27. 9. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rakúska polícia vypátrala v Ebreichsdorfe v okrese Baden skupinu slovenských falšovateľov pouličného periodika Augustin, ktorí s falšovanými preukazmi predávali rakúsku podobu slovenskej tlačoviny Nota Bene. Päťčlennú skupinu bratov, ktorej činnosť je ešte predmetom vyšetrovania, čaká pravdepodobne trestné stíhanie pre porušenie autorských práv. Ako vyplýva z pôvodnej informácie v dnešnom vydaní denníka Niederösterreichische Nachrichten, na falzifikátorov upozornil úrady pozorný chodec, ktorý si všimol falšovaný preukaz. Následne sa zistilo, že predávajúci majú nielen falošné preukazy, ale ponúkajú i falšované noviny. Ich formát, ako vysvitlo, sa úplne nezhodoval s originálom. Podľa slov samotných falzifikátorov sa ich zárobok za niekoľko dní vyšplhal pri cene desať centov za kópiu a predajnej cene 2,50 eura plus prepitné na viac ako mesačný zárobok na Slovensku. Jeden z bratov bol registrovaným predajcom novín. Práve on vždy jeden z exemplárov, ktoré zakúpil, odviezol na Slovensko a tam nechal vyrobiť z nich kópie.
Copyright © TASR 2011 Od pondelka 10. októbra začne televízia HBO vysielať nový český seriál Terapie, ktorý bude ponúkať pravidelne počas celého týždňa. Seriál z prostredia pracovne psychológa Marka Poštu (Karel Roden) pred jeho uvedením na televízne obrazovky ocenili aj skutoční psychoterapeuti. "Mali sme tam aj reálnych psychoterapeutov a po vzhliadnutí seriálu mi povedali, že sa cítili, ako keby boli v práci," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ HBO Česká republika Ondřej Zach. Pri prvom seriáli z dielne českej HBO sa jeho tvorcovia inšpirovali izraelským seriálom BeTipul Hagaia Leviho, ktorý sa dočkal už i americkej (In Treatment), holandskej (In therapie), srbskej (Na terapiji) či rumunskej (În Derivă) verzie. "V našej verzii sme problémy postáv nakumulovali tak, aby im diváci rozumeli. Sú tam otázky, ktoré by sa vás pýtali aj domáci terapeuti," uviedla na margo českej verzie seriálu scenáristka Iva Klestilová. Ďalšími scenáristami sú Ben Tuček, Robert Geisler, Petr Zelenka a Marek Najbrt. Režisérmi jednotlivých dielov sú Petr Zelenka, Marek Najbrt a Jaroslav Fuit, pričom supervízorom projektu je prvý menovaný Zelenka, ktorý je ako režisér podpísaný pod snímkami ako Knoflíkáři (1997), Rok ďábla (2002), Příběhy obyčejného šílenství (2005) či Karamazovi (2008). V hlavnej úlohe sa predstavil Karel Roden, známy napríklad z českých filmov Kytice (2000), Habermannův mlýn (2010), Lidice (2011), koprodukčnej Bathory (2008) či zahraničných snímok ako Bournov mýtus (2004) alebo RocknRolla (2008). Pre skúseného herca bolo nakrúcanie Terapie náročné najmä z časového hľadiska. Seriál totiž pripravovali takmer pol roka a to počas celého pracovného týždňa vrátane niekoľkých sobôt od skorého rána do neskorého večera. "Dovtedy nakrúcanie čohokoľvek trvalo maximálne tri mesiace," povedal 49-ročný Roden na uvedení seriálu v Bratislave. Jeho pacientov si v seriáli zahrali Tatiana Pauhofová, Michaela Doubravová, Lukáš Hejlík, Aňa Geislerová či Martin Hoffman. Manželku Marka Poštu stvárnila Klára Melíšková a jeho kolegyňu Ditu Kamila Magálová. Pre slovenskú herečku Kamilu Magálovú bolo nakrúcanie ťažké najmä preto, že išlo o dlhé dialógy, pri ktorých navyše musela hovoriť po česky. "Bolo to jedno z mojich najnáročnejších nakrúcaní," poznamenala 60-ročná Magálová. Jedna časť seriálu Terapie má približne 27 minút. Premiéra jednotlivých dielov bude vždy v pracovný deň o 20:00, repríza o 23:00 toho istého dňa a následne na druhý deň o 19:00. Cez víkend zreprízujú všetkých 5 častí za uplynulý týždeň. Na nedeľu 9. októbra je naplánovaná špeciálna predpremiéra prvej časti a tiež špeciálny zostrih z nasledujúcich 4 častí v dĺžke 15 minút. Seriál Terapie, ktorý nakrúcali od 27. septembra 2010 do 19. februára 2011, bude mať dovedna 45 častí.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané