21. 8. 2012

Zomrel Jan Štern

Zomrel Jan Štern




Dnes zomrel vo veku 87 rokov niekdajší hovorca Charty 77, novinár a publicista Jan Štern. Za svojho života si prešiel útrapami nacistického koncentračného tábora i komunistickej totality, po roku 1989 stál pri zrode Občianskeho fóra. ČTK o úmrtí informoval jeho syn Ivan Štern.
"Pochádzal z významnej predvojnovej sociálno-demokratickej rodiny. Jeho otec, Eugen Štern, sa zásadným spôsobom podieľal na tvorbe sociálneho zákonodarstva prvej republiky," uviedol Ivan Štern.
Evžen Štern za druhej svetovej vojny zomrel v koncentračnom tábore Mauthausen. Tiež Jan Štern skončil v nacistickom koncentračnom tábore, ale podarilo sa mu uniknúť. "Sám sa po úteku aktívne zúčastnil Pražského povstania," doplnil jeho syn.
Štern bol v prvých povojnových rokoch aktívnym komunistom. Neskôr sa však so stranou rozišiel. Po zásahu armád Varšavskej zmluvy v auguste roku 1968 a následné okupácii Československa postihol Štern zákaz výkonu povolania. Až do odchodu do dôchodku potom pracoval ako čerpacie a referent u podniku Vodné zdroje.
V roku 1974 sa stal vedúcim ilegálne domáce redakcie exilového časopisu Listy, kde spolupracoval s Petrom Pithart. Členom redakčnej rady Listov bol až do svojej smrti. V roku 1985 podpísal Chartu 77 ao rok neskôr sa stal spolu s Martinom Paloušom a Annou Šabatovou jej hovorcom. "Jeho významným prínosom bol dokument Charty 77 'Priestor pre mladú generáciu'," povedal Ivan Štern . V roku 1988 sa Jan Štern tiež podieľal na založení občianskej iniciatívy Hnutia za občiansku slobodu.

V novembri 1989 sa ešte zúčastnil zakladanie Občianskeho fóra (OF) a v prvom roku existencie OF bol členom jeho rady. Potom sa už ale z verejného života stiahol a venoval sa publicistike.

Zdroj: ČT24