11. 11. 2012

PRIX EX AEQUO 2012

PRIX EX AEQUO 2012

Po dvoch rokoch sa Bratislava stane opäť centrom rozhlasovej tvorby pre deti a mládež. Na 9. ročníku medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež PRIX EX AEQUO 2012, ktorý sa uskutoční na pôde Rozhlasu a televízie Slovenska, sa zúčastní 14 krajín s 35 rozhlasovými príspevkami.

V budove Slovenského rozhlasu sa od 12. do 16. novembra 2012 spoločne stretnú tvorcovia, aktívni a pridružení členovia Európskej vysielacej únie (EBU) zo 14 krajín (Slovensko, ČR, Chorvátsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Ukrajina, Švédsko, Veľká Británia a Čína). Po prvý raz v histórii festivalu bude jeho súčasťou aj produkcia národného rozhlasu z Číny.
Festival PRIX EX AEQUO 2012 je už tradične rozdelený do dvoch kategórií – rozhlasová hra pre deti a rozhlasová hra pre dospievajúcich/mládež. Odposluchy súťažných titulov, ktorých poradie vyžreboval tím festivalového výboru, budú sprístupnené verejnosti v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu. Medzinárodnú porotu tvoria experti, rozhlasoví pracovníci z Bulharska, Poľska, Českej republiky, Estónska a Slovenska. V každej kategórii sa odovzdajú dve ceny za celkové dielo a jednému zo zúčastnených umelcov za mimoriadny výkon. Okrem nich Slovenská sekcia IBBY delegovala Toňu Revajovú, ktorá udelí cenu za najlepšiu rozhlasovú adaptáciu literárneho diela.

Programový riaditeľ RTVS (Slovenský rozhlas) Ľuboš Machaj: „Prežívame roky nových komunikačných možnosti. Sociálne siete, tablety a iphony sa stávajú pre deti každodennou súčasťou ich sveta. Je dobré, že rozhlasová tvorba deťom ponúka tradičné hodnoty. Neznamená to samozrejme, že autori, dramaturgovia, režiséri a aj herci nehľadajú nové možnosti spracovania hoci aj klasických rozprávkových príbehov. Preto je dôležité, že v ďalších dňoch si môžu na jednom mieste vypočuť to najlepšie, čo za dva roky v rozhlasovom svete vzniklo v oblasti rozhlasovej dramatickej tvorby pre deti a mládež, že môžu skonfrontovať svoje skúsenosti s tvorbou kolegov v iných krajinách.“

V rámci festivalu PRIX EX AEQUO 2012 organizuje RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) aj medzinárodný workshop s problematikou tvorby programov pre deti a mládež. Na festivale a workshope privítame viac ako 40 hostí zo zahraničia.