19. 8. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS






Hry XXX. olympiády v Londýne boli dominantou vysielania Rozhlasu a televízie Slovenska v období od 27. júla do 12. augusta 2012. Celodenným programom pre letné olympijské hry bola Dvojka, ktorá vysielala olympijské súťaže v priamych prenosoch a záznamoch denne až 23 hodín. Celkovo to bolo 230 hodín priamych prenosov a 120 hodín nočných záznamov (nie repríz).

Na Jednotke sa denne vysielal dvojhodinový popoludňajší blok priamych prenosov v čase od 14.30 do 16.30 hod. a od 3. augusta aj večerný blok atletických súťaží. Spolu to bolo približne 60 hodín priamych prenosov na Jednotke plus slávnostné otvorenie olympiády a záverečný ceremoniál. Okrem toho sme na Jednotke vysielali ďalšie olympijské relácie: Olympijský deň (zostrihy z prenosov – 30 min denne na Jednotke), Olympijské štúdio – Bratislava (denný informačný sumár z OH - 40 minút), Volá Londýn (reportáže z Londýna – denne 10 min) a súťaž 5 olympijských kruhov (denne 5 min).

Po predchádzajúcich OH v Pekingu sa vysielanie mohlo znova koncentrovať na priame prenosy v reálnom čase, keďže časový posun bol iba jednu hodinu. Z tohto vychádzal programový koncept vysielania na Dvojke. Dramaturgia priamych prenosov mala jednoznačnú líniu – ukázať slovenských športovcov, medailové a atraktívne súťaže. Tento dramaturgický plán bol vo vysielaní naplnený. V priamych prenosoch sme odvysielali všetky súťaže, v ktorých štartovali slovenskí reprezentanti. Výnimku tvorili len tie súťaže a miesta, z ktorých sa nevyrábal televízny signál. V prípade kolízie štartov viacerých našich športovcov dostala prednosť v živom vysielaní hodnotnejšia fáza športu (napríklad semifinále pred rozjazdou). V následnom zázname sa do vysielania dostal aj výkon druhého slovenského športovca. Výkony slovenských reprezentantov sme zakaždým zaznamenávali aj s reportážnou kamerou, aj s ich vyjadreniami hneď po skončení súťaží. V prípade finálových štartov a bojov o medaily sme zaradili do vysielania priamy vstup s aktuálnym rozhovorom priamo z daného športoviska.

Celkovo sa po šiestich trasách dostalo do bratislavskej réžie v HD trakte asi 800 hodín prenosov, ktoré boli obsadené komentátormi. Len pre porovnanie: za prvý polrok 2012 bolo odvysielaných 870 hodín športových relácií, a to spolu s MS v hokeji, či ME vo futbale.

Rádio Slovensko pred otvorením olympijských hier v špeciálnom seriáli predstavilo tie olympijské športy, v ktorých malo Slovensko svojich zástupcov. V priamom prenose sme odvysielali otvárací ceremoniál. Počas dvoch týždňov sme 24 hodín denne prinášali aktuálne informácie zo športovísk prostredníctvom našich vyslaných redaktorov a päťkrát denne mimoriadne súhrny toho najdôležitejšieho z diania v Londýne. Medailové šance a úspechy našich reprezentantov sprostredkovalo Rádio Slovensko naživo. Po skončení olympiády pripravujeme diskusné relácie, v ktorých zhodnotíme výsledky našich športovcov a ďalšie smerovanie slovenského športu (Z prvej ruky 17. 8.2012, K veci 20. 8.2012).

Rádio_FM pokrylo športové dianie v Londýne prostredníctvom Olympijských štúdií_FM. V denných blokoch prinieslo okrem športových výsledkov aj pohľad na hudobnú časť olympiády, či analytický pohľad na fenomén zdieľania obsahu a zážitkov samotnými športovcami cez sociálne siete. Záver olympiády kriticky vyhodnotilo aj v kontexte najzásadnejších neúspechov slovenských športovcov v porovnaní s minulosťou.

RTVS pripravila samostatnú stránku - LOH špeciál (loh.stv.sk), ktorá obsahovala 3 živé internetové prenosy: live stream Jednotky, live stream Dvojky, a tretí exkluzívny stream LOH špeciál, ktorý vyberal a prinášal zaujímavé športové udalosti, ktoré k nám pritekali jednou z 12 trás z Londýna. Vyberali sa práve tie športy, ktoré by ešte pre divákov mohli byť zaujímavé a zároveň sa nezmestili do vysielania Jednotky a Dvojky. Súčasťou obsahu špeciálu boli aj vlastné autorské texty, úvahy a glosy, ktoré sme dopĺňali do rubriky Hlasy z Londýna. Prispievali do nej aj samotní komentátori a spravodajcovia RTVS priamo z miesta diania. Nemenej dôležitou súčasťou bola aj sekcia k jednotlivým olympijským disciplínam, vďaka čomu sa záujemcovia dostali ku všetkým informáciám, ktoré ich zaujímali. Bonusom bola multimediálna sekcia, v ktorej návštevníci našli exkluzívny audio a video obsah z londýnskych hier. Počas trvania LOH navštívilo stránku dovedna 179 724 unikátnych užívateľov. Ďalších 11 698 užívateľov stránku navštívilo prostredníctvom mobilných zariadení. Celková návštevnosť na oboch platformách dosiahla hodnotu 573 789. Jednotlivé stránky zaznamenali 2 431 098 zobrazení, videá 1 499 650 zobrazení.

Fanúšikovia olympiády v Londýne si prišli na svoje aj na sociálnych sieťach, špeciálne na stránke Šport v RTVS http://www.facebook.com/sport.rtvs. Náš tím počas trvania OH vytvoril vyše 200 príspevkov a odpovedal na množstvo diváckych podnetov. Návštevnosť stránky kulminovala medzi 29. júlom a 4. augustom, kedy týždenný zásah dosiahol vyše 33 tisíc užívateľov.

Na olympijských hrách v Londýne mal RTVS aj špeciálny výrobný štáb, ktorý vyrábal signál z jednotlivých disciplín streľby pre OBS (Olympic Broadcasting Services). Tento signál bol distribuovaný do celého sveta v HD kvalite a vyrábaný na najmodernejších zariadeniach, ktoré poskytoval priamo organizátor olympijských hier. RTVS v tejto súvislosti dostala poďakovanie od hlavného rozhodcu medzinárodnej streleckej asociácie Paula Gumna týkajúci sa výroby signálu zo streleckých pretekov: „Televízne prenosy zo streleckých disciplín, ktoré zabezpečoval RTVS, boli prvotriednej kvality a ukázali svetu náš šport v tom najlepšom svetle. V rámci Veľkej Británie to bola najlepšie spracovaná prehliadka streleckého športu, akú sme tu doteraz mali. Váš štáb vynikajúco sprostredkoval atmosféru podujatia vrátane oficiálnych ceremónií. Bolo mi cťou s Vami pracovať a verím, že si našu spoluprácu opäť zopakujeme v budúcnosti.“