1. 6. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ruský súd dnes prepustil z väzby bývalého policajného dôstojníka Dmitrija Pavľučenkova, ktorý je obvinený z vraždy známej novinárky Anny Politkovskej, a uložil mu domáce väzenie. Spravil tak s odvolaním sa na zdravotné dôvody, ktoré predložil právnik podozrivého.
Matka podozrivého uviedla pre agentúru RIA Novosti, že jej syn trpí početnými zraneniami a popáleninami z vojenskej služby v Afganistane. Ďalšie zranenia utrpel pri dopravnej nehode pred svojim zatknutím.
Pavľučenkova zatkli v auguste 2011 pre obvinenia z organizácie Politkovskej vraždy. Obvinenia vzniesli vyšetrovatelia aj proti ďalším piatim podozrivým, z ktorých dvaja majú taktiež väzby na bezpečnostné služby.
Na súde sa Pavľučenkov priznal, že Politkovskú sledoval, odmietol však tvrdenie, že vedel o pripravovanom pokuse o vraždu. Z objednávky vraždy obvinil v Londýne žijúceho čečenského separatistického lídra Achmeda Zakajeva a disidentského oligarchu Borisa Berezovského, cieľom mala byť podľa neho diskreditácia Kremľa. Obaja muži obvinenia odmietli.
Politkovská bola ostrým kritikom vojny v Čečensku a prezidenta Vladimira Putina. Štyridsaťosomročnú matku dvoch synov zastrelili v októbri 2006 v deň Putinových narodenín vo výťahu jej moskovského domu.
Údajným vykonávateľom vraždy bol Čečenec Rustam Machmudov. Súdnemu procesu už čelili expolicajt Sergej Chadžikurbanov a dvaja bratia Machmudovovi bratia. Súd ich však v roku 2009 oslobodil pre nedostatok dôkazov. Verdikt neskôr zrušil ruský Najvyšší súd, ktorý nariadil nový proces.ospravedlnenie za bezdôvodnú a nenáležitú kritiku a urážky národnej ustanovizne.

Copyright © TASR 2012



Oficiálne noviny Svätej stolice L'Osservatore Romano vyjdú prvýkrát počas svojej viac ako 150-ročnej histórie so špeciálnou prílohou pre ženy. Denník tým podľa slov svojho šéfredaktora Giovanniho Viana sleduje snahu o nadviazanie dialógu s príslušníčkami cirkvi, ktoré sú podľa neho "podceňované". Nápad podľa Viana podporuje aj samotný pápež Benedikt XVI. Štvorstranová farebná príloha bude v novinách vložená každý štvrtok a na jej stránkach sa budú redaktori venovať témam ženských práv a problémov, ktoré ich trápia. Potenciálnou cieľovou skupinou bude 740-tisíc mníšok, ktoré sú členkami katolíckej cirkvi. L'Osservatore Romano založili v roku 1861 a ide o polooficiálny tlačový orgán Vatikánu. Denník vychádza v taliančine, každý týždeň však vyjdú aj jeho mutácie v ďalších jazykoch vrátane angličtiny, nemčiny, francúzštiny a španielčiny. Raz za mesiac vychádza aj v poľštine.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.