13. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Prezident ČR Václav Klaus nepodpísal zákon o audiovízii a vrátil ho včera do Poslaneckej snemovne. Ide o legislatívnu normu, na základe ktorej mal namiesto Štátneho fondu ČR pre podporu a rozvoj českej kinematografie vzniknúť nový Štátny fond kinematografie. Dostával by až 300 miliónov korún ročne, polovicu z tejto sumy od komerčných televízií.

Klaus v zdôvodnení uviedol, že podľa jeho názoru je filmový priemysel štandardným obchodným odvetvím, nie verejným statkom, ktorý by mal byť financovaný z verejných zdrojov, teda aj z prostriedkov tých, ktoré by ich na tento účel dobrovoľne nedali. Ak si parlament myslí opak, potom by sa zámer podporovať kinematografiu mal porovnávať s inými verejnými záujmami v rámci zostavovania štátneho rozpočtu a nemal by byť financovaný z mimorozpočtových zdrojov a teda privilegovaný voči iným, uviedol podľa agentúry Mediafax najvyšší český predstaviteľ.

Klaus podľa vlastných slov formálne iný, ale v podstate veľmi podobný zákon vrátil do snemovne už pred šiestimi rokmi, schválený však napokon nebol. Prezident zdôraznil, že svoje stanovisko odvtedy nezmenil. Považuje teda aj naďalej za neobhájiteľné a neodôvodnené, aby štát takýmto spôsobom podporoval podnikateľov vo filmovom priemysle a nie napríklad českú hudbu, české výtvarné umenie alebo architektúru, české divadlo, literatúru či šport.

Český prezident sa domnieva, že skutočným problémom súčasnej českej kinematografie nie je ani tak nedostatok financií, ale skôr nedostatok tvorivej invencie. "Som presvedčený, že by sa snemovňa mala nad týmto zákonom ešte raz zodpovedne zamyslieť," uzavrel Václav Klaus.



Copyright © TASR 2012