7. 7. 2012

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary


Víťazom 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch sa stal v konkurencii ďalších jedenástich titulov snímok Henrik nórskeho režiséra Martina Lunda. Získal Veľkú cenu Krištáľový glóbus dotovanú čiastkou 25.000 dolárov (523.000 korún). Záverečný ceremoniál sa dnes konal vo Veľkom sále Thermal.
Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii prevzala za ovácií publika americká oscarová herečka Susan Sarandonová; Rovnako ako pri začatí britská držiteľka Oscara Helen Mirrenová.
Víťazný film je trpkosťou preniknutou psychologickú štúdií tipujúci na autenticitu a vynikajúce herecké výkony. Za mužský výkon v ňom bol ocenený Henrik Rafaelsen ex aequo s Erykom Lubosom v poľskom snímke Zabiť bobra.
Osobitnú cenu udelila porota, na čele ktorej bol programový riaditeľ Film Society of Lincoln Center a šéf festivalu v New Yorku Richard Peňa, talianskemu snímku Román o jednej masakre, ktorý natočil režisér Marco Tullio Giordana. Cenu za réžiu získal Kanaďan Rafael Ouellette za snímku Kamión. Za ženský herecký výkon bola ocenená Lejla Hatamiová za úlohu v iránskom filme Posledný krok.
Zvláštne uznanie patrí hlavným predstaviteľom slovenského zástupcu v súťaži Polski film režiséra Marka Najbrta - Pavlovi Liškovi, Tomášovi Matajovi, Markovi Danielovi a Josefovi Poláškovi. A tiež predstaviteľmi hlavnej úlohy v gréckom snímke Chlapec, pojedajúcich vtáčí zob Jannis Papadopulos.
Porota súťažnej sekcie Na východ od Západu ocenila ukrajinský snímok Evy Neymannové Dom s vežičkou. Zvláštne uznanie udelila filmu Aurora natočenému v litovsko-francúzsko-belgickej koprodukcii.
Medzi dokumentmi zabodoval bulharsko-chorvátsko-nemecký film Iliana Meteva Posledná záchranka v Sofii av kategórii do 30 minút Príbeh pre Modlinovy ​​španielskeho režiséra Sergia Oksmana. Dokumentaristka Helena Třeštíková prevzala za časozberný projekt Súkromný vesmír zvláštne uznanie.
Divácka cena patrí belgickému snímke Hasta la vista! Srbský filmár Miroslav Momčilović prevzal cenu Fóra nezávislých za film Smrť človeka na Balkáne.
Prezident festivalu Jiří Bartoška poďakoval spolupracovníkom, sponzorom i divákom. Pozval ich na 48. ročník, ktorý sa v Karlových Varoch uskutoční od 28. júna do 6. júla 2013.
Po oficiálnej časti videli hostia novinku kultového amerického režiséra Woodyho Allena do Ríma s láskou. Pokračuje v ňom v trende turistickej filmárčiny, ktorú započal v roku 2008 snímku Vicky Cristina Barcelona a pokračoval polnocou v Paríži. Vo vďačnej komédii o ľudských vzťahoch si po rokoch sám zahral vedľa Penélope Cruzovej, Ellen Pageovej, Alecovi Baldwinovi a Robertovi Benignim. Od 19. júla sa jeho film objaví v kinách.
Poslednou projekciou tohtoročného ročníka bola hodinu pred polnocou v Letnom kine americká komédia bratov Duplassových Jeff, ktorý žije s mamou. Na vlastnú žiadosť ju osobne uviedla Susan Sarandonová. Keď preberala cenu, poďakovala za ústretové prijatie a pochválila krásny festival. Bola rada, že sa na neho konečne dostala, a teší sa do Prahy, kde pred desiatimi rokmi nakrúcala.


Copyright © ČTK 2012