3. 9. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Senegalský hudobník Youssou N'Dour po problémoch s úradmi konečne rozbehol súkromnú televíznu stanicu. "Televízia je nástroj, ktorý má prinášať informácie. Ale môže to byť aj nebezpečný nástroj propagandy," uviedol senegalský premiér Souleymane Ndéné Ndiaye pri gratulácii N'Dourovi k stredajšiemu prvému vysielaniu kultúrnej stanice TFM (Television Futurs Medias). "Nemal som žiadne pochybnosti, vždy som veril, že TFM bude vysielať skôr či neskôr," povedal N'Dour. Známy muzikant v máji oznámil, že konečne získal povolenie na vysielanie, ktoré mu od roku 2008 senegalské úrady nechceli vydať. Problém bol vo financovaní televízie. Prezident Abdoulaye Wade odôvodnil zamietnutie licencie želaním štátu chrániť ich politiku pred vplyvom cudzincov. N'Dour musel presvedčiť vládu, že peniaze nie sú od zahraničných investorov a všetky tvrdenia podložiť dôkazmi. TFM je piata súkromná televízna stanica v Senegale. Päťdesiatročný hudobník vlastní spoločnosť Futurs Media, ktorá zahŕňa rozhlasovú stanicu RFM (Radio Futurs Medias) a denník L'Observateur.
Šéfredaktora populárnej opozičnej webovej stránky našli v piatok mŕtveho v jeho vidieckom dome neďaleko hlavného mesta Minsk. Informovali o tom jeho spolupracovníci. Príčina smrti 36-ročného Oleg Bebenin nie je známa, polícia sa k prípadu odmietla vyjadriť. Bebenin založil v roku 1998 stránku Charta97 a napriek rastúcemu tlaku zo strany vlády ju naďalej prevádzkoval. Západ označuje Bielorusko pre autokratickú vládu prezidenta Alexandra Lukašenka a prenasledovanie opozície za "poslednú diktatúru Európy". Televízne stanice a väčšinu tlače kontroluje štát, mnohé nezávislé médiá v krajine boli zrušené.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Spoločnosť SES Astra, európsky poskytovateľ satelitných služieb a súčasť skupiny SES, predstavila novú iniciatívu na podporu rozšírenia 3D televízie v Európe. V rámci nej sa dosiahla zhoda v odvetví ohľadom minima technických špecifikácií pre uvedenie 3D televízie a vysielania. Iniciatíva si získala podporu aj významných európskych vysielateľov vrátane verejnoprávnych a súkromných TV staníc a tiež predstaviteľov odvetvia so spotrebnou elektronikou. Satelitné 3D vysielanie bude využívať buď side-by-side (pre rozlíšenie 1080i) alebo top-bottom (pre rozlíšenie 720p) formáty, ktoré sú kompatibilné s už existujúcimi set-top boxami určenými pre vysielanie vo vysokom rozlíšení (HD). Side-by-side a top-bottom vysielacie formáty sú určené na 3D vysielanie v závislosti od horizontálneho alebo vertikálneho usporiadania dvoch snímok v jednom obraze. Prenos dvoch rozdielnych snímok pre ľavé a pravé oko je potrebný na vytvorenie 3D stereoskopického obrazu pre diváka. Voľne dostupné 3D služby budú vysielané s využitím mechanizmov definovaných v rámci štandardu DVB (Digital Video Broadcasting), ktoré umožnia automatické prepínanie obrazu z 2D do 3D a naopak počas vysielania. „Iniciatíva znamená veľký krok vpred pre uvedenie a rozšírenie 3D televízie v Európe,“ vyjadril sa na jej adresu prezident a CEO spoločnosti SES Astra Ferdinand Kayser. Úzkou spoluprácou so zákazníkmi, vysielateľmi a odvetvím spotrebnej elektroniky sa tak vytvorili podmienky pre kľúčových hráčov odvetvia, spojiť sa a stať sa hnacou silou inovácií v oblasti vysielacích technológií.