4. 12. 2012

PETÍCIA ZA ZLEPŠENIE POSTAVENIA AUTOROV

PETÍCIA ZA ZLEPŠENIE

POSTAVENIA AUTOROV




Dňa 5.decembra 2012 sa uskutoční stretnutie predstaviteľov Európskej komisie iniciované Jose Manuel Barrosom – prezidentom Európskej komisie za účelom prijímania opatrení v oblasti autorských práv. Diskusia, sa bude niesť v duchu dialógu medzi zástupkyňou komisie Neelie Kroes, podpredsedníčkou Európskej komisie, ktorá presadzuje viac výnimiek z autorského práva a Michelom Barnierom, komisárom pre vnútorný trh a služby, ktorý zastáva odlišný postoj. Na stretnutí sa zúčastní viacero osôb, ktoré nie sú expertami v autorskoprávnej oblasti a ich poznatky z oblasti ochrany autorských práv sú na laickej úrovni. Keďže budú presadzovať svoje záujmy, ich vplyv na rozhodovanie Európskej komisie môže byť pre autorov veľmi negatívny. Spoločnosť SAA (Society of audiovisual authors), združujúca organizácie zastupujúce práva audiovizuálnych autorov, v tejto súvislosti pripravila Petíciu na podporu postavenia európskych autorov. Petíciu už podpísalo množstvo popredných umelcov z viacerých krajín Európy. Podpora vo forme podpisov od čo najväčšieho počtu autorov zo Slovenska je veľmi dôležitá. Petícia je zameraná predovšetkým proti snahám rôznych lobistických skupín, ktorých hlavným cieľom je:
- obmedziť právo autorov na primeranú odmenu,
- vyčleniť autorské práva z digitálneho prostredia, čo znamená, že keď sa budú diela šíriť napr. na internete alebo prostredníctvom smartphonov či tabletov, autori za ne nebudú dostávať odmenu, ktorá im patrí,
- rozšíriť výnimky z výhradných autorských práv, kedy sa nemusí autorom uhrádzať odmena za použitie ich diel a pod. Petícia je adresovaná zástupcom Európskej komisie, ktorí sa stretávajú 5. decembra 2012. Jej účelom je upozorniť na nevýhodné postavenie autorov v spoločnosti, neustále znižovanie ich príjmov z použitia diel. Je veľmi dôležité, aby na stretnutí osôb, ktoré zodpovedajú za prijímanie opatrení, bol zastúpený aj hlas autorov. Podporte aj Vy svojím podpisom petíciu, ktorá môže zabrániť obmedzovaniu Vašich práv a zlepšiť Vaše postavenie v spoločnosti. Pokiaľ sa rozhodnete pripojiť svoj podpis, urobte tak ešte dnes, aby aj Váš hlas zaznel na stretnutí predstaviteľov Európskej komisie. Miesto pre Vašu podporu nájdete po odkliknutí odkazu na petíciu na konci príslušnej webovej stránky.