29. 2. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Bývalý vysoký ruský policajný predstaviteľ, ktorého zatkli minulý rok v súvislosti s vraždou novinárky Anny Politkovskej z roku 2006, uviedol, že jej vraždu si mohol objednať čečenský separatistický líder Achmed Zakajev a ruský oligarcha Boris Berezovský. Informuje o tom v stredu denník Kommersant, ktorý cituje agentúra Ria Novosti. Bývalého policajta Dmitrija Pavljučenkova zadržali v auguste 2011 a obvinili z organizovania vraždy známej novinárky. Ako povedal, Politkovská mala so Zakajevom a Berezovským v Londýne konflikt, nevie však aký. Podľa Pavljučenkovho právnika vie expolicajt o týchto menách od Čečenca Loma-Aliho Gaitukajeva, ktorý rovnako čelí obvineniam z organizovania vraždy Politkovskej. Zakajev však uviedol, že "nikdy nevidel ani nehovoril so" Gaitukajevom, zatiaľ čo Berezovský sa po kontaktovaní novinami odmietol k veci vyjadriť. Rusko sa už roky snaží o vydanie Zakajeva a Berezovského, ktorí žijú v Británii a vo svojej vlasti sú stíhaní pre terorizmus a podvody. Vyšetrovanie prípadu Politkovskej je zdĺhavé a komplikované. Hoci v súvislosti s vraždou zatkli už niekoľko osôb vrátane údajného strelca, objednávateľa vraždy polícia stále nevypátrala. Politkovská bola najznámejšou novinárkou Novej Gazety, ktorá za svoju novinársku činnosť zaplatila životom. Preslávila sa najmä reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku a okrem iného tvrdila, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba FSB. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a obnovila ofenzívu v Čečensku.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
James Murdoch, syn a dedič mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, odstupuje z funkcie výkonného predsedu News International, britskej pobočky medzinárodnej mediálnej spoločnosti News Corp. V komuniké spoločnosť News Corp dnes uviedla, že 39-ročný Murdoch zostane zástupcom výkonného riaditeľa News Corp. a zameria sa na rozšírenie jej medzinárodného televízneho podnikania. James Murdoch stál v centre minuloročného škandálu okolo ilegálneho odpočúvania telefonátov redaktormi britského bulvárneho týždenníka News of the World, ktorý viedol k zastaveniu jeho vydávania. Rupert Murdoch, ktorý je predsedom News Corp, v komuniké uviedol, že jeho syn bude mať naďalej vedúcu úlohu v spoločnosti. "Teraz, keď sa presťahoval do New Yorku, bude James pokračovať v preberaní radu zásadných vedúcich funkcií korporácie, s osobitným zameraním na významné podnikanie platených televízií a širšie medzinárodné operácie." Irán povolil dnes prvú návštevu pracovníkov zahraničných médií v riadiacom stredisku svojho vesmírneho programu. Prehliadka stanice Alborz má - ako napísala agentúra AP - prezentovať svetu ambiciózny kozmický program islamskej republiky a tiež demonštrovať transparentný prístup v čase, keď Teherán čelí medzinárodnému tlaku na prehĺbenie inšpekcii v niektorých svojich jadrových zariadeniach. Predstavitelia iránskeho vesmírneho programu zdôrazňujú, že stanica Alborz je zariadenie nevojenského charakteru, využívané výhradne na riadenie družíc a vedeckú činnosť. Komplex sa nachádza približne 70 kilometrov západne od Teheránu. Irán za posledné roky vypustil na obežnú dráhu Zeme už niekoľko menších družíc, naposledy začiatkom februára. Vyvoláva to obavy Západu, keďže raketové technológie slúžiace na vynášanie satelitov môžu byť potenciálne využité aj na odpaľovanie bojových hlavíc. Izraelskí vojaci vykonali dnes raziu v súkromnej palestínskej televízie v Predjordánsku, pričom zhabali vysielacie zariadenia, počítače a dokumenty. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného zo zamestnancov Watan TV v sídle Palestínskej samosprávy v Ramalláhu. Zásah trval asi tri hodiny a izraelská armáda jeho dôvod neuviedla. Stanica musela následne prerušiť vysielanie. Watan TV vysiela prostredníctvom internetu a sústreďuje sa na miestne spravodajstvo a programy kultúrneho a politického charakteru. Vlastnia ju lokálne mimovládne organizácie. Izrael obviňuje Palestínsku samosprávu prezidenta Mahmúda Abbása, že nevyvíja dostatočné úsilie v boji proti extrémistom ohrozujúcim židovský štát. Podľa Palestínčanov zase podobné zásahy podkopávajú autoritu Abbásovej vlády v okupovanom Predjordánsku.

Copyright © TASR 2012