niekoľkými mesiacmi rokovalo o adaptácii s televíziou HBO a Jamesom Mangoldom, ktorý režíroval napríklad snímky ako Walk the Line (2005) alebo Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive (2010), k dohode však nedošlo. Neil Gaiman nebol oficiálne súčasťou plánovaného projektu HBO, aj keď s Mangoldom niekoľkokrát rokoval o postavách a príbehu. Autor zatiaľ nie je ani v tíme aktuálneho projektu, no to sa ešte môže zmeniť. V skutočnosti, získanie Neila Gaimana bude dôležité pre pokračovanie tvorby seriálu, pripomína Hollywood Reporter.
Stevea Carella v seriáli The Office (2005) možno nahradí Harvey Keitel. Pre E! News to povedal Paul Lieberstein, ktorý v seriáli hrá a okrem toho je jedným z jeho výkonných producentov. Podľa jeho slov je 71-ročný Harvey Keitel "zrejme jediným, kto to môže robiť". Tvrdí to aj napriek tomu, že ho zatiaľ neoslovil. "Ešte som nezačal rokovať s jeho ľuďmi," uviedol. Keitelova postava by však podľa Liebersteinových predstáv mala byť úplne iná ako je Michael Scott, ktorého hrá Carell. "Nechceme priniesť ďalšieho Michaela, aby niekto hral veľmi podobnú postavu, pretože si Stevea veľmi vážime," vysvetlil. Paul Lieberstein má dokonca jasnú predstavu, koho by mal stvárniť Keitel, známy napríklad zo seriálu Life on Mars (2008-2009) a filmov Taxikár (1976) či Gauneri (1992). "Je to starý obchodník, ktorý si myslel, že by mohol ísť do penzie, no potom padla burza a on musí odísť z dôchodku a niekoľko rokov pracovať," predstavil Lieberstein svoj nápad. Nie všetci zo seriálu však zdieľajú jeho názor. Ellie Kemper, predstaviteľka Kelly Erin Hannon, by na Carellovom mieste rada videla niekoho iného. "Zvolila by som Darryla," povedala, pričom hovorila o skladníkovi v podaní Craiga Robinsona. Štyridsaťosemročný Steve Carell oznámil koncom júna, že odchádza z úspešnej americkej verzie rovnomenného britského seriálu Rickyho Gervaisa, v ktorej účinkuje od roku 2005. Ako uviedol, jeden z najúspešnejších seriálov na amerických televíznych obrazovkách opustí v máji 2011. Za svoj výkon v The Office získal napríklad Zlatý Glóbus.

Ruská polícia vrátane maskovaných príslušníkov špeciálnej jednotky uskutočnila vo štvrtok raziu v sídle opozičného časopisu Novoje vremja. Informovala o tom šéfredaktorka časopisu Jevgenija Albacová, podľa ktorej sú dôvodom zásahu články o zneužívaní policajných právomocí v Rusku. Moskovská polícia začala Novoje vremja vyšetrovať už v apríli v súvislosti s dvoma februárovými reportážami o zneužívaní právomocí poriadkovou políciou OMON napísaných na základe svedectiev jej bývalých aj súčasných príslušníkov. Policajti teraz od časopisu žiadali nahrávky rozhovorov s členmi OMON, čo im však odmietli vydať, keďže chcú chrániť totožnosť svojich zdrojov. Časopis je ochotný poskytnúť len písomný prepis rozhovorov. "Podľa zákona o médiách novinári nesmú prezradiť svoje zdroje v rozhovoroch poskytnutých pod podmienkou anonymity, takže len dodržiavame zákon," vyhlásila Albacová, podľa ktorej môže zdroj prezradiť len súdu. Šéfredaktorka považuje raziu za pokus o zastrašovanie nezávislých médií. V článkoch Novoje vremja tvrdili, že jednotka OMON dostávala peniaze za poskytovanie ochrany obchodníkom a súkromným spoločnostiam ako aj za ochranu prostitútok. Údajne tiež chránila obchodníkov s ľuďmi, ktorí zneužívali nelegálnych migrantov na prácu.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.