5. 12. 2012

Zomrel David Oliver Relin

Zomrel David Oliver Relin



David Oliver Relin, spoluautor kontroverznej knihy Tri šálky čaju, spáchal samovraždu po obvineniach, že veľké časti knihy boli vymyslené. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.
Kniha vyšla v roku 2006 a stala sa bestsellerom. Relin, popredný novinár, ktorý sa venoval humanitárnym záležitostiam, ju napísal v spolupráci s Gregom Mortensonom. Bola o Mortensonovej práci na stavaní škôl pre chudobné deti v Pakistane.
Podľa vyhlásenia Relinovej rodiny trpel 49-ročný autor depresiou. Na život si siahol 15. novembra.
Mortenson sa energický bránil voči obvineniam, že celé časti knihy si vymyslel. Uznal, že niektoré detaily boli v knihe nesprávne a neskôr súhlasil s tým, že preplatí 760 000 dolárov charitatívnej organizácii Stredoázijský inštitút. Relin však o tejto záležitosti na verejnosti nikdy nehovoril.
Pochybnosti o faktoch v diele prvýkrát vzniesol spisovateľ Jon Krakauer v roku 2011. Vyhlásil, že úvodná historka o tom, ako sa Mortenson rozhodol pomáhať dedinčanom, pretože ho v roku 1993 zachránili, je vymyslená. Ďalšie obvinenia sa týkali toho, že Stredoázijský inštitút použil darované peniaze na propagáciu knihy namiesto budovania škôl.


Copyright © TASR 2012