24. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Generálny riaditeľ BBC George Entwistle bojuje po svojom parlamentnom vystúpení o udržanie sa vo svojej funkcii. Tvrdia to britské denníky, ktoré sa zhodujú, že Entwistle v parlamentnom výbore len neisto vysvetľoval okolnosti aféry okolo bývalého moderátora stanice Jimmyho Savilea. BBC však obhajoval šéf jej dozornej rady Chris Patten proti ministerke kultúry Marii Millerovej, ktorá spochybnila dôveru verejnosti vo verejnoprávnu stanicu.
Konzervatívny denník The Daily Telegraph napísal, že teraz je si len ťažko predstaviť, ako si Entwistle opäť získa dôveru svojich zamestnancov alebo verejnosti. Podľa The Guardian bol mizerný, podľa DAily Mirror "žalostný, váhavý a kolísavý" a podľa The Sun bojuje o prežitie.
Savile, ktorý zomrel pred rokom vo veku 84 rokov, patril k najznámejším televíznym celebritám vo Veľkej Británii. Po tom, čo televízia ITV začiatkom októbra odvysielala reláciu, v ktorej ho mnoho svedkýň obvinilo zo sexuálneho zneužívania, prepukol škandál. Savile údajne zneužíval neplnoleté dievčatá desiatky rokov v ateliéroch BBC, ale aj v nemocniciach a detských domovoch.
Rovnako tak BBC poškodilo, že jej najdôležitejšia spravodajská relácia Newsnight mala v decembri minulého roku pred dokončením reportáž o údajnej Savileovej pedofílii, ale vedenie relácie odvysielanie náhle zrušilo. Rozhodnutie vyvolalo protesty redaktorov Newsnight, ale vedenie BBC zdôrazňuje, že bolo motivované len novinárskymi ohľadmi.Entwistle v utorok pripustil, že pri pohľade späť by bol za to, aby sa reportáž odvysielala.
Entwistlea kritizovali nielen britské pravicové denníky, ktoré sú voči BBC tradične nedôverčivé, ale aj The Guardian a The Independent. Podľa neho bol Entwistle zle informovaný, nedostatočne pripravený a na celú situáciu nestačil.
V utorok sa navyše ukázalo, že Liz Mackeanová, jedna z novinárok, ktorá pracovala na reportáži Newsnight o Savileovi, sa domnieva, že ju stiahli po tom, čo šéfredaktor Newsnight spochybňoval, že svedkyne vypovedajúce v reportáži sú skutočne obeťami. "Bolo to pred štyridsiatimi rokmi, tie dievčatá boli tínedžerky, nie až tak mladé... nebol to ten najhorší druh sexuálneho deliktu," napísala vlani Mackeanová o šéfredaktorovej reakcii v maili, ktorý získala televízia Channel 4. Šéfredaktor Newsnight Peter Rippon rezignoval začiatkom týždňa.
Ministerka kultúry, médií a športu Maria Millerová po Entwistleovom vystúpení napísala predsedovi rady BBC Chrisovi Pattenovi o "veľmi vážnych obavách o dôvere verejnosti v BBC". Patten jej však hneď úsečne odpovedal a postavil sa za BBC. "Viem, že by ste nechceli vyvolať dojem, že spochybňujete nezávislosť BBC," napísal ministerke Patten, ktorý patrí k čelným členom Konzervatívnej strany.
BBC spustila dve vyšetrovania. Jedno, ktoré vedie bývalá sudkyňa Janet Smithová, skúma pomery v BBC v dobe, keď tam Savile pracoval. Druhé pod vedením bývalého šéfa konkurenčnej Sky News Nicka Pollarda sa zamerala na zrušenie reportáže v Newsnight.

