20. 2. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Moderátorku líbyjskej televízie, ktorá sa až do svojho zatknutia zastávala bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, údajne našli mŕtvu v jej cele. O smrti Haly Misratíovej informovala televízia Al-Arabíja. Misratíová bola zatknutá minulého roku v auguste. Do poslednej chvíle se horlivo zastávala Kaddáfího a odsudzovala členov oddielov, ktoré proti Kaddáfiho jednotkám bojovali. Preslávila se taktiež vyhlásením podobným náboženskému dekrétu, ktorý vydala v reakcii na kritiku Rady bezpečnosti OSN proti Kaddáfímu a potlačovaniu nepokojov. Po jej zatknutiu potom bola na facebooku vytvorená stránka venovaná práve tejto moderátorke. Objavili se na nej výzvy, aby bola žena súdená za vlastizradu a rovnako tak aj za vydanie falošného náboženského ediktu. Misratíová pracovala v televízii, ktorú v roku 2009 založil Kaddáfího syn Sajf Islám. Pri svojich reportážach držala niekedy v ruke zbraň a tvrdila, že je ochotná za Kaddáfího aj zomrieť. Z Líbye v minulých týždňoch prichádzali správy o mučení, ku ktorému sa uchyľujú bývalí povstalci, ktorí minulý rok Kaddáfího zvrhli.
Podľa niektorých arbských médií je však Hala Misrati stále nažive a je prekvapená správou o vlastnej smrti a tvrdí, že je v poriadku a dobre s ňou zaobchádzajú Hala Al-Misrati však vo včerajšom videu hovorí "Som stále nažive. Bývam v dobrých podmienkach ".
Britské bulvárne noviny The Sun budú od 26. februára vychádzať aj v nedeľu. Toto oznámenie vyšlo dnes na ich titulnej strane. O začiatku vychádzania titulu The Sun on Sunday informoval v internej správe pre všetkých zamestnancov výkonný riaditeľ spoločnosti News International Tom Mockridge. News International je britskou pobočkou skupiny News Corp austrálskeho mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Deväť súčasných a bývalých zamestnancov News Corp bolo zatknutých v uplynulých týždňoch. Je to súčasť vyšetrovania podplácania polície novinármi a iných nelegálnych praktík, ktoré otriasli mediálnou scénou v Británii za ostatný rok. The Sun on Sunday nahradí bulvárny týždenník News of the World, vydávaný News International, ktorý neočakávane prestal vychádzať po 168 rokoch vlani v júli po tom, čo vyšetrovanie odhalilo nelegálne prenikanie jeho redaktorov do odkazových schránok mobilov. Murdoch kúpil The Sun v roku 1969 a rýchlo ho zmenil na senzáciechtivé noviny, ktorá si získali politický vplyv a preslávili sa palcovými titulkami a polonahými dievčatami na 3. strane.
Copyright © TASR 2012