2. 7. 2012

Medzinárodný festival Fest Anča


Medzinárodný festival

Fest Anča


Posledný júnový víkend patril v Žiline 5. ročníku medzinárodného festivalu animovaných filmov. Tohtoročný Fest Anča ponúkol viac ako 320 filmov zo 78 krajín sveta. Okrem kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie sa premietalo aj v Mestskom divadle Žilina a v kinosále Ster Century Cinemas. Na nedeľnom (1. 7.) záverečnom ceremoniáli medzinárodná porota vyhlásila víťazov jednotlivých kategórií a dodatočne udelila aj tri čestné uznania. TASR informoval PR manažér festivalu Marian Tar.
Hlavnú cenu Anča Award udelila medzinárodná porota poľskému animovanému filmu Marty Pajek Snová šnúra (Snępowina). Anča Student Award udelili porotcovia študentskému animovanému filmu O rôznych druhoch papiera (De riz ou d'Armenie) režisérskeho tímu Samy Barras, Romain Blondelle, Héléne Marchal a Céline Seillé z Francúzska. Odborná porota sa zároveň rozhodla udeliť čestné uznania krátkemu animovanému filmu Ach, Willy (Oh Willy) v réžii Emmy De Swaef a Marca Jamesa Roelsa z Belgicka a filmu Veľký dom (Surr maja) režiséra Kristjana Holma z Estónska.
Ocenenie Anča Music Video Award udelili porotcovia animovanému videoklipu Kôpka (Mound) režisérky Allison Schulnik z USA. Na záverečnom odovzdávaní cien o filme povedali: "Snúbenie sa hudby s obrazom vytvára hypnotický zážitok. Film je dôkazom, že Alison majstrovsky ovláda svoje remeslo a nie je len obyčajným predvádzaním technických zručností."
Okrem filmov festival ponúkol návštevníkom viacero sprievodných podujatí a prednášok, ktoré sa týkali najmä animácií, počítačových hier či kultových slovenských večerníčkov. "V rámci workshopov dostali návštevníci jedinečnú možnosť zoznámiť sa so 16 a 35-mm filmovou surovinou, naučiť sa strihať a svojím kúskom tak prispieť k jedinečnému festivalovému filmu, ktorý bol počas sobotného (30. 6.) večera premietaný priamo na budovu Stanice," dodal Marian Tar.
Copyright © TASR 2012