Copyright © ČTK 2012


Spoločnosť UPC Broadband Slovakia (UPC) vykázala v minulom roku stratu 8 mil. eur. V porovnaní s rokom 2010 sa záporný hospodársky výsledok znížil o takmer 21 mil. eur. Prevádzkové výnosy UPC sa vlani pohybovali na úrovni 47,7 mil. eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje 4,6-percentný pokles. Ako ďalej vyplýva z účtovnej závierky spoločnosti zverejnenej v Obchodnom vestníku, výrazne, až o 25 mil. eur, klesli v minulom roku prevádzkové náklady. Tie v roku 2011 dosiahli 44 mil. eur, zatiaľ čo rok predtým to bolo viac než 70 mil. eur. Vlastné imanie spoločnosti predstavovalo záporných 77,1 mil. eur.
UPC Broadband Slovakia, s.r.o. na Slovensku poskytuje služby televízie, širokopásmového vysokorýchlostného internetu a telefonovania. Na slovenskom trhu pôsobí od roku 2005. Je súčasťou medzinárodnej spoločnosti Liberty Global, ktorá je jedným z popredných káblových operátorov s takmer 20 miliónmi zákazníkov v 13 krajinách sveta.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Česká strana zatiaľ neposkytla odpoveď na to, či by bolo možné zaviesť časovú oponu pre programy nevhodné do 15 rokov na Slovensku aj v Českej republike súčasne. Pre TASR to dnes potvrdil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). Jeho výbor rokoval s českými poslancami aj na túto tému pred mesiacom. Debatu na Slovensku otvorili najmä reality šou.
"Dohodli sme sa, že do dvoch mesiacov by sme sa mali skontaktovať. Po uplynutí tejto doby sa budem dopytovať, či sa to niekam pohlo," povedal Jarjabek. Poslanec zároveň uznal, že časová opona v Českej republike nie je tak pálčivý problém, ako u nás. "Bolo by však ideálne vyriešiť to v približne rovnakom čase," tvrdí.
Podpredseda českého Výboru pre vzdelávanie, vedu, kultúru, ľudské práva a petície Senátu Parlamentu Českej republiky Jiří Oberfalzer (ODS) pred mesiacom vyhlásil, že vo svojej domovine nezaznamenal nejakú väčšiu debatu o tejto téme. "Ale je logické, aby sa o tom hovorilo. Budem to tlmočiť našej Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie a mediálnemu výboru. Zatiaľ na to neodpoviem a pokúsim sa to presadzovať, lebo je to rozumné opatrenie a zmysel má, ak sa to uskutoční na oboch stranách," uznal Oberfalzer.
Jarjabek vtedy vysvetľoval, že odsun programov nevhodných do 15 rokov za 20. hodinu len na slovenských staniciach by ochudobnil naše médiá. "Reklamu posunieme do iného štátu," upozornil na margo českých televíznych staníc, ktoré šíria svoj signál aj do slovenských domácností.
O zavedení časovej opony pred časom začala hovoriť poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (nezávislá) a neskôr aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Ten vyhlásil, že súkromní televízni vysielatelia ponižujú ľudskú dôstojnosť a vedú pomyselnú kultúr
nu vojnu voči občanom Slovenska.
Po nedávnej diskusii nazvanej "Kde sú hranice tolerancie nekultúrnych programov celoplošných komerčných médií" minister oznámil, že riešenie problému stále hrubších a drsnejších obsahov, ktoré sa objavujú na obrazovkách celoplošných komerčných médií, ponúkne rezort kultúry tak, aby mohlo platiť od 1. januára 2013. Malo by ísť o kombináciu regulácie médií štátom s ich samoregulačnými mechanizmami.
Maďarič doplnil, že jednoduché riešenie tohto problému, ktorý má korene v globálnom trende, neexistuje, nie je možné ho jednoducho odkopírovať zo zahraničia a malo by preto vzniknúť v diskusii s odborníkmi a zainteresovanými subjektmi. "Prirodzená súťaživosť našich dvoch súkromných vysielateľov akosi rýchlo posúva hranice toho, čo považujeme za akceptovateľné. Neprijímam argument, že súkromní vysielatelia vysielajú len to, čo si ľudia žiadajú," povedal počas diskusie Maďarič. Pripomenul rastúci trend sťažností Rade pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa týkajú práve vysielania obsahov nevhodných pre deti. Na druhej strane dodal, že regulácia zo strany štátu by nemala byť pre súkromné médiá likvidačná.

Copyright © TASR 2012