23. 4. 2013

Novinárska cena 2012

Novinárska cena 2012


Novinárske ceny za rok 2012 si dnes prevzali redaktori denníka Sme, týždenníkov .týždeň, Trend či televízie JOJ. Celkovo boli novinári ocenení v 14 kategóriách, udelené boli aj dve špeciálne ceny.


V kategórii Najlepšia reportáž v printových médiách sa víťazom stal Andrej Bán z .týždňa za reportáž Turecko bez Európy. Za najlepšiu reportáž v elektronických médiách boli ocenení Dárius Haraksin a Martin Krpač z TV JOJ za sériu Príbeh Ivany Boórovej. V kategórii Najlepší rozhovor v printových médiách cenu získala redaktorka Sme Mária Mihaliková za interview s názvom Angyalová: S partnerkou sa snažíme byť dobrými rodičmi. Za najlepší rozhovor, besedu, diskusiu v elektronických médiách bola ocenená Andrea Vadkerti za Portrét Nicolasa Wintona v televízii TA3.

Za najlepší regionálne publikovaný príspevok v printových médiách novinársku cenu dostal Roman Rokytka za sériu Bytové družstvo uverejnenú v Košickom korzári. V kategórii Najlepší regionálne odvysielaný príspevok v elektronických médiách zvíťazila Marta Mochnacká za príspevok Kráčali po ich stopách odvysielaný v Bardejovskej televízii.

Cenu za najlepší analyticko-investigatívny príspevok v printových médiách dostali redaktori .týždňa Martin Hanus a Jozef Majchrák za text s názvom Ústavný súd. Ako Najlepší analyticko–investigatívny príspevok v elektronických médiách porota vyhodnotila sériu Kauza "Čierna labuť" v TV JOJ.

Ocenenie za najlepší komentár v printových médiách získal Peter Breiner. Víťazný komentár mal názov Skúsil som oboje, nedá sa porovnať a uverejnený bol v Sme. V kategórii Najlepší článok uverejnený na blogu zvíťazil Radovan Bránik za jeho príspevok s názvom Séria Otroctvo v uliciach Bratislavy publikovaný na blog.sme.sk.

Novinársku cenu za najlepšiu fotografickú aktualitu dostal Marián Peiger za fotografický materiál z Protestu Gorila pre agentúru SITA, v kategórii Najlepšia reportážna fotografia zas vyhral Michal Burza za fotografie Baňa Dolina uverejnené v Novom čase a na www.cas.sk.

V kategórii Najlepší československý kreslený vtip, komiks, karikatúra získal novinársku cenu Jozef Gertli "Danglár" za sériu karikatúr v mesačníku Forbes. Cenu Google za inovatívnu profesionálnu online žurnalistiku dostali Pavel Graus, Lukáš Kodoň, Miro Šifra za Manuál na mozog v TV SME. Udelená bola aj Česko-slovenská novinárska cena, o víťazovi ktorej rozhodovala verejnosť. Získal ju Jindřich Ginter za text Kupčení se složenkami je v pořádku, tvrdí advokáti v denníku Právo.

"Osobitná cena bola udelená Vladimírovi Jiránkovi za výnimočný prínos pre kreslenú publicistiku, ktorého život a tvorba sa uzavreli koncom minulého roka," informoval Ondej Starinský z Nadácie otvorenej spoločnosti. Čestným uznaním porota ocenila blog Mária Lašša Ponožka hodila šestku.

Rada súťaže udelila špeciálnu Cenu otvorenej spoločnosti kolektívu autorov Eva Čobejová, Martin Hanus, Lukáš Krivošík a Jozef Majchrák z týždenníka .týždeň. Cenu Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska si odniesol Ivan Haluza z Trendu.

Do 9. ročníka súťaže sa prihlásilo 360 autorov so 618 príspevkami. Novinársku cenu každoročne vyhlasuje Nadácia otvorenej spoločnosti.
Výber prác prihlásených do kategórií Najlepšia fotografická aktualita a reportážna fotografia a Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra si verejnosť môže pozrieť už o týždeň na výstave NO COMMENT v Open Gallery na Baštovej 5 v Bratislave. Vernisáž bude 2. mája o 17.00 h. Výstava potrvá do 15. júna 2013 a v novembri sa presunie do Prahy.

Copyright © TASR 2013