22. 10. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil za neprijateľné 24 sťažností spoločnosť Lawyer Partners proti Slovenskej republike. Spoločnosť sa chcela aj na európskej pôde sťažovať na porušenie jej práva na prístup k súdu, pretože viaceré okresné súdy odmietli zaregistrovať jej žaloby, ktoré boli vytvorené pomocou počítačového softvéru a zaznamenané na DVD. Tieto nosiče odoslali na dotknuté súdy spolu so sprievodným listom v roku 2006. Spoločnosť je na Slovensku známa tým, že pred pár rokmi bola poverená vymáhaním nezaplatených koncesionárskych poplatkov Slovenského rozhlasu. Okresné súdy odmietnutie žalôb zdôvodňovali tým, že nemajú technické vybavenie na prijímanie a spracovanie podaní, ktoré sú vytvorené a podpísané elektronicky. O verdikte ESĽP z 25. septembra dnes informuje ministerstvo spravodlivosti na svojom webe.
Problémom so žalobami Lawyer Partners sa už v minulosti zaoberal aj náš ústavný súd, na ktorý sa spoločnosť obrátila so sťažnosťou. ÚS SR v dvadsiatich štyroch rozhodnutiach konštatoval, že okresné súdy porušili jej právo na prístup k súdu, ktorý zaručuje Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Prikázal dotknutým súdom, aby o žalobách konali v súlade s príslušnými ustanoveniami Občianskeho súdneho poriadku. Výslovne stanovil, že právne účinky žalôb majú byť zachované s účinnosťou ku dňu ich podania na dotknutých súdoch bez ohľadu na technické nedostatky, ktoré neumožňovali, aby tento dátum bol automatický vytvorený v elektronickom registračnom systéme.

Spoločnosť sa potom obrátila na ESĽP. Po predložení stanovísk vlády a spoločnosti európsky ľudskoprávny súd preskúmal sťažnosti a jednomyseľne ich vyhlásil za neprijateľné. Jednu z nich spoločnosť podala neskoro po uplynutí lehoty. V prípade ostatných 23 sťažností ESĽP skonštatoval, že v mnohých prípadoch okresné súdy konali o žalobách v súlade s nálezom ústavného súdu a umožnili sťažujúcej sa spoločnosti podať žaloby. "Neexistoval žiaden náznak toho, že by bol akýkoľvek z návrhov zamietnutý pre premlčanie, ako to tvrdila sťažujúca sa spoločnosť," uvádza sa na webstránke ministerstva spravodlivosti.

Súd zareagoval aj na argument Lawyer Partners, že nemohla predložiť na všeobecné súdy originály DVD nosičov (obsahujúce žaloby), pretože DVD nosiče zaslala so svojou sťažnosťou Európskemu súdu pre ľudské práva. ESĽP poukázal na príslušný článok Dohovoru, ktorý výslovne uvádza, že pre potreby individuálnej sťažnosti nie je potrebné predkladať originály dokumentov. Súd ani nedostal požiadavku, aby vrátil originály DVD nosičov spoločnosti a preto tento argument odmietol.

Spoločnosť tvrdila, že nekonaním slovenských orgánov utrpela škodu. ESĽP však upozornil, že sa mohla domôcť náhrady na vnútroštátnej úrovni. Poukázal aj na to, že v pätnástich ďalších sťažnostiach, v ktorých zistil porušenie článku Dohovoru a priznal spravodlivé zadosťučinenie, spoločnosť už začala konanie podľa zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci z roku 2003. Európsky súd súhlasil s argumentáciou vlády, že Lawyer partners už ďalej nepožíva status „obete“ podľa Dohovoru v súvislosti s porušením jej práva na prístup k súdu a sťažnosť zamietol.

Kauza sa začala 15. júla 2005, keď bola uzavretá rámcová zmluva medzi SRo a spoločnosťou BSP Lawyer Partners, dnes už len Lawyer partners, o postúpení pohľadávok z nezaplatených koncesionárskych poplatkov z roku 2005 a dvoch nadväzujúcich realizačných zmlúv. Spoločnosť potom začala podávať hromadné žaloby na dlžníkov s vysokým penále. Obrovské penále, ktoré hrozilo mnohým koncesionárom, zrušil až parlament, keď v rokoch 2006 a 2007 prijal zákony o generálnom pardone za nezaplatené koncesionárske poplatky a penále. Keď chcel rozhlas zmluvu ukončiť, mal podľa prvotnej požiadavky spoločnosti zaplatiť zmluvnú pokutu 3 300 461  (99 429 700 Sk ). Spoločnosť rozhlasu vyplatila 431 521  (13 mil. Sk), ostatné vymožené koncesie, ktoré Lawyer Partners nevyplatil, dosahovali 3 078 958  (92 756 690 Sk). Napokon sa obe strany dohodli na mimosúdnom vyrovnaní za symbolickú korunu.

 ©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.