13. 11. 2012

Cena Tibora Vichtu

Cena Tibora Vichtu





Cenu Tibora Vichtu si dnes večer odniesol zo slávnostného finále jubilejného a zároveň posledného 10. ročníka scenáristickej súťaže pre mladých scenáristov do 35 rokov Ján Púček. Študent Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v odbore dramaturgia a scenáristika zvíťazil v kategórii celovečerný hraný film so scenárom Keď kvitnú koľajnice.

"Je to pre mňa hlavne zadosťučinenie za tú robotu, ktorú som odviedol. Aj keď je to môj magisterský scenár, na ktorom ešte trištvrte roka bude pokračovať," uviedol pre TASR ocenený autor, ktorý uspel "celkom obyčajným príbehom o láske na rôznych úrovniach" a ocenenie si prevzal z rúk prozaika a scenáristu Dušana Dušeka.

"Je o dospievaní dvoch bratov, ktorí vďaka tomu, že rodičia odídu na pomyselnú dovolenku, dostanú priestor na dospenie. To dospievanie je spojené s tým, že tí dvaja bratia, ktorí ani nemali vážny bratský vzťah, konečne na prahu dospelosti si začínajú k sebe tento vzťah nachádzať," priblížil víťazný scenár Ján Púček, držiteľ hlavnej ceny, ktorá zahŕňa finančnú prémiu 2000 eur, preklad scenára do angličtiny a možnosť zúčastniť sa na medzinárodnom dramaturgickom workshope MIDPOINT.

Odborná porota súťaže, ktorá bola súčasťou Medzinárodného filmového festivalu Bratislava a jej vyhlasovateľom je spoločnosť Arina, pracovala v zložení scenárista Ondrej Šulaj (predseda poroty), dramaturgička Dagmar Ditrichová, scenárista a dramaturg Marián Puobiš, scenárista, režisér a producent Ivo Trajkov a scenáristka Soňa Balážová. Spoločne rozhodli aj o udelení špeciálnej ceny. Tá patrí za pôvodný scenár k celovečernému hranému filmu U dobré naděje autorke Magde Wdowyczinovej. Príbeh absolventky rozhlasovej a televíznej dramaturgie a scenáristiky na JAMU v Brne sa odohráva v areáli psychiatrickej liečebne. Protagonistami príbehu sú psychiatrickí pacienti, ktorí si k sebe počas Vianoc hľadajú cestu.

V kategórii animovaný film sa porota rozhodla cenu neudeliť, v kategórii hraný komediálny seriál zvíťazili dve práce - Podnájom scenáristu Imricha Rešetu a Takmer normálna rodinka od Lukáša Obermajera.

Počas slávnostného večera organizátori súťaže, ktorá poskytovala priestor talentovaným autorom prezentovať a konfrontovať ich práce s názormi filmových a televíznych odborníkov, prekvapili rozhodnutím nevyhlásiť jej ďalší ročník. "Audiovizuálny fond vytvoril dosť veľký priestor, aj finančný, ktorý motivuje mladých autorov, aby sa rovno prihlásili a uchádzali, pretože fond podporuje aj priamo samotnú tvorbu písania scenárov nielen potom vývoj projektu," ozrejmila jeden z dôvodov Dagmar Ditrichová, odborná garantka súťaže. Medzi ďalšie dôvody jej ukončenia uviedla aj nové možnosti v RTVS. "Rozšíril sa priestor, aj komerčné televízie produkujú, majú väčšiu vlastnú pôvodnú, takže sa nám zdalo, že už tých možností je viac, aby sa mladí tvorcovia prejavili a umiestnili v praxi," dodala pre TASR dcéra jedného z najvýznamnejších slovenských scenáristov a dramaturgov 20. storočia, po ktorom bolo ocenenie pomenované.

V minulých ročníkoch získali Cenu Tibora Vichtu napríklad aj Zuzana Liová, Juraj Lehotský, Roman Hríbik, Mira Fornay, Zuzana Belková, Anežka Guziarová a ďalší.

Copyright © TASR 2012