6. 4. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Facebook v utorok spustil stránku mediálnych zdrojov, ktorá má pomôcť novinárom používať túto sociálnu sieť ako nástroj spravodajstva a nadviazať lepšie spojenie s čitateľmi. Stránka Journalists on Facebook má byť "stále sa rozširujúcim zdrojom pre rastúci počet spravodajcov, ktorí používajú Facebook na vyhľadávanie zdrojov, interakciu s čitateľmi a hlbšie preniknutie do jednotlivých príbehov," uviedol vo svojom blogovom príspevku Justin Osofsky, riaditeľ Facebooku pre mediálne partnerstvá. "Stránka novinárom poskytne najlepšie postupy pre integrovanie najnovších produktov Facebooku do ich práce a pre ich spojenie s používateľmi Facebooku, ktorých je už viac ako 500 miliónov," povedal Osofsky. Facebook spolupracuje s novinármi od začiatku roku 2010 a pomáha im robiť obsah ich práce viac sociálny. Podľa Osofského priemerná mediálna organizácia odvtedy zvýšila čerpanie z Facebooku o 300 percent. Spoločnosť oznámila, že spúšťa tiež program Facebook Journalism Meetup so seminármi o tom, ako používať Facebook ako nástroj spravodajstva. Prvý takýto seminár sa bude konať 27. apríla v sídle spoločnosti v Palo Alto v americkom štáte Kalifornia. Stránka Journalists on Facebook dostala od používateľov sociálnej siete v priebehu niekoľkých hodín viac ako 2 300 "likes". Sú medzi nimi aj moderátorka televízie CBS Katie Couric, moderátorka večerného spravodajstva televízie ABC Diane Sawyer a moderátorka nedeľnej diskusnej relácie na tom istom kanáli a bývalá pracovníčka CNN Christiane Amanpour.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Odborári maďarských verejnoprávnych médií sa pripravujú na štrajk pre prípad, že sa nedohodnú s Fondom na podporu mediálnych služieb na tohtoročnej miere zvyšovania miezd, píše internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság. Počas prípadného štrajku by podľa dohody desiatich odborárskych organizácií štyroch verejnoprávnych médií médiá poskytovali iba základné spravodajstvo. Televízia Duna TV a MTV by vysielali iba správy, rozhlas Magyar Rádió by vysielal iba spravodajský program Krónika a tlačová agentúra MTI by vydávala iba vyhlásenia Celoštátnej tlačovej služby a Úradu ochrany proti katastrofám. Predseda odborárskych organizácií verejnoprávnych médií András Lázár pre Népszabadság uviedol, že sa chcú s fondom čo najskôr dohodnúť na miere minimálnych služieb počas štrajku, pretože minulý týždeň fond, ktorý spravuje verejnoprávne médiá, jednostranne prerušil vyjednávanie o mzdách. Komunikačný riaditeľ fondu László Szabó vyjadril presvedčenie, že nie je potrebné pripravovať žiadny štrajk. Fond podľa jeho slov prerušil vyjednávanie s tým, že bude pokračovať v pracovných skupinách.

Copyright © TASR 2011